Karaburun'da yapılması planlanan iskele projesinin iptali için kampanya başladı

-
Aa
+
a
a
a

İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılması planlanan iskele projesinin iptali için bir kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 30 Nisan 2021
 

Gezegenin Geleceği: 30 Nisan 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılması planlanan iskele projesinin iptali için bir kampanya başlatıldı. Mathilda Sheva Change.org/karaburun adresinde başlattığı kampanyada Karaburun’da yeni yapılacak iskelenin deniz yaşamını katledeceğinin altını çizdi. Kampanya metninde ayrıca şu ifadelere yer verdi: “İzmir'in cennet ilçelerinden Karaburun'da İZDENİZ Vapurlarının yanaşabilmesi için Seyyar Vapur Yanaşma iskelesi yapılacak. Deniz yaşamı için tehlikelerle dolu olan bu proje için iskelenin derinliği 4 metreden 5 metreye çıkarılmak isteniyor ve ihalesi de yapılmış durumda. Eskiden TurYol vapurlarının yanaştığı hazır iskele varken bu proje neden yapılıyor? İhale kapsamında 3 dönüm alanda 8000 m3 deniz dibi kazılacak ve deniz canlı yaşamı katledilecek. Uzun süre İskeleden balık ve kalamar tutulamayacak, yuvaları dağılan eşkinalar başka yere gidecekler ve bir daha gelmeleri çok zaman alacak. Seyyar yanaşma iskelesi 15 metre boyunda ve 8 metre eninde dev bir çelik yapı. Bu yapı yazın hizmet verecek. Yazın denizin görüntüsünü engelleyecek restoranlarda oturanlar Büyük adayı dahi göremeyecekler. Bu proje ile zaten topu topu 300 metre kadar olan iskeledeki kordonun bütünlüğü ve panoraması bozulacak. Karaburunlu hemşerilerimizin haberi dahi olmadan bu projenin yapılmasına karşı tüm parti ve stk'lar birlikte olunmalı ve demokratik yollar ile karşı çıkılmalı.” Kampanya Change.org/karaburun adresinde.

İkizdere'de direniş sürüyor

Rize’de İkizdere köylülerinin köye yapılması planlanan taş ocağına karşı direnişi devam ediyor. Yöre halkından Mustafa  Albayrak tarafından Change.org/ikizdere adresinde başlatılan kampanyanın imzaları 13 bini aştı. Taş ocağına geçit vermeyeceklerini ve her türlü müdahaleye karşı yaşam alanlarını savunacaklarını belirten Mustafa Albayrak, kampanya metninde şu ifadelere yer veriyor: “Burada yapılması planlanan taş ocağı için yüz binlerce ağaç kesilecek. 75 yıl boyunca faaliyet gösterecek, 150 futbol sahası büyüklüğündeki taş ocağını istemiyoruz ve sonuna kadar direnceğiz.  Sizler de lütfen imzalayıp paylaşarak sesimizi çoğaltın. Büyük bir çoğunluğu hastalıktan çıkmış insanlar hasta halleriyle doğayı korumak amacıyla burada direniyor. Genci, yaşlısı direniyor. Hastalıklarını hiçe sayarak direniyor. Ben dahil, insanların bir çoğu evde dinlenmesi gereken insanlar.  Ama diyoruz ki: "Hiçbir hastalık bu taş ocağından daha tehlikeli ve ölümcül değil.” Buraların doğasını görmemiş, havasını solumamış, suyundan içmemiş insanlar belki anlamıyor. Ama biz bu doğada büyüyenler, bu toprakların insanları, yaşam alanımızın değerini biliyoruz ve bu doğayı hiçbir şeye değişemeyiz, hiçbir şey uğruna vazgeçmeyiz. Çocuklarımızın, torunlarımızın da bu doğallığı görmesini istiyoruz. Siz de çocuklara taş değil, temiz doğa, temiz hava bırakmak istiyorsanız, kampanyamıza destek verin.” Kampanya Change.org/ikizdere adresinde.

Bir kampanya da Milas'tan

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Tuzabat köyünde açılacak maden ocağının doğal hayatı tehdit etmesine karşı bir kampanya başlatıldı. Tuzabat köyünde yaşayan, Yaşariye Özkaya adlı bir vatandaş tarafından Change.org/Tuzabat adresinde başlatılan kampanyada, maden ocağının yeşil doğayı katledeceği ifade ediliyor. Kampanya metninde: “Demireller şirketinin 2019 yılında ruhsatını aldığı boksit madeni ocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu gerekli değil denmiş. Burası çam ağaçlarıyla çevrili, artezyenlerimiz var, arıcılık var, temiz havamız var. Çevresel etki değerlendirmesi raporu neden gerekli değil? Bodrum yolundaki çam ormanları yok olmasın. Kiraz bahçelerimizin çiçekleri solmasın. Çocuklarımın sağlığı için yaptığım organik sebze meyvem elimden alınmasın” diyor  Kampanya Change.org/tuzabat adresinde.

Trabzon'da halk kültürü korumaya çalışıyor

Trabzon’un Ganita bölgesini ve sahilini, kentsel tasarım projesi kapsamında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline getirmek amacıyla yapılacak projenin iptali için bir kampanya başlatıldı. Söz konusu projede, 200.000 metrekare alanda seyir terasları ile birlikte tematik bahçeler, çocuk oyun merkezleri ve balık tutma alanları yapılması planlanıyor. Change.org/ganita adresinde Deniz Özen isimli vatandaş tarafından başlatılan kampanyada ise bu projenin bölgenin tarihine ve kültürüne uygun olmadığı ifade ediliyor ve Trabzon Ganitası’nın onu korumak dışında projelendirilemeyeceğinin altı çiziliyor. Kampanya metninde ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: “Ganita, çay bahçesiyle, koyuyla, eski fotoğraflardaki plajı ve daha birçok unsuruyla, kısacası en orijinal haliyle korunmalı ve yeni yapılan projeye bu haliyle dahil edilmeli, hatta gerekirse proje Ganita'nın ruhuna uydurulmalı. Nitekim Ganita'nın anıldığı herhangi  bir proje, ancak onun orijinalliğini korumaya yönelik olabilir. Çünkü eski olan, bilge olan, güneşi daha önce doğan Ganita. Takdir edersiniz ki o, bu saygıyı ve ihtimamı hak ediyor.” Kampanya Change.org/ganita adresinde.