Kadıköy Belediyesi’nin Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi kapsamında düzenlediği Kadıköy İklim Atölyesi, 10 Aralık Cumartesi günü Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gerçekleşti.
Bu ay atölyenin konukları Göztepe ve Sahrayıcedit Mahallesi sakinleri oldu. Mahalle sakinleriyle konunun uzmanlarını buluşturan Kadıköy İklim Atölyesi’nin amacı dirençli iklim değişikliğinin negatif etkilerine karşı dirençli hâle gelmesine destek olmak ve iklim kriziyle mücadele konusunda farkındalık yaratarak sahiplenme duygusunu geliştirmek. Kadıköy Belediyesi İklim Elçileri Işık Baştuğ ve Melda Karademir yürütücülüğünde yapılan atölyede, öncelikle seçilen mahalleler hakkında bir bilgilendirme ve ardından uluslararası iyi uygulama örnekleri sunumu yapıldı. Mahalle sakinleri enerji verimliliğinin artırılması yönünde binalar, ulaşım ve atık yönetimi konularında fikir paylaşımında bulundu. Mahalle haritası üzerine çözüm önerileri not edildi ve en iyi uygulama önerileri üzerinden iklim kriziyle mücadelede maksimum verimlilik sağlanmasına yönelik bir fikir alışverişi yapıldı. 2023 yılı sonunda Kadıköy’ün bütün mahallelerinin katılımıyla tamamlanması planlanan atölyenin raporu, bugüne kadar hayata geçirdiği projelere katkı sunacak ve yeni projelere ışık tutacak. Kadıköy Belediyesi, stratejik planını hazırlarken bu atölyeler aracılığıyla mahalle sakinlerinden gelen görüş ve önerileri de göz önünde bulunduracak.
TVF’den Hatay’da ekokırıma sebep olacak proje
Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Varlık Fonu, Hatay’a 118 milyar TL’ye dev bir petrokimya tesisi kuracak. Tarım alanlarını ve canlıların yaşam alanlarını yok edecek tesis için bölgede görülen kertenkele türünün taşınması önerildi. Sayıştay’ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu (TVF)’nun başkanı, Ak Parti Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Varlık Fonu’nun projesi fosil yakıtlardan uzaklaşılan bu çağda ve çevre etkileri nedeniyle tartışma yaratacak. Fona bağlı olarak 2020’de bir şirket kuruldu ve “Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi Projesi”adıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldı. 4 bin sayfalık ÇED raporu, projenin çevreye vereceği zararları gözler önüne serdi. Hazırlanan ÇED raporu, tesisin bölgede nasıl bir çevre katliamına yol açacağını da ortaya koydu. Rapor, bu projenin kaplumbağlardan kum zambaklarına kadar sayısız canlının yaşam alanını nasıl etkileyeceğine dair uzun bir liste sunuyor. Bugüne dek belirlenen tek yaşam alanı Burnaz Kumsalı olan İskenderun kertenkelesi de tehlikede.
Arkeolojik sit alanının yanına turistik tesis
Bir şirketin Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Cennet Koy’da Hazine’ye ait araziye yapmayı planladığı turistik tesis ve rezidans projesi için Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı ÇED başvurusu sonuçlandı. Koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide turistik tesis, villa, rezidans ve marina yapacak olan şirketin sunduğu ÇED raporu Muğla Valiliği tarafından incelenerek “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Proje alanındaki parselin güneyinde birinci derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Hazırlanan ÇED dosyasında, birinci derece arkeolojik sit alanına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı, bu alanda hiçbir şekilde inşaat faaliyeti yapılmayacağı bilgisi de yer almıştı. Danıştay 13. Dairesi, Cennet Koyu’ndaki 2 milyar 100 milyon TL değerindeki 700 dönümlük kamu arazisinin özelleştirme kararını daha önce iki kez iptal etmişti.
Ormanlar artık orman değil
Sakarya, Kocaeli, Zonguldak, Rize ve Balıkesir’de bazı alanlar Cumhurbaşkanı kararlarıyla orman sınırları dışına çıkarıldı. Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Sakarya’nın Hendek ilçesi Akova, Kocaeli’nin Körfez ilçesi Çamlıtepe ve İzmit ilçesi Yenimahalle (Arızlı), Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Hamzafakıhlı, Rize’nin İkizdere ilçesi Diktaş ile Balıkesir’in Karesi ilçesi Kabakdere Mahallesi’ndeki bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacağı belirtildi.
Doğalgaz boru hattı projesi iptal edildi
İspanya ve Fransa, denizin altından geçecek boru hattı yoluyla doğalgaz taşıma planlarından vazgeçti. Bunun yerine, proje için mümkün olan maksimum AB finansmanını güvence altına almak amacıyla hidrojen taşınacak. Her iki ülkeden yetkililer, Cuma günü İspanya’nın Alicante kentinde yapacakları zirve öncesinde planın taslağını hazırladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ve Portekiz Başbakanı António Costa, Barselona’dan Marsilya’ya uzanacak boru hattını görüşmek üzere bir araya gelecek ve desteğini almak için Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’le bir oturum yapılacak. AB, sera gazlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerinin en az yüzde 55 altına düşürmeyi hedeflediği için alternatif bir enerji kaynağı olarak hidrojene öncelik verdi. Kaçınılmaz olarak Türkiye’nin de rafineri yerine yeşil hidrojen üretim tesisleri kurması gerekiyor.