İzmir'in Menderes ilçesine yapılması planlanan katı atık tesisine karşı birden fazla kampanya başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

İzmir’in menderes ilçesinde yapılması planlanan katı atık tesisine karşı Menderesli vatandaşlar tarafından birden fazla kampanya başlatıldı. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 24 Ocak 2020
 

Gezegenin Geleceği: 24 Ocak 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

İzmir’in Menderes ilçesinde yapılması planlanan katı atık tesisine karşı Menderesli vatandaşlar tarafından birden fazla kampanya başlatıldı. Bunlardan bir tanesi, şehircilik konusunda doktorası olan Şahin Tepe’ya ait. Change.org/MenderesCopOlmasin adresindeki kampanyada Şahin Tepe, Menderes’in bu atık tesisi için doğru konum olmadığını ifade ediyor. Katı atık bertaraf sistemlerinin günümüzün üstün teknolojileriyle beraber ülkelerin, özellikle de metropollerin çöp problemini giderebilmek adına üst seviyede çözümler sunduğunu ifade eden Tepe, kampanyada Menderes’in bunun için neden doğru konum olmadığını açıklıyor. Belli başlı bazı nedenler şu şekilde: Menderes ilçesi pek çok tarihi esere ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında, Taş Köprü Klaros Bi̇li̇ci̇li̇k Merkezi̇, Yikik Mi̇nare, Kolophon Anti̇k Kenti̇, Noti̇on Anti̇k Kenti̇, Lebedos Anti̇k Kenti̇, Baklatepe Höyüğü, Roma Hamami gibi tarihi eserlerin yanında, Malta Şelalesi̇, Karacadağ Mavi̇ Bayrakli güzel plajları ve daha birçok doğal güzellikler yer alıyor. Ayrıca Menderes önemli bir tarım merkezi konumunda. Türkiye’nin örtü altı tarım üretiminin %15-20’lik bir dilimi Menderes’te yapılıyor. Türkiye’de kesme çiçek üretimininse %40’lık bir kısmı Menderes’te yapılıyor. Dünyaca ünlü Gümüldür Mandalinası da burada üretiliyor. Ve, Tahtalı içme suyu barajı bu bölgede bulunuyor. İzmir’in içme suyunun büyük bölümü de buradan karşılanıyor. Şahin Tepe bu projenin Menderes halkı için önemli bir istihdam da yaratmayacağına inanıyor ve tesiste çalışacak personel sayısının bir-iki turizm tesisinde çalışacak insan kadar olacağını söylüyor. Tüm bu nedenlerle katı atık tesisinin Menderes’te yapılmasına karşı kampanyayı yürüten Tepe, kampanyayla Menderes Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyor. İmza vererek destek olmak isterseniz Change.org/MenderesCopOlmasın adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Dilovası'na geri dönüşüm tesisine karşı kampanya

Ümit Tüğmen tarafından başlatılan kampanya Dilovası’nda açılması planlanan geri dönüşüm tesisine karşı çıkıyor. Özel bir şirket tarafından yapılması planlanan tehli̇keli̇-tehli̇kesi̇z atık ve elektroni̇k kart geri̇ kazanımı, atık elektri̇kli̇ ve elektroni̇k eşya i̇nceleme projesi̇nin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu kabul edildi. Change.org/Dilovasi adresindeki kampanyada, ÇED onayına itiraz ettiklerini belirten Ümit Tüğmen, bu projenin neden gerçekleşmemesi gerektiğini şu cümlelerle açıklıyor: “Türkiye’de Dilovası kanser vakalarının baş gösterdiği bir bölge olması aynı zaman da 2006 yılında Meclis Araştırma Komisyonu raporları ortadayken 2006 yılından sonra kurulan bacalı ve bacasız sanayi kuruluşlarının devam etmesine meclis raporunda çıkan ‘Dilovası’na tek bir çivi bile çakılamaz’ sözleri göz ardı edilerek bölge halkının sağlığı hiçe sayılmakta. Ocak 2020 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu nihai kabul edilmesine itiraz ediyoruz.” Eğer bu talebe katılıyor ve desteklemek istiyorsanız Change.org/Dilovasi adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Üçüncü kampanya Karadeniz Ereğli'den

Bu haftanın üçüncü kampanyası Karadeniz Ereğli’den. “Ereğli demir çelik fabrikaları havamızı, suyumuzu, ormanımızı kirletmesin” başlıklı kampanya Çetin Yılmaz tarafından başlatıldı ve Change.org/EregliDemirCelik adresinde yer alıyor. Çetin Yılmaz, kampanyayı başlatma nedenini ve taleplerini şu cümlelerle ifade ediyor: “Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları 'Erdemir' bir yılda 2,5 ile 3 milyon ton kömür yakıyor. Yeni yüksek fırının kapasite artışı ile beraber bu oran yılda  3,5 -4 Milyon ton civarında olacak. Yakılan kömürün dumanını istemiyorum. Bölgemizde Astım ve Kanser hastalıkları bu dumanlara bağlı arttığını düşünüyorum. Yakılan kömürün tozlarının çağdaş teknoloji ile bertaraf edilmesini istiyorum. İnsana ve doğaya, çevreye verdiği zararların en aza indirilmesi için Erdemir'in yeni yatırımlar yapmasını istiyorum. Erdemir'in Sinter bacası eski ve bozuk filtre ile çalışıyor. Sinter bacasına yeni teknoloji ile filtre takılması ve Erdemir'in çevreye bıraktığı kömür ve cüruf tozlarının engellenmesini istiyorum. Sağlık hakkımızın korunması için yasaların uygulanmasını istiyorum. Çelikhaneden çıkan cürufların deniz ve  doğaya karıştırılmadan bertaraf edilmesini istiyorum. Çelikhane cürufunda doğayı zehirleyen kimyasalların olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Bu zehirlerin denizlerimiz ve doğamıza karıştırılmasının, telafisi imkansız sağlık sorunları yarattığını düşünüyorum. Sinter Bacasına filtre takılmasını, kömür ve kül tozlarının çevreye yayılmasının önlenmesini, çelikahneden çıkan curufun Karadeniz'de dolgu malzemesi olarak kullanılmamasını, doğaya karıştırılmadan berteraf edilmesini istiyorum.” Çetin Yılmaz’ın bu talebine destek vermek isterseniz Change.org/EregliDemirCelik adresini ziyaret ederek kampanyaya imza verebilirsiniz.