İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin çalışma başlatılarak Kültürpark Anayasası hazırlandı.
Birgün Ege’de yer alan habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin çalışma başlatılarak Kültürpark Anayasası hazırlandı. Plana Kültürpark Platformu tepki gösterirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e 3’üncü kez açık mektup yazdı. Mektupta, plan taslağının geri çekilmesi gerektiği vurgulandı. Taslağın önceki dönem yönetiminin ürünü olduğu belirtilen mektupta, "Çağdışı kalmış bir şekilde Kültürpark’a 1970’lerin, 90’ların fuar alanı olarak bakmayı sürdürmekte. Bu tanım sivil toplumun da, kamuoyunun da ve biliyoruz ki, Tunç Soyer’in vizyonu da değil. ‘Kültürpark’ı kimlerin, ne sıklıkta kullandıkları, kullanım amaçları ve park içinde ne gibi eksikler gördüklerini ortaya koymak amacıyla kullanıcı profilinin çıkartıldığı raporda; park ile ilgili temel algıları, parkta kendilerini güvende his edip etmedikleri, parkla ilgili değişmesini talep ettikleri veya yetersiz gördükleri temel birçok konu araştırıldı” denmekte. Parkın gündelik yaşamına ilişkin yıllardır giderilmeyen talepler yine plan onayı sonrası hazırlanacak, ne olduğu bilinmeyen Kentsel Tasarım/Peyzaj Projesi’ne bırakıldı” denildi.
Norveç'ten yeni lisanslar
Norveç kıta sahanlığında Ön Tanımlı Alanların ihalesinde 61 adet petrol ve doğal gaz üretim lisansı verdiğini açıkladı. Lisanslar, çalışma programı taahhütleri ile veya bu tür lisanslara ek alanlar olarak verildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 61 üretim lisansının 34 adedi Kuzey Denizi’nde, 24 adedi Norveç Denizi’nde ve 3 adedi Barents Denizi‘nde bulunuyor. Enerji Günlüğü’nün haberine göre açıklamada ayrıca sahalara yoğun bir ilginin olduğu ve büyük uluslararası şirketlerden daha küçük yerel arama şirketlerine kadar 30 farklı petrol şirketine üretim lisansı verildiği belirtildi.
Moskova'da son 140 yılın en yüksek sıcaklığı
Rusya Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan açıklamada başkent Moskova’da son 140 yılın en yüksek sıcaklığının kayda geçtiği belirtildi Yapılan ölçümlere göre Moskova’nın ana meteoroloji istasyonundaki hava sıcaklığı 25 Ocak sabah 08.00’a doğru 3.8 dereceye kadar yükseldi. En son rekor 3.6 derece ile 25 Ocak 2002’de kaydedilmişti. Sıcaklığının iklim normallerinden 11-12 derece fazla olduğu kaydedildi.
Yağmur suyu toplanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında ‘yağmur suyu toplama sistemi’ yapılması zorunluluğu getirildi. Böylece toplanan yağmur sularının bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplanması amaçlanıyor. Yönetmelikle belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi de verildi. Yönetmelikle, yoldan yüksek parsellerde arkası toprak doldurularak yapılan ve zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen ayrıca kaldırımlar üzerindeki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarları da düzenlendi. Buna göre, yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği en fazla 50 santimetre olacak, yoldan yüksek ön bahçelerde ise duvar yüksekliği ön bahçenin tabii zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebilecek.
İtalya kıyısına dev balina vurdu
İtalya’nın Sorrento limanında kıyıya vuran dev balina görenleri şaşırttı. Henüz nedeni bilinmeyen nedenden dolayı kıyıya vuran balinanın ağırlığını 70 ton, uzunluğunun ise 23.5 metre olduğu ifade edildi. Hayatını kaybeden balina bölgede devriye yapan İtalyan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından fark edildi. Yetkililer, kıyıya vuran balinanın arama kurtarma ekibi ile birlikte Napoli kentine taşındığını belirtti. Napoli kentinde incelemeye alınacak dev balinanın ölüm nedeninin viral bir hastalık olabileceğinden şüphelendikleri ifade edildi.
Ormanlara yıkım Antalya'da da devam ediyor
Cumhuriyet’ten Bülent Ecevit’in haberine göre, Tarım Orman-İş Sendikası, ormanlara yıkım uygulamaları tüm ülkede olduğu gibi Antalya’da da devam ettiğini açıkladı. Sendika, Kemer ilçesi Beycik köyü sakinleri yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmasına karşın geçen hafta sonu sokağa çıkma yasağında jandarma eşliğinde gelen orman işçileri bölgedeki kızılçam ağaçlarının kesildiğini bildirdi. Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nün ülkenin birçok yerinde gençleştirme adı altında ekosistem bütünlüğüne aykırı olarak orman amenajman planlarında belirtilen etanın yani metreküp olarak miktarın çok çok üzerinde kesim yapmakta olduğunu bildirdi. Durmuş, “Bu durumun ülkemizi önümüzdeki süreçlerde iklim krizine karşı oldukça zor durumda bırakacağı açık. Ayrıca ülkemiz doğal yapısını kaybetmekle birlikte ormansızlaşma gibi bir durumla da karşı karşıya kalabilecek. Ülkemizde bu yıl da amenajman planlarına aykırı olarak 15 milyon metreküp yerine 40 milyon metreküp odun üretimini hedefleyen OGM, bütçe açığını ormanlardan sağlanacak gelirle kapatmayı düşünmekte” dedi.