İliç Doğa ve Çevre Platformu, İliç altın madeninin kapatılması için kampanya başlattı.
Bu hafta haberini verdiğimiz üzere Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nde yığın liç alanında çökme meydana geldi. İliç Doğa ve Çevre Platformu, Çöpler Altın Madeni'nin bir an önce kapatılması ve sorumluların yargılanması için change.org/ilicaltinmadeninikapat adresinde bir imza kampanyası başlattı. Platform, “Siyanür ve toksik kimyasallarla Fırat Havzası ve Nehri tehlike altında. Siyanür’ün Fırat Nehri’ne ulaşması, çok çok büyük bir felaket demek. Maalesef şu anda olası sonuçlar ve tehlikenin boyutları gizleniyor. Bu madenin kapatılması için yıllardır uyarıyoruz. Bilirkişiler, maden çalıştığı sürece bu felaketlerin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladı ama her seferinde görmezden gelindi,” diye belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sekiz dokuz dönümlük bir blokun olduğu gibi kaydığını ve 100 dönümlük araziye yayıldığını ifade etti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ise çökme sonrası sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. “Çöpler Altın Madeni ve madenin sahibi olan şirket acilen kapatılmalı. Şirket yetkilileri ve suça ortak olan tüm kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmeli. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalı. Felaketin yaşandığı alanda delillerin karartılmasının önüne geçilmeli, süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmeli,” şeklinde taleplerini sıralayan İliç Doğa ve Çevre Platformu’nun kampanyası, change.org/ilicaltinmadeninikapat adresinde.
‘Tüm afetlere dirençli kentler istiyoruz’
Hafta ortasında Antalya’da meydana gelen sağanak, seli beraberinde getirdi ve ne yazık ki alt geçitte mahsur kalan araçta bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. İklim krizi kaynaklı oluşan sel, yangın, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi afetlere karşı kentlerin afet dirençli hale getirilmesini talep eden Gülşah Taşkın, change.org/AfetDirencliKentler adresinde yetkililere seslenmeye devam ediyor. Çok sayıda aracın suya gömüldüğü kentte, Antalya Valiliği tarafından olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime ara verildiği açıklandı. “Uzmanlar, iklim krizi kaynaklı afetlerin sıklığının ve şiddetinin de artacağının altını çiziyor. Artık bunu kabul edip kentleri afetlere dirençli hale getirmeliyiz,” diyen Gülşah Taşkın, bu gibi afetlerde can ve mal kayıplarının yaşanmaması için kentlerin tüm afetlere hazırlanmasını ve gereken önlemlerin alınması için yetkili kişileri ve uzmanları harekete geçmeye davet ediyor. Kampanya, change.org/AfetDirencliKentler adresinde.
‘Ya kanal, ya İstanbul!’
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’nun change.org/yakanalyaistanbul adresinde başlattığı kampanyada güzel bir haber var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazı doğrultusunda Kanal İstanbul imar planı iptal edildi. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğine ilişkin davayı karara bağladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbullular itiraz etti, Kanal İstanbul planları iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı, şehrimize milyonlarca yeni nüfus getirecek, doğasını ve su kaynaklarını yok edecek plana yapılan itirazları 11. İdare Mahkemesi haklı buldu,” dedi. İBB’nin Kanal İstanbul'a ilişkin yargıya taşıdığı plan süreçlerine dair diğer davalar için yargı süreci devam ediyor. “Kanal İstanbul projesiyle İstanbul susuzluğa mahkûm olacak. 8500 yıldır var olan İstanbul, tüm tatlı su kaynaklarını kaybedecek. 23 milyon metrekare orman, 136 milyon metrekare çok verimli tarım alanı sonsuza dek ortadan kalkacak,” diyen Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, projeden vazgeçilmesi için yetkililere çağrıda bulunmayı sürdürüyor. Kampanya, change.org/yakanalyaistanbul adresinde.