Gezegenin Geleceği: 27 Ağustos 2019

-
Aa
+
a
a
a

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının bulunduğu Brezilya'da, bir yılda 72 binden fazla orman yangını meydana geldiği bildirildi. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre ülkede bu yıl 72 bin 843 yangın çıktı.

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 27 Ağustos 2019
 

Gezegenin Geleceği: 27 Ağustos 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Rusya'nın Arhangelsk bölgesinde bulunan Severodvinsk kentindeki askeri birlikte geçtiğimiz hafta meydana gelen patlamada 5 kişi hayatını kaybetmişti. Patlamanın füze motor denemesi sırasında meydana geldiği belirtilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı ise kaza sonrası yaptığı açıklamada radyasyon oranının normal kaldığını belirtmiş ancak kuzey Rusya'daki Severodvinsk kent yetkilileri seviyede ufak bir artış olduğunu ifade etmişti. Greenpeace ise radyasyon seviyesinin 20 kat arttığını söylemişti. Reuters'ın son dakika haberine göre olayla ilgili bir açıklama daha geldi. Resmi meteoroloji ajansı Rosgidromet, ülkenin kuzeyindeki bir askeri üste gerçekleşen kazanın ardından yeni radyoaktif izotoplar tespit edildiğini duyurdu. Pazartesi günü yapılan açıklamada, Rusyanın kuzeyindeki bir roket motoru testi sırasında meydana gelen bir kazadan sonra bu ayın test numunelerinde stronsiyum, baryum ve lantan radyoaktif izotoplarının bulunduğunu ifade edildi.

Avrupa Birliği, Brezilya hükümetinin Amazon ormanlarındaki yangına göz yummasının, AB ile Güney Amerika Ortak Pazarı ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşmasını riske attığını bildirdi. AB Komisyonu Başsözcüsü Mina Andreeva, günlük basın brifinginde, Brezilya'nın Paris Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Andreeva, "Bu yükümlülükler arasında Amazon ormanlarındaki ağaçsızlaştırma politikasının durdurulması da bulunuyor. AB olarak bu yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini yakından takip ediyoruz." dedi. Brezilya hükümetinin Amazon ormanlarının yok olmasına göz yumması halinde AB üyelerinin MERCOSUR ile anlaşma imzalamasını beklemenin zor olduğunu belirten Andreeva, Birliğin orman yangınlarının durdurulması için uydu fotoğraflarının paylaşılması dahil çeşitli alanlarda desteğini sunduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının bulunduğu Brezilya'da, bir yılda 72 binden fazla orman yangını meydana geldiği bildirildi. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre ülkede bu yıl 72 bin 843 yangın çıktı.

Birgün Gazetesi’nden Berkay Sağol’un haberine göre, Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı kurmak isteyen şirket, 75.874 metrekare büyüklüğündeki proje alanında Jeotermal Elektrik Santrali kurmak isterken geçtiğimiz günlerde yeniden sondaj aletlerini Hacıbektaşlı’ya taşımaya başladığı öğrenildi. Hacıbektaşlı sakinleri ise JES'in tarım alanlarına, köy halkına ve çocuklarına zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyorlar. Geçtiğimiz Cuma günü gelen şirkete ait tırların 3 tanesi Hacıbektaşlı Mahallesine girdi. CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen'in de köylülerle beraber direnişe katılmasıyla şirket geri kalan tırlarını alana sokamadı. Şirketin yaptığı bu taşıma ve santrali kurma işleminin hukuksuz olduğunu belirten Av. Seçil Ege, “Hacıbektaşlı’da bu işlemler ilk olarak Ocak ayında başladı. Biz o zaman köylülerle beraber direndik ve şirkete geçit vermedik. Şirketinde o dönemde bu bölgeye JES yapmak için gerekli izinleri yoktu. Daha sonra şirket gidip Manisa Valiliği’nden ‘ÇED gerekli değildir’ diye rapor almış. Bizde tabi doğal olarak buna karşı dava açtık. Mahkeme henüz karar vermedi. Süreç devam ederken şirketin bunu yapması son derece hukuksuz bir işlem. Şirket buraya JES’i yapsa daha sonra davayı biz kazansak, JES faaliyetlerini durdurup yıkılsa bile geri dönüşü olmayan tahribata yol açacak. Şirket yapım işlemlerine başlamadan engellemek istiyoruz. Köylülerle beraber direneceğiz” ifadelerini kullandı. Köylüler ise nöbet yerlerinden ayrılmayacaklarını söyleyerek, duyarlı bütün yurttaşları, STK'ları ve Milletvekillerini Hacıbektaşlı'ya beklediklerini belirttiler. Ancak dün güvenlik güçleri müdahale etti. Jandarmaya yetmediği için bölgeye, polis ekipleri de sevk edildi. Ayrıca Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da bölgede hazır bekletildi. Nöbete katılan 200 kişiden 26’sı biber gazı ve güç kullanılarak gözaltına alınırken, atılan gazdan etkilenen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ile 3 asker hastaneye kaldırıldı. 

Gün geçtikçe derinleşen iklim krizinden çıkışımızın en önemli durağını fosil yakıtların yerin altında bırakılması oluşturuyor. Türkiye ise Anadolu’nun dört bir yanında devam etmekte olan termik santral ve kömür karşıtı mücadelelere yabancı değil. Yönetmenliğini Umut Vedat’ın, yapımcılığını Reşit Elçin’in yaptığı Kara Atlas belgeseli, Yırca’dan Şırnak’a, Foça’dan Bartın’a mevcut ve yapılması planlanan kömürlü termik santrallere karşı yürütülen çevre mücadelelerin haritasını çıkarıyor. Bunu yaparken farklı coğrafyalardaki insan hikayelerine tanıklık eden belgesel, kömürün gerçek bedelini de gözler önüne seriyor. 20 Eylül’de “Ya Sıfır Karbon Gelecek, Ya Sıfır Gelecek” demeye hazırlanırken Kara Atlas belgeselini 31 Ağustos Cumartesi 20.00’da Kadıköy – Yoğurtçu Parkı’nda, 5 Eylül Perşembe ise 20.00’da Sarıyer – Haydar Aliyev Parkı’nda izlenebilecek.