Yapılan bir araştırma kapsamında, Kuzey Kutbu’nda bir litre karda 10 binden fazla plastik parçacık bulundu.
Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, metalik madencilik faaliyetleri nedeniyle büyük tehdit altında bulunan Kaz Dağları ve Kirazlı’daki altın madenine karşı konser verdi. Fazıl Say, “18 Ağustos Pazar sabahı Kaz Dağları’ndaki korkunç doğa katliamına dur demek için bir orman konseri planlıyoruz” sözleriyle etkinliğin duyurusunu yapmış ve bestelediği ‘Kazdağları Marşı’ bestesinin ilk seslendirilişi yapacağını müjdelemişti. Marşı Kaz Dağları’ında ormanın gölgesinde 18 Ağustos pazar sabahı on binlerce kişi ilk kez dinledi. Konser sırasında bir konuşma yapan sanatçı, “Bugün burada doğayı korumak için bu kadar kabalık olması, bu kadar insanın bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti” dedi.
Dünyanın en kirletilmemiş bölgelerinden biri olarak bilinen Kuzey Kutbu’nda bile karla birlikte gökten mikro plastik parçacıkları yağdığı ortaya çıktı. Yapılan bir araştırma kapsamında, Kuzey Kutbu’nda bir litre karda 10 binden fazla plastik parçacık bulundu. Bu sonuç, sağlığa etkileri henüz bilinmese de insanların plastik soluması anlamına geliyor. BBC’nin haberine göre, uzmanlar, karda kauçuk ve lif parçacıkları da buldu. Svalbard’da gerçekleştirilen araştırmada uzmanların topladığı örnekler incelendi. Testlerde beklenenden çok daha fazla parçacığa rastlandı. Bazı parçacıkların çok küçük olduğu için nereden geldiği tespit edilemedi. Parçacıkların büyük kısmı bitki selülozu ve hayvan tüyü gibi doğal maddelere ait. Ama örneklerde plastik, araba lastiği parçaları, vernik, boya ve sentetik lif de bulundu. Araştırma heyetinin başkanı Dr. Melanie Bergmann, BBC’ye “Biraz kirlilik bulmayı bekliyorduk ama mikroplastikler bizim için gerçek bir şok oldu. Kardaki mikroplastiklerin çoğu havadan geliyor” diye konuştu. Araştırmacılar mikroplastiklerin rüzgarla taşındığını ve atmosferde çok büyük mesafeler kat ettiklerini düşünüyor. Sonra bu parçacıklar özellikle kar yağışı yoluyla Kuzey Kutbu’na iniyor. Kuzey Kutbu’nda çok sayıda vernik parçası bulunmasının da kesin bir açıklaması yok. Lif parçacıklarının ise kesin olmamakla birlikte insan giysilerinden geldiği sanılıyor. Dr. Bergmann, “Kendimize sormalıyız. Bu kadar plastik pakete ihtiyacımız var mı? Boyalardaki polimer gerekli mi? Araba lastiklerini farklı şekillerde tasarlayabilir miyiz?” dedi. Norveç Hava Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Dr. Eldbjorg Sofie Heimstad da, “Analiz ettiğimiz parçalar Avrupa’dan, Asya’dan; dünyanın her yerinden geliyor. Bu kimyasallar ekosistem ve hayvanlar için tehdit oluşturuyor” diye konuştu. Bu araştırma gösteriyor ki satın aldığımız her plastik parçası için bir kez daha düşünmeliyiz!
Muğla Köyceğiz’de kapasite artırması istenen maden ocağı için onay çıkmadı. Halk kararı sevinçle karşıladı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nce Köyceğiz’in kırsal Ağla Mahallesi Altınsivri Tepesi’ndeki olivin madeni ocağı için faaliyet alanının 2,5 hektardan 25 hektara çıkarılması talebi uygun bulunmadı. Karaçam ve sığla ormanları, alpin bitki örtüsü ve zengin biyolojik çeşitliliği ile 80 endemik bitkiye ev sahipliği yapan Türkiye’nin önemli doğa alanlarından biri olan bölgedeki maden ocağının genişletilmek istenmesine halk tepki gösteriyordu. Köyceğiz’in kırsal Ağla Mahallesi’nin 1750 rakımlı Altınsivri Tepesi eteklerindeki 2,5 hektarlık alanda, 4 yıl önce şirket tarafından olivin madeni çıkarılmaya başlandı. Madenin çıkarılması ve taşınması sırasında çevreye, doğaya zarar verildiğini, buradaki göletin bu yüzden kuruduğunu söyleyen halk, o dönemde eylemler yaparak, tepkilerini dile getirdi ancak sonuç alınamadı. Şirketin açık maden ocağını genişletme talebine gelen tepkiler üzerine Orman Bölge Müdürlüğü olumsuz yanıt verdi.
Pasifik’teki küçük ada ülkeleri Avustralya’ya kömür endüstrisine desteği yüzünden tepki gösterdi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise bu tepkiye itiraz etti.18 ülke liderinin katıldığı Pasifik Adaları Forumu’nun 50. toplantısı Tuvalu’da gerçekleşti. Pasifik’teki küçük ada ülkeleri, toplantıdan çıkan ortak deklarasyon metninde “kömürle çalışan yeni termik santrallerin ve yeni kömür madenlerinin yasaklanması” ve “enerji sektöründe kömürden vazgeçilmesi” çağrısının bulunmasında ısrar ettiler. Pasifik küçük adaları, küresel ısınmanın deniz seviyesini yükselteceği ve iklim değişikliğinin adaları sert bir şekilde vuracağı endişesini taşıyor. Pasifik liderleri uzun süreden beri Avustralya’ya kömür endüstrisini terk etmesi için çağrı yapıyor. Pasifik Forumu’nda Fiji Başbakanı Frank Bainimarama Pasifik adalarının “varoluşsal tehdit” altında olduğunu söyledi ve Avustralya’ya bu çağrıyı yineledi.
İngiltere’deki Londra Üniversitesi’ne bağlı Goldsmiths Koleji yönetimi 2025 yılına kadar karbon nötr olma hedefi belirledi. Kurum tarafından yapılan açıklamada karar ile Goldsmith Koleji’nin iklim değişikliğinin acil durum ilan edilmesi ile 2025 yılına kadar karbon nötr olması için belirlenmiş hedef belirleme konusunda diğer üniversite ve kuruluşlara katıldığı vurgulandı. Açıklamaya göre bu hedef kapsamında üniversite çalışanları ve öğrenci birliklerine de danışılarak bazı hedefler belirlendi. Belirlenen hedeflerin başında ise 2019 yılı akademik yılında başlamak üzere kampüsteki her türlü sığır etinin satışı yasaklanması geliyor. Ayrıca kampüs içindeki satış birimlerinden alınan şişe su ve tek kullanımlık plastik bardaklar için 10 peni ücret tahsil edilecek, elde edilen gelir ise yeşil öğrenci girişim fonuna aktarılacak. Üniversite enerji tüketimindeki karbon ayak izini düşürmek için de kampüsündeki güneş panellerinin sayısını artıracak ve mümkün olan en kısa sürede %100 temiz enerji sunan bir elektrik tedarikçisine geçilecek. Kampüsteki yeşil alanlar artırılması ile üniversite öğrencilerinin bireylerin ve kuruluşların karbon emisyonlarını azaltma yollarını gösteren bilgilere erişebilecekleri müfredata nasıl daha kolay ulaşacağının incelenmesi de hedeflerden diğerleri olacak. Darısı Türkiye’deki üniversitelerin başına.