İstanbul’da havaifişeklerin yasaklanmasını talep eden kampanyada imza sayısı 45 bine yaklaştı. Yaşam Hakkına Saygı Derneği’nin başlattığı ve Change.org/Havaifiseklerehayir adresinden ulaşılabilen kampanya, havaifişeklerin özellikle kuşlar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.
Ege'nin Su Kaynağı Murat Dağı'nda Altın Çıkarılmasın, 2 Milyon Ağaç Kesilmesin diyen kampanyadan güzel bir haber var. 19 Ağustos 2019 tarihinde Gediz ilçesi Karağaç Köyünde, ÇED raporunun iptali için açılan dava için bilirkişi keşfi yapılmıştı ve Change.org/MuratDagi adresini yürüten Yavuz Alnıak, kampanyanın imzalarının dava dosyasına girmesini sağlamıştı. Bilirkişi, raporunda bölgenin maden faaliyetlerine uygun olmadığını belirtti. Şimdi mahkemenin son kararı bekleniyor. 9 Ağustos tarihindeki bilirkişi keşfi sırasında kampanyada 78 bin imza vardı. Şu anda 148 bin imzayı geçmiş durumda. Kampanya, proje tamamen iptal edilene dek devam edecek. Destek vermek isterseniz hala Change.org/MuratDagi adresi üzerinden imza verebilirsiniz.
İstanbul’da havaifişeklerin yasaklanmasını talep eden kampanyada imza sayısı 45 bine yaklaştı. Yaşam Hakkına Saygı Derneği’nin başlattığı ve Change.org/Havaifiseklerehayir adresinden ulaşılabilen kampanya, havaifişeklerin özellikle kuşlar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: “İnsan faaliyetleri nedeniyle, pek çok kuş türü yok olmuş ve kalanların da nesli tehlike altında. Çevre kirliliği, ormanların yok edilmesi, sulak alanların azalması, kullanılan tarım ilaçları, yoğun hava trafiği, uçaklar, şehirleşme kaynaklı gece ışıklandırmaları ve gökdelenler gibi faktörler kuşların gezegenimizdeki varlığını tehdit ediyor. Tüm bunlara eklenen eğlence, kutlama, gösteriş amaçlı havai fişek ve benzeri maddelerin patlatılması; gökyüzündeki kuşların kalp krizi geçirip ölmelerine, tüylerinin yanmasına, sağır kalmalarına, sakatlanmalarına neden olmakta ve gürültüleriyle sokak hayvanlarını ve halkı da korkutmakta. Kuşların yaşam alanı, evi olan göğe, her yıl yüzbinlerce havai fişek gönderilmesi vandallık olmasının yanı sıra barbarca bir kutlama anlayışı. Ayrıca patlayan her bir fişeğin havaya saçtığı kurşun, baryum, rubidyum vd zararlı elementler, insan ve hayvan sağlığına zararlı. İstanbul boğazındaki her kutlamada (!) yüzlerce martı ve sayısız diğer kuş kalbi durarak, yanarak, birbirine ya da binalara çarparak ölmekte. Havai fişekler, kuşların göç yolu rotalarını bozmakta, ışıkları kör olmalarına neden olmakta.” Bu kampanya başladıktan bir süre sonra Avcılar Belediyesi havai fişeklerin yasaklandığı haberini verdi. Kampanyayı başlatan Yaşam Hakkına Saygı Derneği, Ekrem İmamoğlu’ndan da benzer bir kararı açıklamasını bekliyor. Destek vermek isterseniz Change.org/Havaifiseklerehayir adresine gidip imzanızı ekleyebilirsiniz.
Change.org/Temizhavahaktir adresinde devam eden kampanyada imzalar 100 bine yaklaştı. Kampanya, 15 tane kömürlü termik santrale baca filtresi takmadan, 2 buçuk yıl daha havayı kirletme izni verecek yasa tasarısının reddedilmesi için milletvekillerine sesleniyor. Teklif yasalaşırsa, Türkiye’nin en eski ve kirli santralleri 2,5 yıl daha havayı kirletmeye ve halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek. Kampanya metninde bunun yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı anlamına geldiği ifade ediliyor. Şubat 2019’da bu kampanya 68 bin imzayla kazanılmıştı. Şimdi, aralarında WWF Türkiye, Greenpeace Türkiye, Tema gibi kuruluşların yer aldığı Temiz Hava Hakkı Platformu, imza sayısını 100 binin üzerine taşıyarak yeniden bu kampanyayı kazanmak için mücadele ediyor. Sen de bu kampanyaya destek vermek istersen Change.org/Temizhavahaktir adresinde kampanya sürüyor.
Change.org/YesilozSahilineDokunma adresinde devam eden kampanyada imzalar 36 bini aştı. Bu kampanyada Güldane Şahin, Alanya’nın Yeşilöz sahilinde caretta carettaların ve kum zambaklarının, akaryakıt boşaltım tesisi nedeniyle tehdit altında olduğunu söylüyor ve bu tesisin genişletilmesine izin verilmemesini talep ediyor. Güdane Şahin mücadelesini sürdürürken maalesef tatsız bir olay yaşandı ve bölgedeki kum zambakları kimliği belirsiz kişiler tarafından söküldü. Kum zambaklarının söküldüğünü gören Güldane Şahin kampanyayı imzalayanlardan yetkililere sesini duyurabilmek için destek istiyor. Nesli tehlike altında olan kum zambağı bitkisi koruma altında ve söken kişilere 48 bin lira ceza kesilmesi gerekiyor. Bu kampanyayı imzalayarak sesini duyurmasına katkı vermek için kampanya adresi: Change.org/yesilozsahilinedokunma