Gezegenin Geleceği: 11 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Change.org İngiltere’de kampanya başlatan 8 ve 10 yaşlarındaki Ella ve Caithlin, fast food zincirlerinin çocuk menüleriyle birlikte plastik oyuncak vermeyi bırakmasını talep etti. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 11 Ekim 2019
 

Gezegenin Geleceği: 11 Ekim 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçtiğimiz hafta Change.org’da başlayan Matara Hareketi büyüyor. Şehrinde mataralarına su dolduracak su otomatları kurulmasını isteyen şehirlere Adana da eklendi. Change.org/Adanamatarahareketi adresinden ulaşılabilen kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: “Plastik tüketiminin çevreye verdiği zarar, artık hepimizin malumu. Plastik şişe tüketmemek için matara ve cam şişe kullanımının yaygınlaşmasıyla, su otomatlarının eksikliği belirgin biçimde hissedildi. Şehrimizde kurulacak kart sistemine bağlı su otomatları, Adanalıları pet şişe kullanmaktan kurtaracak ve Adana için büyük bir #sıfıratık adımı olacak. Başkanımız Zeydan Karalar'ın bu konuda duyarlılık gösterceğinden eminiz ve Adana Büyükşehir Belediyesini bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz. Bu dünya hepimizin!” Hareket  Instagram’da Türk İşi Minimalizm sayfasını yöneten Hale Acun Aydın’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlattığı kampanyayla başlamış ve kısa sürede İzmir, Ankara ve Eskişehir’e yayılmıştı. Şu anda 4 şehirde bu kampanya sürüyor. Her bir şehir için adresleri tekrar hatırlatalım. İstanbul için:  Change.org/istanbulmatarahareketi Ankara için: Change.org/Ankaramatarahareketi İzmir için: Change.org/izmirmatarahareketi  Eskişehir için: Change.org/Eskisehirmatarahareketi Adana için: Change.org/Adanamatarahareketi galiba anlaşıldı - siz de başlatmak isterseniz hemen yapabilirsiniz.

 

TEMA Vakfı’nın Kirazlı’da ÇED raporuna aykırı faaliyet gösteren altın işletmesinin durdurulması için yürüttüğü kampanya sürüyor. Change.org/Altindaolumvar adresindeki kampanyada imzalar 600 bini geçti ve bu kampanya Change.org’da bugüne dek çevre alanında toplanan en yüksek imza sayısı oldu. TEMA Vakfı kampanyasına imza veren 600 bin kişiyi habersiz bırakmıyor. İmza atanlara gönderdiği haberde, 13 Ekim’de işletmenin ruhsatının süresinin dolacağının bilgisini verdi ve ruhsatın yenilenmemesi için yetkililere seslendi. Siz de Kirazlı’daki altın madeninin iptalini istiyorsanız ama henüz imza vermediyseniz, Change.org/altindaolumvar adresini ziyaret ederek kampanyaya imza verebilir, imza attıysanız da tekrar paylaşarak bu önemli dönemeçte TEMA’nın kampanyasına destek olabilirsiniz. 

 

Bu haftanın çevre haberleri arasında bir de Türkiye dışından bir kampanya var. Türkiye’ye de örnek olabilecek bir kampanyadan güzel bir haber paylaşalım. Change.org İngiltere’de kampanya başlatan 8 ve 10 yaşlarındaki Ella ve Caithlin, fast food zincirlerinin çocuk menüleriyle birlikte plastik oyuncak vermeyi bırakmasını talep etti. Okulda plastiğin çevreye verdiği zararları öğrendikleri için bu kampanyayı başlattıklarını söylüyorlar. Change.org/FastFoodPlastic adresinde devam eden kampanyaya bugüne dek 500 binin üzerinde insan imzalarıyla destek verdi ve büyük bir fast food zincirinin İngiltere ayağı bu kampanyaya resmi olarak bir yanıt vererek, İngiltere’deki restoranlarında plastik oyuncak vermeyi durduracaklarını ifade etti. Zincirin, Change.org üzerinden kampanya imzacılarına gönderdiği emailin Türkçe çevirisinin bir kısmı: “Bu kampanyaya ne kadar fazla kişinin destek verdiğini görmek bizi çok etkiledi. Gerçekten sizin ve destekçilerinizin çevreye olanları ve bizim gibi markaların bu konuda oynadığı rolü ne kadar önemsediğini görmek gözlerimizi açtı. Bugünden itibaren, tüm plastik oyuncaklar zincirin İngiltere ayağında Çocuk menülerinden kaldırıldı ve İngiltere’deki tüm restoranlara plastik oyuncak atık kutuları eklendi. Bu bizim çevreye daha duyarlı olmak için çıktığımız yolculuğun başlangıcı değil, ama bunun büyük bir parçası ve haberi sizinle paylaşabildiğimiz için çok mutluyuz.” Kampanya fast food zincirlerinin tüm ülkelerdeki restoranlarının plastik oyuncak vermeyi bırakması için halen devam ediyor. İmza vermek isterseniz Change.org/FastFoodPlastic adresinden kampanyaya ulaşabilirsiniz. 

 

Sabiha Şahin’in başlattığı kampanya, Artvin Arhavi’de kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı çıkıyor. Change.org/arhavi adresinden ulaşılabilen kampanyada Sabiha Şahin, balık çiftliklerinin halka bir faydası olmayacağını, çiftliklerin çevreye zarar vereceğini söylüyor ve çiftlikler planlanmadan önce halkın görüşleri alınmadığı için bu projeye karşı çıkıyor. Kampanyada verilen bilgilere göre çiftliklerin planlandığı alan halkın denize tek kıyısı olan plaja çok yakın ve ilçenin amatör balıkçılık için tek balık kaynağı Arhavi Balıkçı barınağının bulunduğu bölgede. Bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/arhavi adresini ziyaret ederek imza verebilirsiniz