Gezegenin Geleceği: 1 Kasım 2019

-
Aa
+
a
a
a

Seyfe Gölü’nün Koruma İnisiyatifi, Kırşehir ili sınırları içerisindeki Seyfe Gölü’nün çöl olmaması için yetkilileri göreve davet eden bir kampanya başlattı. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 1 Kasım 2019
 

Gezegenin Geleceği: 1 Kasım 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Seyfe Gölü’nün Koruma İnisiyatifi, Kırşehir ili sınırları içerisindeki Seyfe Gölü’nün çöl olmaması için yetkilileri göreve davet eden bir kampanya başlattı. Change.org/SeyfeGolu adresinden ulaşılabilen kampanya, “Seyfe Gölü”nün kuruması demek binlerce göçmen flamingonun, leyleğin, pelikanın, kazın, ördeğin, martının yuvalarının yok olması demek.” diyor ve  Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak imzaladığımız Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında bu gölü korumaya söz verdiğimizi yetkililere hatırlatıyor. Seyfe Gölü Koruma İnisiyatifi, bu kampanyayla Mucur Belediyesi, Devlet Su işleri ve Kırşehir Valiliği’ni önlem almaya çağırıyor. Kampanyada, Gölün kurumasına en büyük neden olarak Mucur Belediyesi tarafından Seyfe Gölü'nü besleyen yeraltı sularının kullanılması ve DSİ'nin açmış olduğu drenaj kanallarının gölü kurutarak çöl haline getirmesi gösteriliyor.  Seyfe Gölü’nün çöl olmaktan kurtulması için talepleri şu şekilde sıralanıyor: Mucur Belediyesi, içme suyunu Seyfe Kapalı Havzası'nın dışından tahsis etmeli.  Kırşehir Valiliği, gölün etrafında kaçak olan ruhsatsız keson kuyuları tespit edip kapatmalı. DSİ, 30 kilometrelik drenaj kanalını acilen kapatmalı. Kampanya metninde ayrıca şu konuların altı çiziliyor: “Bu adımlar ne kadar hızlı tamamlanırsa gölü kurtarmak o kadar mümkün. Göl kendi hakkı olan su kaynaklarına kavuşunca doğa kendini iyileştirmeye başlayacak. Birkaç yıl içinde göl yeniden canlanacak. Seyfe Gölü eskiden olduğu gibi yüzbinlerce kuşa yuva olacak.” Siz de, Change.org/SeyfeGolu adresindeki kampanyayı imzalayıp paylaşarak kampanya talebinin yetkililere daha güçlü iletilmesine destek olabilirsiniz. 

 

Change.org’da kampanya başlatan Yenişehir Çevre Platformu, Bursa’nın Yenişehir ilçesinin Marmara’nın kimyasal çöplüğü olacağından endişeli. Change.org/YenisehirCopOlmasin adresinde devam eden kampanyada bu endişelerinin nedenini şöyle anlatıyorlar:  “Bursa Yenişehir ilçesine 11 km mesafede Kirazlıyayla mahallemizde özel bir şirket tarafından yapılmak istenen Kurşun, Çinko, Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajının bölgemiz üzerinde yıkıcı etkileri olacağını görüyoruz. 345 hektarlık ruhsat alanına sahip işletme İznik Gölü Uzun Mesafe Koruma bandında yer almakta. Söz konusu işletmede sadece Kirazlıyayla maden bölgesinden değil, Kütahya, Balikesir ve Çanakkale illerinden de cevher getirilecek ve işlenecek.” Günde 1000 ton, yılda 300.000 ton cevher işleneceğini ifade eden Yenişehir Çevre Platformu, her gün 894 ton zehirli balçığın topraklarına gömüleceğini ifade ediyor. Tarım alanları, yer altı ve üstü sularının tehlikede olduğunu söyleyen platform, kampanya metnine ayrıca şu bilgilere yer veriyor: “Kirazlıyayla Proje Alanı deprem bölgesinde yer almakta. Kirazlıyayla’da yaşanacak  bir kaza köyün konumu itibariyle hem İznik Gölü havzasını hem de Yenişehir ovasını tehdit etmekte.” Yenişehir Çevre Platformu’nun kampanyasına destek vermek isterseniz Change.org/yenisehircopolmasin adresi üzerinden imza verebilirsiniz. 

Göreme’nin Milli Park statüsünden çıkarılması sonrasında Change.org’da birden fazla kampanya açıldı. Davut Gürler’in başlattığı ve Change.org/Goreme adresinden ulaşılabilen kampanya Göreme Vadisi'nin tekrar "Milli Park" statüsüne alınarak korunmasını talep ediyor. Kampanya metninde Davut Gürler şu ifadelere yer veriyor: “Kapadokya gibi doğal bir güzellik avuçlarımız arasından kayıp gidiyor. Cumhurbaşkanlığı kararı ile Göreme Vadisi ve çevresi "Milli Park" statüsünden çıkarıldı. Göreme'ye yeni binalar, oteller yapılsın istemiyoruz. Göreme Vadisi'nin tekrar "Milli Park" statüsüne alınarak korunmasını istiyoruz. Göreme Milli Parkı, 1985’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştı. Ardından Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla 1986 yılında ‘Göreme Tarihi Milli Parkı’ ilan edilmişti. Göreme Vadisi ve çevresi 22.10.2019 tarihinde yayımlanan resmi gazete kararı ile "Milli Park" statüsünden çıkarıldı. Bu karar ile büyük yapılar, doğa tahribatları ve AVM'ler bizi bekliyor. Biz tek başımıza sesimizi duyuramayacağımızın farkındayız. Bunun için sizin desteklerinize ihtiyacımız var.  Sen de Göreme Vadisi’nin Milli Park statüsünün korunmasını istiyorsan Change.org/Goreme adresini ziyaret ederek imzanı ekleyebilirsin. 

Bodrum Turgutreis Kültür ve Dayanışma Derneği, Turgutreis’e yapılması planlanan askeri sahil güvenlik limanına karşı bir kampanya başlattı. Change.org/Turgutreis adresinde bulunan kampanyada D-Marin'den daha büyük bir liman olacağını ifade ediyor ve bu projenin Turgutreis için sosyal, kültürel, doğal yaşam ve turizm açısından hiçbir değer kazandırmayacağını, aksine sahil şeridinin yok olmasına neden olacağını söylüyor. Kampanyanın talebi devasa askeri limanın Turgutreis merkezinin yerine, alternatif yere, şehir merkezinin dışına taşınması. Turgutreis Kültür ve Dayanışma Derneği’nin bu kampanyasına destek vermek isterseniz Change.org/Turgutreis adresini ziyaret edebilirsiniz.