Gediz Deltası için belediyeler çalışma yürütüyor

-
Aa
+
a
a
a

Gediz Deltası’nı koruması için Change.org/GedizDeltasi adresindeki kampanda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi ve Menemen Belediyesi’nin bu konuda çalışmalar yürüttüğü bilgisi verildi. 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 28 Şubat 2020
 

Gezegenin Geleceği: 28 Şubat 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Bir gelişme de İzmir’de öğrencilerin yürüttüğü Gediz Deltası’nı koruma kampanyasından. Change.org/GedizDeltasi adresinden ulaşabileceğiniz kampanda yayınlanan güncellemede İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi ve Menemen Belediyesi’nin bu konuda çalışmalar yürüttüğü bilgisi verildi. Öğrenciler ve öğretmenleri de bu çalışmalar konusunda yetkililerle temas halindeler. Öğrencilerin çok mutlu ve heyecanlı olduğunun, canla başla bu çalışmaları yürütmeye çalıştıklarının ifade edildiği güncelleme metninde, imzaları 15 bine ulaştırmak için bir çağrıda bulunuyorlar. Şu anda kampanyada 10 bin imza bulunuyor. Gediz Deltası’nın koruma statüsünün artısılmasını talep eden bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/GedizDeltasi adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

Alanya Yeşilöz Sahili SİT alanı, Caretta caretta’ların büyüme yuvalama alanı, aynı zamanda nesli tehlike altında bir tür olan kum zambaklarının yaşam alanı. Bölge halkından Güldane Şahin’in, bu bölgede bir akaryakıt şirketinin boşaltım tesisini büyütme projesine karşı başlattığı kampanya sürüyor. Change.org/Yesilozsahilinedokunma adresindeki kampanyada imzalar 40 bine yaklaştı. Ancak hem bölge halkının itirazlarına, hem de kamuoyunda oluşan tepkiye rağmen projenin ÇED’i onaylandı. Bunun üzerine yereller ÇED raporuna karşı yürütmeyi durdurma davası açtı. Dava üzerine bölgede bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. “Eğer bu tesis genişletilirse denizimizi, deniz içindeki canlıları, sahilimizi, sahilimizdeki yaşayan canlıları ve Türkiye turizminin yüzde onunu karşılayan Alanya’yı kötü etkileyecek. Kısacası çevreye olumsuz etkisi geri dönüştürülemez olacak” diyen Güldane Şahin’in başlattığı kampanyayı ve yerel halkın mücadele hikayesini Change.org/YesilozSahilineDokunma adresinde bulabilirsiniz.

 

Murat Bakan’ın başlattığı kampanya, Antalya'nın Son Bakir Koyu Olan Selinus Sahili’nin imara açılacağını söylüyor. Change.org/Selinus adresinde yer alan kampanya, sahilin korunmasını ve imara açılmamasın diyor. Murat Bakan, kampanya metninde “Kıyıları 5 yıldızlı betonlaşmaya kurban edilen Antalya’da, İspanya’nın toplamından daha fazla 5 yıldızlı otel bulunurken ucuz kitle turizmi için kentin son doğal kıyısı da yağmaya açıldı. Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan doğal sit alanı statüsündeki Selinus sahili, 12 binin üzerinde yatak kapasitesi planlanan 5 yıldızlı otellere açılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı koruma amaçlı imar planına dayanarak yapılan parselizasyon çalışması da tamamlanarak askıya çıkarıldı. Önemli bir itiraz olmazsa Antalya’nın son doğal kumsallarından biri olan Selinus’ta bir ay sonra iş makineleri girmeye başlayacak. Sen de ülkemizin  doğal güzelliklerinin talan edilmesine dur demek istiyorsan desteğini bekliyoruz.” diyor. Bu kampanyaya destek vermek için Change.org/Selinus adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

Yağmur Güvenç’in yürüttüğü kampanyada 158 bin kişi, İstanbul Eyüp’te, Silahtarağa’da yer alan Yunus Merkezi’nin kapatılmasını talep ediyor. Change.org/Dolphinarium adresinde yer alan kampanyada Yağmur Güvenç şu ifadelere yer veriyor: “Yunuslar, deniz gibi açık suların hayvanları, havuzların değil. Yunuslar dalgalarda takla atmayı sever, sirkte değil. Yunuslar deniz altında dans etmeyi sever, gösteri merkezlerinde değil. Eyüp’te Silahtarağa’da yer alan Yunus Gösteri Merkezi’nin kapatılmasını ve tutsak yunusların kendi doğalarına uygun koşullarda rehabilite edilmelerini istiyoruz! Söz konusu merkezin ise hayvan-insan sömürüsüz bir niteliğe, örneğin dalış eğitim merkezi vb. bir işleve dönüştürülmesini talep ediyoruz. Yunusların hakkını onlara geri verin! Yunusun hakkı onun kendi doğası” diyor. Bu talebin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne daha güçlü bir şekilde iletilmesi için siz de imzanızı eklemek isterseniz Change.org/Dolphinarium adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

Change.org/zehirsizsofralar adresinde, tarım zehirlerinin yasaklanmasını talep eden kampanyayı yürüten Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüştü. Kampanyaya bugüne dek verilen 125 bine ulaşan imzanın desteğini de arkasına alan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Tarım ve Orman Bakanlığı’yla yaptıkları görüşmede, insan ve çevre sağlığı için çok tehlikeli pestisitlerin yasaklanarak, doğa dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak politikaların benimsenmesini, denetimlerin artırılmasını ve sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlanmasını talep etti. Change.org/zehirsizsofralar adresinde devam eden kampanyanın talebi: İnsanların sinir ve hormonal sistemlerine zarar veren, pek çok kanser türüne, kısırlığa neden olan, çocuklarda gelişim bozukluklarına yol açan, arılara ve diğer canlılara verdiği zararla biyoçeşitlilik kaybına neden olan, ekosistemi tahrip eden, suyumuzu ve havamızı zehirleyen, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”,“yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve pestisitlerde kullanılan 13 etken maddenin öncelikle ve ivedilikle yasaklanması.