Fransa’da kısa mesafeli iç hat uçuşların yasaklanması için yeşil ışık yandı.
Fransa’nın kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklaması için Avrupa Komisyonu yeşil ışık yaktı. 2,5 saatten daha kısa bir tren yolculuğuyla birbirine bağlanan şehirler arasındaki uçuşların kaldırılmasına Avrupa Komisyonu resmî onay verdi. Değişiklikler ülkenin 2021 İklim Yasası’nın bir parçası ve ilk olarak, karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulmakla görevli bir yurttaşlar meclisi olan Fransa’nın İklim Vatandaşları Sözleşmesi tarafından önerildi. Yasak, başlangıçta yalnızca Paris Orly ile Nantes, Lyon ve Bordeaux arasındaki gerçek demiryolu alternatiflerinin bulunduğu üç güzergâhı etkileyecek. Demiryolu hizmetleri gelişirse, Lyon ve Marsilya arasındaki yolculukların yanı sıra Paris Charles de Gaulle ile Lyon ve Rennes arasındakiler de dahil olmak üzere daha fazla rotanın eklenmesi de gündemde. Uçaklar, bu rotalarda yolcu başına trenden 77 kat daha fazla CO2 salıyor. Fransa, ulaşımı halk için daha yeşil ve daha adil hâle getirmek amacıyla kısa yolculuklar için özel jetlerin kullanımına karşı sert önlemler alıyor. Euronews’e konuşan Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, halk enerji krizi ve iklim değişikliğiyle başa çıkmak için kesintiler yaparken, ülkenin süper zenginlerin özel uçak kullanmasına artık müsamaha gösteremeyeceğini söyledi. Söz konusu tedbirler ilk duyurulduğunda Fransız Havalimanları Birliği (UAF) ve Uluslararası Havalimanları Konseyi‘nin (ACI Europe) Avrupa şubesi itiraz etmişti.
Akbelen Ormanı için mücadele sürüyor
Akbelen Ormanı’nı Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne tahsis eden bakanlık kararına karşı İkizköylüler’in mücadelesi sürüyor. En son üçüncü bilirkişi raporunun çıktığı davada yeni bir gelişme yaşandı. İkizköylüler’in “bilimsellikten uzak” diyerek itiraz ettiği ve hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğu raporun ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. 17 Temmuz 2021’de dava henüz devam ederken İkizköylüler, Akbelen Ormanı’ndaki hukuksuz kesimi engelleyip çadırlı nöbet başlatmışlardı. Jandarma ve kolluk gücü nöbet alanına müdahale ederek Akbelen Ormanı için nöbet tutanları alandan atmıştı. Yaşam savunucuları ormanı terk etmeyerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledikten hemen sonra mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. İkizköylüler’in Akbelen Ormanı’nda tuttuğu nöbet 505. gününe girerken mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.
Rusya’ya petrol yaptırımı
AB ülkelerinin Haziran ayında kabul ettiği, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını içeren 6. yaptırım paketi, geçiş sürecinin sona ermesiyle uygulamaya girdi. AB Komisyonu Mayıs başında 6. yaptırım paketini hazırlamıştı. Pakette, Rusya’dan ham petrol ve rafine ürün tedariğinin aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu. AB üyesi ülkeler petrol yasağı konusunda yoğun müzakereler yürüttü. En son paketin Rusya’dan tankerlerle petrol alımını kapsaması, boru hatlarının yaptırım dışında tutulması yönünde revize edilmesiyle AB ülkeleri uzlaşı sağlayabildi. AB ülkeleri, anlaşma sağlayabilmek için Rusya’dan Avrupa’ya petrol taşıyan Druzhba Boru Hattı’nı yaptırımlardan muaf tuttu.
Ağaç kıyımına son vermek için çağrı
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, 650’den fazla bilim insanı, yaban hayatı için değerli yaşam alanlarını yok edilişinin bir parçası olduğundan ötürü, dünya liderlerini enerji elde etmek adına ağaçları yakmayı bırakmaya çağırdı. Bilim insanları Çarşamba günü başlayacak BM Biyoçeşitlilik Zirvesi - COP15 öncesi, uluslararası iklim ve doğa hedeflerini baltalaması nedeniyle ülkelerin ısı ve elektrik üretmek için orman biyoenerjisini kullanmayı acilen bırakması gerektiğini, bunun yerine rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının bir zaruri olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen dâhil olmak üzere dünya liderlerine hitaben yazılan mektuba göre, biyoenerji “yanlış bir şekilde ‘karbon nötr’ kabul edildi”ve birçok ülke net sıfır hedeflerine ulaşmak için orman biyokütlesine giderek daha fazla güveniyor. “İklim ve biyoçeşitlilik için en iyi şey ormanları ayakta bırakmak – ve biyokütle enerjisi bunun tersini yapar”denilen mektupta, eğer küresel liderler, Montreal‘deki COP15 toplantısında 2030 yılına kadar kara ve denizlerin yüzde 30’unu korumayı kabul ederse, biyokütle enerjisine bağımlılığı sona erdirmeyi de taahhüt etmeleri gerektiğine vurgu yapılıyor. Mektubun baş yazarı ve Kew Gardens bilim direktörü Prof Alexandre Antonelli şunları söyledi:“Enerji güvenliğini sağlamak büyük bir toplumsal zorluk, ancak cevap değerli ormanlarımızı yakmak değil. Buna ‘yeşil enerji’ demek yanıltıcı ve küresel biyoçeşitlilik krizini hızlandırma riski taşır.”Uluslararası Enerji Ajansı’nın bir raporuna göre, 2030 yılına kadar biyoenerjinin “düşük karbonlu” olarak nitelendirilen enerjinin üçte birini oluşturması bekleniyor. Ancak biyoenerji için ağaçların kesilmesi karbon açısından zengin ormanlarda hapsolacak olan karbonun salınmasına neden oluyor. Bilim insanları, bunun emisyonları artırdığını ve ancak on yıllar, hatta yüzyıllar sonra ağaçların yeniden büyütülmesi durumunda ödenebilecek bir “karbon borcu”yarattığını söylüyor. Elektrik için odun yakmak atmosfere gaz veya kömürden nispeten daha fazla karbon salıyor. Ağaçları hasat etmek ve taşımak için de ek enerji kullanılıyor.