Net sıfır emisyon hedefleri belirleyen fosil yakıt şirketlerinin sayısı geçtiğimiz yıl içinde keskin bir şekilde arttı.
Yeni bir rapora göre, net sıfır emisyon hedefleri belirleyen fosil yakıt şirketlerinin sayısı geçtiğimiz yıl içinde keskin bir şekilde arttı. Ancak çoğu plan, temel endişeleri ele alamıyor ve bu da onları ‘büyük ölçüde anlamsız’ hale getiriyor. Dünyanın en büyük 112 fosil yakıt şirketinden yaklaşık 75’i güvenilmez ve oldukça pahalı olan karbon yakalama teknolojilerine işaret ederek, net sıfır hedefi duyurdu. İngiltere merkezli Enerji ve İklim İstihbarat Birimi ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen Net Zero Tracker’ın halka açık verilerinin değerlendirmesine göre, bu sayı bir yıl önce sadece 51’di. Ancak yeni yayınlanan bir rapora göre çoğu hedef, fosil yakıt şirketleri için en büyük emisyon kaynağı olan bir şirketin ürünlerinin kullanımını içeren Kapsam 3 emisyonlarını kapsamıyor veya şeffaflıktan yoksun veya kısa vadeli azaltım planlarını içermiyor. Rapor izlenen bu yol nedeniyle hedeflerin ‘büyük ölçüde anlamsız’ olduğunu aktardı. Rapor ayrıca, fosil yakıt şirketlerinden hiçbirinin fosil yakıt çıkarma veya üretiminden uzaklaşmak için gerekli taahhütleri vermediğini de ortaya koydu. Geçen Kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM), yeşil badanayı önlemek için ‘iyi’ bir net sıfır stratejisinin nasıl olması gerektiğine dair bir kılavuz yayınlamıştı. Oxford Üniversitesi’nden raporun ortak yazarı Thomas Hale, “Fosil yakıt şirketlerinden veya diğer şirketlerden bunları (yönergeleri) karşılama konusunda henüz büyük bir hareket görmedik. Bu nedenle bu seviyeye gelmek için yapılacak çok iş var,” dedi.
Samsun’da etkili sağanak yağış
Samsun’da etkili olan sağanak yağışta dereler taştı, yollar göle döndü, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Atakum, İlkadım ve Canik ilçelerinde tüm okullarda, Tekkeköy ilçesinde ise taşımalı eğitime şiddetli yağış nedeniyle ara verildi. Canik ilçesi Belediyeevleri Kavşağı’nda yollar, su ile kaplandı. Bölgede sürücüler, araçları ile ilerlemekte güçlük çekti. Sağanak nedeniyle dereler taştı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Ekipler, su baskınlarına karşı çalışma başlattı. Yağış nedeniyle tramvay seferleri de iptal edildi. Atatürk Bulvarı’nın, Kenan Yara Köprüsü ile Gençlik Parkı bölümünde kara yolu su birikintileri nedeniyle ulaşıma kapandı. Su birikintisinin tahliye edilmesiyle yol yeniden ulaşıma açıldı. Bu tip olaylarla karşılaşmamak için gerekli altyapı çalışmaları ve doğru kentleşme planlarının yapılması gerekiyor.
Bergama’da halk isyan ediyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bergama’da yapılmak istenilen Güneş enerjisi santralleri (GES) projesi için verdiği onay, halkı isyan ettirdi. 2016’da İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçim sıkıntısı yaşayan köylülere ekonomik katkı olsun diye aşılayarak fıstık ağacına dönüştürdüğü Menengiç ağaçlarını ve 400 yıllık Palamut ağaçlarını tehdit eden proje için yöre halkı, Bergama Adliyesi’ne itiraz dilekçelerini vermişti. Tarlaları ve meraları da ellerinden alınacak olan köylülerin tüm itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İnceleme Değerlendirme Kurulu’ndan projeye olumlu görüş verdi. Yöre köylüsü, soluğu tekrar adliyede alırken itiraz dilekçelerini de verdi. Adliye önünde açıklama yapan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “10 bini aşkın aşılı Menengiç ile 400 yıllık tarihi Palamut ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Bunların halka rağmen zorla halkın elinden alınmasını kabul etmiyoruz. Bir yıl önce çevre bakanlığı bu süreci başlattığında itirazlarımızı yapmıştık. Bir yıl sonra bakıyoruz ki değişen hiçbir şey olmamış. Çevre Bakanlığı, Bergama’nın en yoksul köylerdeki halkın, merada besledikleri üç beş hayvana, tarım yaptıkları alanlara ve birkaç yıldır ürün vermeye başlayan Menengiç ağaçlarına göz dikti,” dedi. “Halkın olanın halka verilmesi gerekir, sermayeye değil,” diyen Engel, “Büyükşehir yasası ile halkın elinden bir bir alınan bu yerlerin Bergama’da da sermayenin eline aktarılmasının yolları aranıyor. 34 yıllığına yöre köylülerinin elinden alınacak ve 34 yıl boyunca yöre köylüsü kaderine terkedilecek. Çevre Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz. Dosyada artık son günlere gelindi. Bu yanlışı düzeltmek için bölge milletvekillerini, hangi partiden olursa olsun göreve çağırıyoruz. Bölgedeki belediye başkanlarını göreve çağırıyoruz,” dedi.
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ kapsamında sanayiciler ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) 450 milyon dolar finansman sağlanacağını açıkladı. Kacır, projenin Dünya Bankası ile ortaklaşa hayata geçirildiğini kaydetti. Kacır, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla, KOBİ’lerin yenilenebilir enerji yatırımlarını, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) aracılığıyla da karbon salımını azaltmaya yönelik araştırma geliştirme projelerini destekleyeceklerini kaydetti. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre de proje kapsamında 250 milyon dolarlık kaynak, KOSGEB himayesinde kullandırılacak. TÜBİTAK’ın kullanımına 175 milyon dolarlık kaynak tahsis edildi. 25 milyon dolarlık kaynak ise proje faaliyetlerinin koordine edilmesi ve ulusal yeşil sanayi dönüşüm ajandasının uygulamaya konulabilmesi için kurumsal temellerin atılması amacıyla kullanılacak.