Enerjide dışa bağımlılık endişe yaratıyor

-
Aa
+
a
a
a

Toplumun yüzde 55’i Türkiye’nin enerji konusundaki en önemli sorununun dışa bağımlılık olduğunu söylüyor.

Toplumun yüzde 56’sı bunun önüne geçmek için öncelikli olarak güneş, rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerektiğini düşünüyor. Temiz Enerji Haber Portalı ve KONDA Araştırma, Türkiye’de toplumun yenilenebilir enerji hakkındaki fikirlerini ve enerji bağımlılığı konusundaki algısını ölçmek için gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye çapında 2.510 kişiyle yapılan ankette küresel enerji krizinin gündemde olduğu bir dönemde enerjinin pahalı olması yüzde 30 oranla ikinci büyük sorun olarak öne çıkıyor. Enerjide dışa bağımlılık konusunda toplumun yüzde 64’ü çok endişeli, “endişeliyim”diyenlerin oranı ise yüzde 15. Başka bir deyişle, her beş kişiden dördü Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olmasından endişe duyuyor. Dışa bağımlılığın önüne geçmek için hangi kaynaklara yönelmek gerektiği sorusuna gelen cevaplarda da yüzde 71 ile güneş enerjisi ve yüzde 64 ile rüzgar enerjisi ön plana çıkıyor. 

Avrupa Birliği ithal ettiğinden fazla gıdayı israf ediyor

Avrupa Birliği’nin ithal ettiğinden daha fazla gıdayı israf ettiği ve sadece üretim aşamasında israfı önleyerek gıda enflasyonunun düşmesini sağlayabileceği tespit edildi. Avrupa'da kamu yararına, çevrenin korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışma yapan Feedback EU Vakfı’nın tahminlerine göre, AB'de her yıl yaklaşık 153 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu rakam daha önceki tahminlerin iki katı ve toplam ithal edilen gıda miktarından 15 milyon ton daha fazla. Sadece AB'de israf edilen buğday miktarının Ukrayna'nın buğday ihracatının yaklaşık yarısına ve AB'nin diğer tahıl ihracatının dörtte birine eşit olduğu belirtiliyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre geçen ay küresel gıda fiyatları kısmen Ukrayna'daki savaşın da etkisiyle bir yıl öncesine göre yüzde 8 arttı. Buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları bu yıl 2008 dünya mali krizinin zirvesinde kırılan rekorları bile aştı. BM Çevre Programı 2021 Gıda İsrafı Endeksi'ne göre 2019 yılında dünyada toplam 931 milyon ton gıda israfı oldu. Bunun yüzde 61'i evsel israf, yüzde 26'sı gıda hizmetleri ve yüzde 13'ü perakende sektöründe meydana geldi. Bu veriler toplam küresel gıda üretiminin yüzde 17'sinin israf edildiğini gösteriyor. Evlerde israf yüksek gelirli ülkelerde kişi başına yılda 79, orta gelirli ülkelerin alt dilimlerinde 91 kg'ı buluyor. Türkiye'de evlerde kişi başına yıllık gıda israfı 93 kg, toplam evsel israf ise yılda 7 milyon 762 bin tona ulaşıyor.

Türkiye’de otomobil satışları üç kat arttı

Türkiye’de elektrikli otomobil satışları Ocak-Ağustos 2022’de geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artışla 3.283’e yükseldi. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, bu yılın 8 ayında 2021’in aynı dönemine kıyasla yüzde 8,5 azalarak 458.446 adet oldu. Elektrikli otomobil satışları ise Ocak-Ağustos 2022’de geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat arttı. Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 9,4 azalarak 354 bin 543 adet ve hafif ticari araç satışları da yüzde 5,2 düşüşle 103.903 adet olarak gerçekleşti. Üreticilerin, geçmiş yıllara kıyasla daha az dizel motorlu aracı piyasaya sunması dizel satışlardaki azalışta önemli etkenlerden biri. Otogazlı otomobil satışlarında da azalış var. 

Dünya kuraklık tehdidiyle karşı karşıya 

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Çin’in önemli tarım bölgelerinde yaşanan kötü hava koşulları hasattaki verimi düşürüyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinde kıtlık riski artmış durumda. Euronews‘in aktardığına göre Ukrayna’nın bu yaz Karadeniz limanlarından sevkiyatlara yeniden başlaması ve ABD’li çiftçilerin büyük miktarlarda gerçekleştirdiği ekimler umutları artırmıştı. Fakat dünyanın en büyük mısır üreticisi ABD’de son üç yılın en düşük mısır hasadının yapılacağının anlaşılması ve kuraklığın Avrupa hasadını da olumsuz etkilemesi bu umutları suya düşürdü. Hükümetlerarası bir kuruluş olan Uluslararası Hububat Konseyi‘nin derlediği rakamlara göre 2022/23 mahsul yılının sonunda dünyanın mısır stokları beş yıl öncesine göre yüzde 28 geriledi. 80 gün yetecek miktara gerileyen mahsul 2010/2011 yıllarından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bu rakam, son küresel gıda krizinin yaşandığı 2012’de dünyanın sahip olduğundan daha az günlük mısır stoğu anlamına geliyor. Uluslararası Hububat Konseyi, dünya genelinde hasat edilmiş tüm tahıl stoklarının bu sene son 8 yılın en düşük seviyesine ineceğini duyurdu. Dünyanın üç numaralı mısır ihracatçısı Arjantin’de kuru hava nedeniyle mahsul tahminleri şimdiden düşürülüyor. Bu arada Çin’deki çiftçiler, mahsulleri tehdit eden kuraklıkla boğuşurken, Hindistan kötü hava koşulları nedeniyle pirinç ihracatını sınırladı.