UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye aday, kentsel ve doğal sit alanı olan Büyükada'da denizin doldurularak helikopter iniş alanı (Heliport) inşaatı planına yürütmeyi durdurma kararı verildi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye aday, kentsel ve doğal sit alanı olan Büyükada'da denizin doldurularak helikopter iniş alanı (Heliport) inşaatı planına yürütmeyi durdurma kararı verildi. İzel Levi Coşkun’un yürüttüğü, change.org/buyukadaheliportahayir adreindeki kampanyaya 9 bin 632 kişi imza atmış, ayrıca Mimarlar Odası yürütmeyi durdurma davası açmıştı.
Asırlık çınarlar kurtuldu
Kemer-Kumluca Karayolu Ulupınar restoranlar konumundaki asırlık çınarların, yol genişletme çalışmaları kapsamında kesilmesi planı iptal edildi. Change.org/Ulucinarlaryasasin adresindeki, Seda Arıcıoğlu’nun yürüttüğü kampanyayı 20.382 kişi imzalamıştı. Seda Arıcıoğlu, güzel haberi imzacılara şu ifadelerle duyurdu: “Sevgili Dostlar, Birbirimize, üzerinde yaşadığımız güzel dünyaya -yuvamıza- duyduğumuz sevgi ve hürmeti, umudumuzu canlı tutarak verdiğimiz çabalarımız sonucu: Ulupınar Mevkii'nde duble yol yapımı nedeniyle kesilmesi planlanan asırlık çınarları kurtarmış bulunuyoruz. Aslında öylesine basitmiş ki... Yolun başka bir yere taşınmasına bile gerek kalmadan, sadece orta refüj daraltılarak çınarlar yaşatıldı. Yol güzergahı planlanırken, doğaya en az hasarı verecek alternatifin en baştan tercih edilmemesi içimizi burkmuş olsa da, 'Geç Kaldık' demeden yetkililere ulaşmamız sonucu yaşları 180-800 arasında değişen çınar ailesinin fertlerini kurtardık. Bizim bu süreçte öğrendiğimiz şu oldu: Masa başında çizilen bir planın yakın çevremizde olumsuz bir sonuca yol açacağını fark ettiğimizde, bu planı yapan kişi ve kuruluşlara gözden kaçırdıkları detaylarla ilgili bilgi vermek ve kararlarını gözden geçirmeleri için baş vurmak konusunda tembel ve umutsuz olmamak gerekiyor. Bir fark yaratabiliriz. Sonuçları daha fazla yıkıma neden olacak kararlarımızdan dönebiliriz. Bugün -şimdi- seçimlerimizi değiştirirsek, yarın bizi daha güzel bir dünya bekliyor olacak. Bize destek olan siz değerli dostlara, Karayolları'na, yol inşaatından sorumlu Makyol Şirketine, Change.org'a, Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mehmet Ali Başaran'a, bu süreçte bize destek olan, haber yapan, nöbet tutan tüm güzel insanlara Ulu Çınarlar adına teşekkürlerimizi iletiriz. Dünyayı bulduğundan daha güzel bırakmanın özlemi ve gayreti içinde olan kıymetli dostlar; bu zor zamanlarda hepimizin sevgi, sağlık, huzur ve güvende olmasını dileriz.”
Bir kazanım da Alanya'dan
Alanya Yeşilöz Sahili’nde petrol boşaltım tesisinin büyütülmesine karşı yürütülen kampanyadan da güzel bir haber alındı. Bundan iki ay önce bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti, petrol boşaltım tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme raporunun eksik ve hatalarla dolu olduğuna yönelik bir rapor sundu. Change.org/YesilozSahilineDokunma adresindeki kampanyayı yürüten, yöre halkından Güldane Şahin, güzel haberi, imza atan 45 bin kişiye şu ifadelerle duyurdu “Sevgili doğa dostları, sizlere bugün bu güzel haberi verirken mutluluktan inanın gözlerim dolu. Başarmaya çok yakınız. Bilirkişi heyeti burada yaptığı inceleme sonucu raporunu hazırladı ve petrol boşaltım tesisinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi” nin hatalarla dolu olduğunu söyleyerek, verilen olumlu kararın uygun olmadığını mahkemeye iletti. Şimdi beklentimiz, Mahkeme’nin bu rapor doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı vermesi. Süreçle ilgili ufak bir hatırlatma yapmam gerekirse: özel bir firma, sahilimiz açıklarındaki petrol tesisini büyütmek için başvurmuş ve “ÇED olumlu” kararı almıştı. Bizler bu süreçte hem kampanya yürüttük, hem de Yeşilöz sakinleri olarak dava açtık. Bilirkişi incelemesi bu dava sonucu gerçekleşti ve bilirkişi keşfi sırasında uzmanlara sizlerin imzalarını da teslim ettik. Şimdi, aralarında uzman biyologlar, inşaat mühendisleri ve çevre mühendislerinin olduğu bilirkişi heyeti, raporun ciddi hatalarla dolu olduğunu mahkemeye iletti. Mahkemenin nihai kararını da sizlere yakında iletmeyi umuyorum. İyi ki varsınız. Bu süreçte yanımızda olduğunuz her birinize binlerce teşekkürler.” Bilirkişi heyetinin raporunda ise şu ifadeler yer aldı: “Flora açısından yapılan değerlendirmede, hazırlanmış olan ÇED raporunun floristik açıdan çok fazla hatalar içermesi, raporu hazırlayanlar içerisinde bir flora uzmanının bulunmaması ve kumul vejetasyonu ile bu vejetasyonda yer alan bitkilerden hiç bahsedilmemesinin büyük bir eksik. Ekolog, hidrobiyoloji açısından yapılan değerlendirmede, çalışma bölgesinin denizel alan biyoçeşitliliği ve ekolojik özellikleri bakımından rapordaki bulgular, değerlendirme ve etkilerin tanımlanması ve bunlara yönelik önlemlerin eksik kaldığı, proje ile ilgili olarak davalı idarece “çevresel etki değerlendirmesi olumlu” kararı verilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davada, ÇED olumlu kararının uygun olmadığı ortak görüş ve kanaatine varıldı” dendi. Kampanya, mahkeme nihai kararını verene kadar devam ediyor. Kampanya adresi: Change.org/YesilozSahilineDokunma