Brezilya’da sürdürülebilirlik finansmanı genişletiliyor

-
Aa
+
a
a
a

Dünya Bankası yönetim kurulu Brezilya’da sürdürülebilirlikle bağlantılı finansmanı genişletmek için kredi verecek.

Gezegenin Geleceği: 26 Aralık 2022
 

Gezegenin Geleceği: 26 Aralık 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Dünya Bankası yönetim kurulu Brezilya’da sürdürülebilirlikle bağlantılı finansmanı genişletmek için kredi verecek. Banka, Brezilya’da özel sektörün karbon kredisi piyasalarına erişim kapasitesini güçlendirmek ve ülkenin ormansızlaşmayı engellemesine yardımcı olmak için 500 milyon dolarlık projeyi onayladı. Banka açıklamasına göre, Brezilya devlet kontrolündeki banka Banco do Brasil’le işbirliği içindeki girişim, Brezilya’nın iklim hedeflerine ulaşmasına ve hafifletme faydaları sağlamasına yardımcı olmak için sürdürülebilirlikle bağlantılı bir borç verme yaklaşımını benimsiyor. Amazon Yağmur Ormanları’nın ormansızlaştırılmasını durdurmak için çalışan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, iklim değişikliği önlemlerindeki liderliğini korumaya devam etmek istiyor.

Kronik Kömürü İyileştirmek: 2030 Kömürden Çıkışın Türkiye İçin Sağlık Faydaları

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in (Health and Environment Alliance) hazırladığı “Kronik Kömürü İyileştirmek: 2030 Kömürden Çıkışın Türkiye İçin Sağlık Faydaları” başlıklı araştırma, kömürlü termik santrallerinin izin sürelerinin sona ereceği 2050 yılı yerine 2030’a kadar kapatılmasıyla önlenebilecek ölümler, hastalıklar ve sağlık maliyeti tasarruflarını ortaya koyuyor. Çalışmada iki farklı senaryo ortaya koyuluyor: Kömür santrallerinin üretim lisanslarının bittiği yani santrallerin kapanacağı tarih baz alınırken, 2030 senaryosunda yedi yıl içinde Türkiye’deki kömür santrallerinin kapanması hâlinde önlenebilecek hastalıklar, erken ölüm oranlarının düşüşü ve sağlık maliyetlerindeki gerileme inceleniyor.

Fosil yakıtlar insan sağlığını doğrudan etkiliyor

Fosil yakıtların tetiklediği iklim değişikliği, insan sağlığına doğrudan etkisi olan temiz hava, güvenli içme suyu, yeterli gıda ve güvenli barınmayı da etkiliyor. Yapılan araştırmalar iklim değişikliğinin, 2030 ile 2050 yılları arasında dünya genelinde yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve sıcak stresinden kaynaklanan yaklaşık 250 bin ek ölüme neden olacağını öngörüyor. İnsan sağlığına doğrudan verilen zararın maliyetinin (tarım, su ve atık tahliyesi gibi sağlığı belirleyen sektörlerdeki maliyetler hariç) 2030 yılına kadar yılda 2 ila 4 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Güneş panelleri enerji maliyetini azaltıyor

Kadıköy Belediyesi, geçen yıl aralık ayında Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurduğu güneş panelleriyle hem iklim değişikliğiyle mücadele etme hedeflerini gerçekleştiriyor hem de ürettiği elektrikle faturasının yükünü hafifletiyor. Aralık 2021 yılında kurulan güneş panelleriyle Evlendirme Dairesi’nin tükettiği elektriğin önemli bir kısmı güneşten temin ediliyor.urulan 384 adet güneş paneliyle belediye bir yılda 920 bin TL’lik tasarruf elde etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, artan enerji fiyatlarına vurgu yaptı ve 4 yılda kendisini amorti edecek tesisin, bu fiyat artışından dolayı 1 yılda maliyetini çıkardığını söyledi. Odabaşı sözlerini şöyle sürdürdü:“Biz 1 yıl önce bu yenilenebilir enerji projesini hayata geçirdiğimizde hem iklim kriziyle mücadelede geliştirdiğimiz hedeflerimize ulaşmayı hem de artan elektrik faturalarının yükünü hafifletmeyi amaçlamıştık. Hesaplamalarımız 1 yıl önce kurduğumuz santralin 4 yıl içerisinde proje maliyetini karşılayacağı yönündeydi. Ancak enerji fiyatlarının sürekli artış gösterdiği ülkemizde santral kendi maliyetini 1 yıl içerisinde çıkardı.”

“Ucuz enerji” dönemi sona erdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle “ucuz enerji”döneminin sona erdiğini belirterek,“Avrupa’nın gaz depoları dolu, bu kış için güvendeyiz” dedi. von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel doğalgaz arzının sıkılaştığını ve Rusya’nın son sekiz ayda Avrupa’ya boru hattıyla gönderdiği gaz miktarının yüzde 80 düştüğünü aktardı. Bu durumu, arzı çeşitlendirerek, enerji tasarrufunu artırarak ve yenilenebilir yatırımları hızlandırarak telafi edebildiklerini dile getiren von der Leyen, “Bütün bu yaptıklarımızın bir bedeli var. Rusya’dan ucuz enerji tedariki birçok Avrupa endüstrisinin iş modelinin bir parçasıydı. Bu model, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla paramparça oldu. Gerçek şu ki, bu model geri gelmeyecek” derken, Rus gazının yokluğunda Avrupa’nın çok daha yüksek fosil yakıt fiyatlarıyla karşılaştığını anımsattı. von der Leyen, Avrupa sanayisi ve KOBİ’leri için sürdürülebilir tek yolun yenilenebilir enerjiye geçiş olduğunu vurgulayarak, yenilenebilir enerji dönüşümünün bir gecede olamayacağını söyledi. von der Leyen, bu sorunları ele almaları gerektiğini, Avrupa’nın enflasyonu düşürme yasasını hazırlayarak yanıt vermesinin elzem olduğunu kaydetti.

Almanya’da yenilenebilir enerji destek programı onaylandı

AB Komisyonu, Almanya’nın çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini desteklemeye yönelik programında yapmayı planladığı değişikliklerin onaylandığını açıkladı. Açıklamada, Almanya’nın yenilenebilir enerji alanındaki mevcut destek programının kapsamını genişletme ve süresini 2026 sonuna kadara uzatma planı yaptığı ifade edildi. Almanya’nın iklim hedefleri doğrultusunda 2030’a kadar güneş, rüzgâr ve biyometan gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin payını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, ülkenin bu nedenle toplam 28 milyar euroluk destek programı hazırladığı kaydedildi. Açıklamada, program kapsamında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretenlere şebeke operatörü tarafından ödenecek fiyata ilave olarak prim ödeneceğine işaret edildi. Planın yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini teşvik etmek ve seragazı emisyonlarını azaltmak için gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, bunun AB kamu destek kurallarına uyumlu bulunduğu ifade edildi.