Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde “yüksek tehlike altında” olan türlerden biri olarak nitelendirilen bozkır kartalının Türkiye'deki yaşam alanlarının korunması için uluslararası çalışma başlatıldı.
“Bozkır Kartalı Koruma Tanıtım”' çalışması kapsamında bilim insanları ve film yapımcılarından oluşan, Yırtıcı Kuşların Araştırılması ve Korunması - RAPCON (Raptor Conservation) ismiyle bir ekip oluşturuldu. Bu kapsamda nesli tehlike altındaki türlerle yapılacak ilk çalışma için bozkır kartalı seçildi. Doğan Haber Ajansı’nın aktardığına göre küresel ölçekte nesli tehlike altında olan türlerin bilimsel çalışmasının 2022 yılı itibarıyla başlatıldığını belirten proje koordinatörü uzman biyolog Cansu Özcan bu konuda şunları söyledi:
Ülkemizde nesli tehlike altında olan türlerden bozkır kartalı için pilot uygulama olarak İç Anadolu Bölgesi'nde çalışılmaya başlandı. Türü tehdit eden unsurlar, üreme başarısı, yayılımı, dağılımı çalışılırken bölge halkıyla etkin eğitim çalışması da yürütüldü.
Tarım zehirleri nedeniyle 2022 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nden Türkiye kaynaklı 259 bildirim yapıldı. Gıda güvenliği ve sağlıklı bir gelecek için mücadele eden Zehirsiz Sofralar Platformu, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sorumluluğu üstlenmesini ve önlemler almasını bekliyor. 2021 yılında pestisit (tarım zehiri kalıntısı) nedeniyle Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim var. Bildirim sayısı önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırdı. 2022 yılının ilk yarısında ise bu bildirimlerin sayısı 259’a ulaştı. Kalıntı bildirimlerindeki artış eğilimi geçen yıl kırılan rekorun da aşılabileceğini gösteriyor. Üstelik bildirimlere göre yasaklı madde tespiti de devam ediyor. Bütün bu veriler gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yapılmadığını ortaya koyuyor. Avrupa Birliği Gıda ve Yemler için Hızlı Alarm Sistemi (Rapid Alert System for Food and Feed-RASFF), Türkiye’den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçi boynuzu zamkında limitin üstünde pestisit kalıntısı tespit etti. Zehirsiz Sofralar Platformu çatısı altında faaliyet gösteren Pestisit Eylem Ağı’nın tüm canlılara zarar veren pestisitlerin yasaklanması ve doğa dostu üreticilerin desteklenmesi için başlattığı Zehirsiz Kampanya’ya (Change.org/ZehirsizSofralar) bugüne kadar 170 bini aşkın kişi imza desteği verdi. Kampanya sayesinde pestisitlerin zararları konusunda kamuoyu farkındalığı yaratıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde 200’ün üzerinde, kampanya döneminde ise 27 pestisit aktif maddesinin kullanımını yasakladı. Ancak kampanya talepleri arasında yer alan, Dünya Sağlık Örgütü’nün “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlediği 13 aktif maddeden dokuzu hâlâ yasaklanmadı. Buğday Derneği’nden gıda yüksek mühendisi Merve Atınç, ülkemiz tarımında hâlâ kullanılan dokuz pestisit aktif maddeyle birlikte başta bebeklerin ve çocukların hormon sistemine zarar veren, havayı, suyu ve toprağı kirleten pestisitlerin ivedilikle yasaklanması için tüm vatandaşları gıdasının sorumluluğunu alarak kampanyaya destek olmaya çağırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, “Zehirsiz Sofralar İçin Yol Haritası” metnini dikkate almasını talep ettiklerini belirten Atınç şu cümleleri aktarıyor:
Tarım zehirlerine mahkûm değiliz. Dünyada ve Türkiye’de pek çok çiftçi zehirsiz gıda üretiyor. Sağlıklı bir gelecek için daha fazla ekolojik ve ekonomik kayba ve hastalığa neden olmadan bir stratejik eylem planı geliştirilmeli, doğru politikalar izlenmeli ve pestisitlere dayanan konvansiyonel tarım sisteminin yerini agroekolojik, organik ve onarıcı tarıma bırakması sağlanmalı.
Yeni tarım, orman ve havacılık modeli tanıtıldı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına yönelik hazırlanan yeni tarım, orman ve hayvancılık modelini Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında üyelere anlattı. Sunumda öne çıkan noktalardan biri ise kent tarım modeli oldu. Sunumda yeni destekleme modelinden yapılacak yasal düzenlemelere, arz güvenliğine yönelik planlamadan dijital tarıma ve yeni projelere kadar detaylar yer aldı. Anadolu Ajansı muhabirinin sunumdan yaptığı derlemeye göre salgın, iklim değişikliği, tarım arazilerinin azalması, göç, jeopolitik riskler, gıda milliyetçiliği, tarım ve gıdada tekelleşme, tüketim artışı, artan maliyetler gibi sorunlar “yeni normal” olarak adlandırılan dönemi başlattı. Tarım, gıda, su ve enerji gibi alanlarda bu döneme uygun adımlar atılarak üretim ve arz güvenliğinin sağlanması planlanıyor.
Caretta carettaların yuvası tahrip edildi
Antalya Manavgat’a bağlı Side sahilindeki bir plajda bir caretta caretta yuvasının kürekle açılması sonucu onlarca yavru deniz kaplumbağası hayatını kaybetti. Yuvanın kürekle açıldığını gören turistlerin durumu yetkililere bildirmesi ardından bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri yuvada bulunan yavruların zarar gördüğünü tespit ederek tutanak tuttu. Bölgeye gelen Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Seher Akyol, caretta carettaların yuvalama alanlarını denetlediklerini, yavruların güvenli bir şekilde denize ulaşması için çalışma yürüttüklerini aktardı.