WWF’in Blue Panda yelkenlisi, İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti.
WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan Blue Panda yelkenlisi, İtalya’nın ardından WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, 4 Ekim 2019’da şehri ziyaret eden Blue Panda yelkenlisinde imzaladığı Niyet Beyanı ile WWF’in dünya genelinde 36 ülkenin dahil olduğu Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na İzmir de katılmıştı. Böylelikle İzmir Nice’ten sonra Akdeniz’de 2030’a kadar doğaya karışan plastiğini sıfırlama sözü veren ikinci şehir olmuştu. WWF-Türkiye ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle İzmir’in Çeşme ilçesi de, Temmuz 2022’ye kadar plastik kirliliğini %30 azaltmayı taahhüt etti. Blue Panda’nın ziyareti kapsamında Çeşme’de düzenlenen lansmanda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “plastik atıksız şehir” hedefini hangi çalışmalarla ve nasıl gerçekleştireceğini içeren Eylem Planı’nı açıkladı.
Türkiye’de ilk defa bir büyükşehir belediyesi olarak geri dönüşüm sektörüne yatırım yaptıklarını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ekledi:
İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisimizde günde 420 tona kadar ambalaj atığını ayrıştırarak geri dönüştürme kapasitesine sahibiz. Burada şimdilik dört ilçemize, Buca, Karabağlar, Karşıyaka ve Narlıdere’ye hizmet veriyoruz. Ağustos ayı içerisinde bu dört ilçeye yerleştireceğimiz 800 geri dönüşüm kutusu İzmirlilere iki seçenek sunmamızı sağlıyor: atıkları eskiden olduğu gibi çöpe atmak veya geri dönüşüm kutularımızla buluşturmak. Vatandaşlarımız şayet ikincisini tercih ederse, doğamız ve toplum sağlığı korunmuş olacak. Ülke ekonomimiz büyüyecek. İzDönüşüm projesiyle sokak toplayıcılarına da sadece iş olanağı sağlamıyoruz. Daha iyi ekonomik şartlar, kalitesi yüksek bir yaşam ve sağlıklı iş koşulları sunuyoruz.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, 2019 yılından bu yana İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediyeleri’nin attıkları adımlar ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti:
Plastik atık meselesi uzun ince bir yol. Alt yapı yatırımları gerektiriyor ve zaman alıyor. Kararlılıkla bu yatırımların devam etmesini ve İzmir’in plastik atıksız şehir olma yolunda ortaya koyduğu eylem planının ivedilikle hayata geçmesini umuyoruz. Sorunun çözümü için hızla depozito gibi uygulamalara başlanmasını bekliyoruz.
Son 20 yılda plastik üretiminin büyük bir hızla arttığını vurgulayan Pasinli, her yıl 20 milyon tondan fazla plastik atığın denizlere karıştığını söyledi. Pasinli ekledi
Bize havamızı, suyumuzu ve toprağımızı sunan doğamız, plastik üretiminin artması nedeniyle, plastik kirliliği tehdidiyle karşı karşıya. 2002 ve 2016 yılları arasında, önceki yılların toplamı kadar plastik üretildi. Plastik üretiminin 2040 yılına kadar 2 kattan fazla, denizlerdeki plastik kirliliğinin ise 3 kat artması bekleniyor. Ancak alışkanlıklarımızda yaptığımız küçük değişikliklerle plastik atıksız bir gelecek için adım atabiliriz.
Altıparmak Dağı'nda dağcıları çöpler karşılıyor
Doğu Karadeniz'deki Kaçkar sıradağları arasında deniz seviyesinden 3 bin 480 metre yükseklikteki zorlu tırmanış rotasına sahip Altıparmak Dağı'na çıkan Ömer Aydınoğlu, daha önce zirveye çıkan dağcıların bıraktığı çöplerle karşılaştı. Çöpleri toplayan Aydınoğlu, dağcılara seslendi:
Sevgili dağcı kardeşler, bu çöpleri burada biz topladık. Dolusunu getiriyorsunuz, boşunu götürmüyorsunuz. Bu çöpleri burada Altıparmak zirvede bırakmayın. Biz bunları aşağıya indireceğiz. Üzüldüm, yapmayın. Bunları buraya bırakan insanlara ben dağcı demiyorum. Dağcı olan insan bu çöpleri buraya bırakmaz, çevreyi temiz tutar. Her sene geliyoruz, her sene bu kadar çöp bırakılırsa ne olacak? Bu dağlar temiz olduğu için biz geliyoruz. İlerleyen yıllarda bu çöplerden biz buraya gelemeyiz. Lütfen çöplerinizi aşağıya indirin.
İzmirliler Sao Paulo'ya karşı bir arada
Asbest ve tehlikeli atık içeren São Paulo gemisinin sökümünün Aliağa'da gerçekleştirilmek istenmesine karşı bir araya gelen İzmirliler, "ölüm" gemisini istemediklerini söyledi. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen çevre, emek ve meslek örgütleri, Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde toplanarak Demokrasi Meydanı'na yürüdü. "Aliağa dünyanın çöplüğü değil", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" ve "İşçi, çevre ve halk sağlığı için ölüm gemisini durduralım" pankartlarının açıldığı mitingde "Doğanın maliyeti sıfır", "Zehirli gemiye dur de" dövizleri taşındı. Miting sırasında "Dünyanın çöplüğü olmayacağız" ve "Susma haykır, temiz çevre hak" sloganları atıldı. Miting esnasında ilk olarak São Paulo'nun Brezilya'dan yola çıkış işlemlerinin tamamlandığı açıklandı. Açıklamanın ardından söz alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe, geminin Türkiye kara sularına girmemesi için meşru ve haklı mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
Seine Nehri'nde beyaz balina görüldü
Fransa’da yetkililer, şu anda Paris’in 70 kilometre kadar kuzey batısındaki Vernon’da bir kanal havuzunda bulunan hayvanı kurtarma planları üzerinde çalışıyor. Çevre örgütleri, beslenemediği için zayıflamış görünen balinadan uzak durma çağrısında bulundu. Reuters ajansına göre çevre örgütü Sea Shepherd France’ın Başkanı Lamya Essemlali riskli olacağı için balinanın sudan çıkarılması seçeneği üzerinde durmadıklarını söyledi ve ekledi:
Şu anda hayvanın nasıl besleneceği ve okyanusa nasıl yönlendirileceğini planlamaya çalışıyoruz.