Blue Panda Çeşme ziyaretini tamamladı

-
Aa
+
a
a
a

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan yelkenlisi Blue Panda, İtalya’nın ardından Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’ye ziyaretini tamamladı. 

WFF Gönüllüleri
Fotoğraf: WWF
Gezegenin Geleceği: 17 Ağustos 2022
 

Gezegenin Geleceği: 17 Ağustos 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

14-21 Ağustos tarihleri arasında Alaçatı’da düzenlenen Slalom Dünya Rüzgâr Sörfü Şampiyonası’nın açılışına katılan Blue Panda, yarışçılar tarafından uğurlanarak Dilek Yarımadası’na doğru yola çıktı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın Türkiye ayağının Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, plastik atık kirliliği konusunda şunları söyledi:


Bize havamızı, suyumuzu, toprağımızı sunan doğamız plastik kirliliği tehdidiyle karşı karşıya. Her yıl 20 milyon tondan fazla plastik atık denizlerimize karışıyor. Bu nedenle Türkiye’de düzenlenen uluslararası bir rüzgâr sörfü organizasyonunun plastik atıksız olması, plastik kirliliği ile mücadele açısından önemli. Şampiyonada yarışçılarımıza matara hediye ederek tek kullanımlık plastik şişe tüketimini azaltmayı amaçladık. Siz de mataranızla veya bardağınızla su içerek plastik tüketiminizi azaltabilirsiniz. Plastik tüketimini azaltmanın yanısıra plastik atıklarımızın denizlere karışmayacak şekilde bertaraf edilmesi de önemli. Siz de geri dönüşüme katkıda bulunarak denizlerimizin daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz. Geri dönüşüm kutu ve konteynerleri hem şampiyona alanında hem de dışarıda mevcut. Plastik atıksız bir gelecek birlikte mümkün!


Gironde’deki yangın kontrol altına alındı

Fransa'nın güneyindeki Gironde bölgesinde 9 Ağustos'ta başlayan ve yaklaşık 74 kilometrekare alanda etkili olan yangın kontrol altına alındı. Yangın, bölgede görülen yağmurla etkisini yitirirken Gironde itfaiye amiri Marc Vermeulen bölgedeki yolların ulaşıma açıldığını, ormanlık alanlara gidişin ise yasak olduğunu belirtti. Yetkililer, 74 kilometrekare alana yayılan yangının kontrol altına alınmasının ardından Gironde'den tahliye edilen binlerce kişiyi evlerine dönmeye çağırdı.

Ekrem İmamoğlu: “İklim değişikliği ile mücadelede el birliğiyle hareket etmek zorundayız”

İstanbul Valiliği, İstanbul’da yaşanacak aşırı yağışlar nedeniyle yurttaşları uyarmıştı. Açıklamada, “İstanbul’da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların aralıklı ve yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel ve su baskınına karşı dikkatli ve tedbirli olunmalı.” ifadelerine yer verilmişti. Bilim insanlarına göre iklim krizi aşırı yağışlar, orman yangınları ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının şiddetini ve sıklığını artırıyor. Aynı şekilde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuvvetli yağış uyarısında bulunurken İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da yurttaşları hava durumu ile ilgili bilgilendirmekle birlikte yeni uyarılarda bulundu. Kentin birçok noktasında aşırı yağış nedeniyle araçlar mahsur kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu AKOM’dan yaptığı canlı yayında, iklim krizinin etkisini yazın ortasında gerçekleşen yağışlarla gösterdiğini söyledi. İstanbul genelinde metrekare başına 45-100 kilogram arasında yağmur düştüğünü belirten İmamoğlu, yağışların mevsim normallerinin dört katına çıktığını, 35-40 dakika ile 1,5 saat arasında yağışların bu orana ulaştığını vurguladı. İmamoğlu, iklim değişikliği ile mücadelede el birliği ile hareket etmek zorunda olduğumuzu belirtti ve ekledi:

İklim krizi hepimizin temel sorunu. Meteoroloji’den aldığımız bilgiye göre birkaç gün içinde hava sıcaklığının 35 dereceye ulaşması bekleniyor. Bu konuda da vatandaşlarımızı uyaracağız.

Arıcılar bu yıl da umduğu verimi bulamadı

Geçen sene yaşanan kuraklık ve taşınan toz oranının yüksek olması sebebiyle son on yılın en düşük verimini alan ve bu yıldan çok ümitli olan arıcılar umduğunu bulamadı. İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre iklim değişikliği nedeniyle endemik bitkilerde adaptasyon sorunu yaşanırken zamansız esen rüzgarlar, ani yağışlar, aşırı sıcaklar ve dolu gibi meteorolojik olaylar da bitkileri olumsuz etkiledi. Buna paralel olarak, yüz bin kovan ile faaliyet gösteren bin yüz arıcı da olumsuz etkilendi. Kovan başına ortalama altı ile sekiz kilogram bal alınırken, 500-600 ton arası rekolte bekleniyor. Elazığ ortalamasına bakıldığında kovan başına on iki kilogram bal alınması gerektiğini belirten Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı kimyager Fırat Canbay konuyla ilgili şunları söyledi:

 
Almış olduğumuz bilgiye göre bölgemizde bu sene takriben geçen yıla paralel bir verim olduğunu görüyoruz. Kovan başına ortalama altı ile sekiz kilogram bal alıyoruz. Geldiğimiz noktada küresel ısınmanın etkisini arıcılarımız yaşıyor. Çünkü arıcılık doğa ile temaslı bir meslek. Arıcı ne kadar mücadele ederse etsin, emeğini ne kadar işin içine katarsa katsın doğanın yüzde 75 etkisi söz konusu. Doğadaki bitkinin nektar vermesi için tüm şartların olgunlaşması lazım. Bu bölgede arıların bal yapmak için gezdiği bitkilere baktığımız zaman endemik bir bitki türü üzerinde yoğunlaştıklarını görüyoruz. Arılar ballarını yıllarca bu endemik bitkilerden sağlamışlar. Şu anda bitkilerde adaptasyon sorunu yaşanıyor. Arıcılar bu endemik bitkilerden sorunsuz bir şekilde verim alırken son yıllarda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği iklim değişikliği, meteorolojide oluşan ekstrem olayların tamamını kapsıyor. Özellikle zamansız esen rüzgarlar, ani yağışlar, aşırı sıcaklar doğadaki bitki örtüsü üzerinde olumsuz etkiler meydana getiriyor. Arı ne kadar iyi olursa olsun balın geldiği kaynak bitkidir.