Bafa Gölü kıyısında çevre talanı: Maden ocakları 8 bin yıllık kral yolu ve diğer antik kalıntıları tehdit ediyor

-
Aa
+
a
a
a

Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi sınırında bulunan Bafa Gölü kıyısında büyük bir çevre talanı yaşandığı bildiriliyor. Göl kıyısında uzanan Beşparmak Dağları’na kurulan maden ocakları yaklaşık 8 bin yıllık geçmişi bulunan kral yolu ve diğer antik kalıntıları tehdit ediyor. 

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 27 Ocak 2020
 

Gezegenin Geleceği: 27 Ocak 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi sınırında bulunan Bafa Gölü kıyısında büyük bir çevre talanı yaşandığı bildiriliyor. Göl kıyısında uzanan Beşparmak Dağları’na kurulan maden ocakları yaklaşık 8 bin yıllık geçmişi bulunan kral yolu ve diğer antik kalıntıları tehdit ediyor. İddialara göre Koçarlı’nın Bağarcık köyünden Söke’nin Karakaya ve Köprüalan köylerine uzanan bölgede bulunan kaya resimleri yok olmak üzere, gelen haberlere göre dağda çoğalarak açılan maden ocakları, dinamit patlatıyor, ve kayaların altındaki prehistorik pek çok kaya resmi tahrip oluyor.

Çin tek kullanımlık plastiği aşamalı olarak kaldırıyor

CNN’den Ben Westcott ve Laura He’nin haberine göre, Çin hükümeti, 2025 yılına kadar ülke çapında plastik kirliliği azaltma amaçlı yeni bir plan açıkladı. Açıklamasında, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, çok sayıda tek kullanımlık plastiğin hem üretiminin hem de kullanımının ülke genelinde yavaş yavaş aşamalı olarak kaldırılacağını söyledi. Yeni politika, plastiklerin ülke genelinde belirli bir süre için yasaklanacağını belirten ayrıntılı bir zaman çizelgesini içeriyordu. 2019’da Columbia Üniversitesi ve Zhejiang Üniversitesi'nde yapılan ortak araştırmaya göre Çin, dünyadaki plastik ürünlerin % 29'dan fazlasını üretiyor ve bu onu dünyanın en büyük plastik üreticisi yapıyor. Ülke aynı zamanda dünyanın en yüksek plastik kullanıcısı. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, Çin'in Yangtze nehri okyanusa dünyadaki diğer tüm su yollarından daha fazla plastik kirliliği taşıyor. 2018'de Çin, çevresel kaygıları dile getirerek artık diğer ülkelerin geri dönüşüm için plastik atıklarını kabul etmeyeceğini açıkladı. Açıklanan yasakların üstüne, Çin hükümeti parçalanabilir veya geri dönüştürülmüş plastik ürünlerin kullanımını teşvik edeceğini ve kapsamlı geri dönüşüm programları oluşturacağını söyledi. Belgede komisyon, plastik kirliliğini azaltmanın insanların sağlığı ve "güzel bir Çin inşası" için önemli olduğunu söylüyor.

"Gezegeni korumak için acil değişikliğe ihtiyaç var"

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınlanan 2020 Küresel Riskler Raporu'na göre, önümüzdeki on yıl içinde dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük beş zorluğun tamamı ilk kez çevre sorunlarıyla ilgili. Rapor, iş dünyası, hükümetler ve yardım kuruluşlarından 750'den fazla karar vericinin yaptığı ankete dayanarak, bu yıl dünyanın karşılaştığı tüm risklerin, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, aşırı hava koşulları, doğal afetler olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.  WWF - Dünya Doğayı Koruma Vakfı raporun bulgularını, ‘’iklim krizinin yarattığı acil durumun insanlarının çoğunun aklında olduğunu ve gezegenimizi korumak için acil bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu açıkça gösteriyor’’ şekline yorumladı. WWF-International Genel Müdürü Marco Lambertini “Bu rapor nihayet liderlerin, gezegenin ve geleceğimizin içinde bulunduğu tehditleri tanıdığını gösteriyor - ama yine de harekete geçmeleri gerekiyor. Acil bir önlem alınmadıkça, iklim değişikliği ve doğa kaybı ile ilgili riskler milyonlarca insana zarar verecek, ekonomiyi çökertecek. Her yıl doğadan 125 trilyon dolar değerinde hizmet alan şirketler ve yerel topluluklar doğaya bağımlı yaşıyor ve bu onları çöküş ve yokoluşa açık hale getiriyor. Bu riskleri görmezden geliyoruz” dedi. Çevresel ve insani felaketleri önlemek için WWF ve ortakları, dünya liderlerini bu yıl doğa kaybını durdurmaya ve doğayı 2030 yılına kadar iyileşme yoluna koymayı amaçlayan “Yeni Bir Doğa ve İnsanlar Anlaşması” yapmaya çağırıyorlar.

Bir zincir kahve şirketi sera gazlarını azaltacak

The Verge’den Justina Calma’nın haberine göre, bir zincir kahve şirketi, yaydığı sera gazlarını azaltacağını ve önümüzdeki on yıl içinde çöp deponi sahalarına gönderdiği israfı yarıya indireceğini açıkladı. Ayrıca, 2030 yılına kadar operasyonları ve kahve üretimi için çektiği tüm suyun yüzde 50'sini korumayı veya yenilemeyi taahhüt ediyor. Şirket ayrıca, yeniden kullanılabilir ambalajlara geçmek ve menüsüne daha fazla bitki bazlı ürün koymak gibi daha uzun vadeli stratejiler açıkladı. Ancak henüz bu girişimler için bir son tarih belirlemedi ve şirketin hedeflerine nasıl ulaşacağına dair çok az ayrıntı var. Son on yılda, plastik kirliliğin artması, pipet gibi tek kullanımlık plastiklerden kurtulmaya teşvik etti. Bu yılın sonunda, şirketin küresel olarak plastik pipetleri aşamalı olarak ortadan kaldırarak başka bir ölçüt bulması bekleniyor. Bunu yapmak için, şirket  fincan tarzı kapaklar çıkarıyor. MacKerron, gelecekte şirket bir gün artık tek kullanımlık kaplar kullanmamaya karar verirse, müşterilerin bir termos ödünç vermek için para yatırmalarını sağlayan bir program olabileceğini söylüyor. 

Attenborough iklim krizine dikkat çekti

BBC’nin doğa belgesellerindeki anlatımıyla bilinen Sir David Attenborough, yaklaşık 30 yıldır iklim krizi ile ilgili farkındalık yaratmak için çalışıyor. BBC’nin iklim değişikliği ile ilgili özel yayını için röportaj veren Attenborough, durumun “kriz” noktasına ulaştığını söyledi. Avustralya’daki yangınların bu uluslararası krizin en büyük kanıtlarından biri olduğunu söyleyen Attenborough, büyük bir değişimin gerekli olduğunu söyledi. Ünlü belgeselci Attenborough, değişimin Çin’den başlaması gerektiği önerisini de getirdi.