Ayvalık ve Dikili'yi etkileyen fırtına, onlarca teknenin batmasına neden oldu

-
Aa
+
a
a
a

Ayvalık ve Dikili ilçelerini etkileyen fırtına, Türkiye’de görülen aşırı hava olaylarına bir yenisini daha ekledi. 

Fotoğraf: Ekosfer Derneği
Gezegenin Geleceği: 25 Mayıs 2021
 

Gezegenin Geleceği: 25 Mayıs 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Ayvalık ve Dikili ilçelerini etkileyen fırtına, Türkiye’de görülen aşırı hava olaylarına bir yenisini daha ekledi. Saatte 80 kilometre hıza erişen fırtına onlarca teknenin batmasına ve birçok yapıda hasara neden oldu. Can kaybı olmaması nedeniyle ucuz atlatılan fırtına ve yağış, bir kez daha mevcut altyapının iklim kriziyle şiddetlenen aşırı hava olaylarının etkilerini göğüslemekte geride kaldığını gösterdi. Türkiye’de görülen aşırı hava olaylarının sayısı 10 yılda iki katına çıktı.  Bilimsel çalışmalar, kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan iklim krizinin bir sonucu olarak aşırı hava olaylarının sayısı, sıklığı ve şiddetinde artış görüleceği konusunda bizleri uzun zamandır uyarıyor. Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, Türkiye’de görülen aşırı hava olaylarının sayısının her yıl arttığına dikkat çekerek, iklim krizini durdurmak veya yavaşlatmakta geciktiğimiz her yıl sorunu da büyütüyor diyor. Gürbüz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Her aşırı hava olayının kaynağı iklim krizi olmasa da, iklim krizinin bu hava olaylarının sıklığını, şiddetini ve sayısını artırdığını biliyoruz. Daha önceki fırtınalara dayanan çatılarımız artık dayanmıyor. Kentlerde görmeye alışmadığımız dolu felaketleriyle yaşamak zorunda kalıyoruz. Hortumlar kıyılara ve iç bölgelere yaklaşmaya başladı. Hiçbiri tesadüf değil ve altyapı açısından iklim krizine hazırlık yapmayan kentlerde can ve mal kaybının daha büyük olması ne yazık ki kaçınılmaz. Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamaktan sokaklardaki tabelaları değiştirmeye kadar siyasetten uygulamaya, her alanda gerekeni yapmazsak bugün Ege’de gördüğümüz felaketin bir benzerini yarın başka bir bölgede göreceğiz.”.

Hayalet ağ katliamı

Sportif balıkçı Eren Arslan, Kırıkkale Kızılırmak‘ta bir kilometre uzunluğundaki hayalet ağın neden olduğu hayvan katliamını ortaya çıkardı. Arslan, ağın sadece kendilerinin çektiği kısımda yaklaşık 100-200 adet balık ve 15 ördeğin öldüğünü kaydetti. Turna balığı avı yapan Eren Arslan, Kızılırmak’ta halk arasında “hayalet ağ” olarak bilinen misinadan yapılan ağı fark etti. Kendi imkanlarıyla ağın bir kısmını toplayabilen Arslan ve arkadaşları, 15 ördek ve yüzlerce balık sürüsüyle karşılaştı. Arslan’ın daha sonra durumu jandarma ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü‘ne bildirmesiyle bölgeye gelen ekip, bir kilometre uzunluğundaki ağı topladı. Ağa takılan çok sayıda balık, ördek ve diğer su canlılarının öldüğü gözlendi. Eren Arslan, ‘’Botla açıldığımızda suda ağ olduğunu tespit ettik. Yaklaştığımızda gördüğümüz manzara korkunçtu. Ağın içerisinde yaklaşık 100-200 balık, 15 ördek telef olmuş. Bunlar çok kötü duruma gelmişti, üzerlerinde bakteri üremiş, çürümüşler. Toplu bir katliam olmuş.” dedi.

"Çöp ithalatı tamamen yasaklanmalı"

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, geri dönüşüm sektöründe çıkan yangınlara dikkat çekti, bu yangınların ‘bir bertaraf yöntemi’ olarak bilinçli çıkarıldığını belirtti. Geri dönüşüm tesislerinde ve depolarında meydana gelen yangınların kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve soruşturulması gerektiğinin altını çizen CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na şüpheli yangınlarla ilgili sorular yöneltti. Etilen polimer ithalatının yasaklanması kararını “Devlet denetleyemediğini yasaklama yoluna gitti” diye yorumlayan Murat Bakan, “Avrupa’nın çöp sömürgesi haline geldik” dedi. CHP’li Murat Bakan’ın değerlendirmesi şu şekilde: “Geri dönüştürülemeyen kalitesiz, kirli ve karışık plastiğin, dönüştürülebilir beyanıyla işlenmesi kolay plastik katmanlarının arkasına saklamasına karşın işletilmesi gereken kontrol ve denetim mekanizmaları işletilmiyor. Bakanlık ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar atık ithalatı ve işlenmesi ile ilgili olarak üzerlerine düşen görevi layığıyla yerine getirmiyor ya da getiremiyor. Türkiye’ye gönderilen plastiklerin çoğunun işlenmeyip tarım alanlarına döküldüğü, nehir kenarlarına istiflendiği, toprağa gömüldüğü ve hatta yakıldığı vahşiliğe şahit oluyoruz. İthal edilecek plastik maddeleri yasaklamakla çözüm üretemezsiniz. Evet etilen polimer ithalatının yasaklanması doğru bir karar. Ancak yetmez, çöp ithalatı tamamen yasaklanmalı. ”

Avustralya'da iklim grevi

Avustralya'da çocuklar iklim grevine çıkıyor. Avustralya'da hükümetin iklim değişikliğine karşı herhangi bir somut politikası olmaması üzerine örgütlenen çocuklar ve gençler, okula gitmeyerek eylem düzenleyecek. Yaklaşık olarak 50 bin civarı öğrencinin eyleme katılması bekleniyor. Avustralya'da Başbakan Scott Morrison ve hükümeti, iklim değişikliğine yönelik ciddi bir politika üretmemekle suçlanıyor. Özellikle karbon emisyonuna yönelik herhangi bir kısıtlama getirilmemesi, sıcak hava dalgası ve hava kirliliği, ülkede iklim krizinin en önemli sonuçlarından. Hükümetin yeni bir kömür madeni açma kararı da tepkilere neden olmuştu. Hükümetin duyarsızlığına karşı eyleme geçen gençler ve çocuklar, geleceklerini güvence altına almak için harekete geçtiklerini söylüyor. Avustralyalı çocuklar ve gençler, ülkede fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçilmesini de talep ediyor.

Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, 45 yaban keçisinin öldürülmesi için ihale açacağını duyurdu. Bu duruma tepki gösteren hayvanseverler, ihalenin iptal edilmesini istedi ve change.org sitesi üzerinden bir imza kampanyası başlattı. Yaban keçilerinin öldürülmesi için 4 Haziran 2021 günü Burdur’da bulunan 6. Bölge Müdürlük Toplantı Salonu’nda ihale yapılacağı duyuruldu.