Aydın'da projelendirilen JES'in olumlu ÇED kararının iptali için rapor sunuldu

-
Aa
+
a
a
a

Aydın‘da, İncirliova’da yapılması planlanan JES için düzenlenen ÇED Olumlu kararının iptali için rapor sunuldu.

Gezegenin Geleceği: 16 Haziran 2022
 

Gezegenin Geleceği: 16 Haziran 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Aydın‘da Kızılcaköy, Dereağzı, İncirliova’da yapılması planlanan JES için düzenlenen ÇED Olumlu kararının  iptali için Aydın 1.İdare Mahkemesi’nde devam eden davada bilirkişi raporu sunuldu. Çevre ve Dayanışma Derneği ile bölge halkı tarafından açılan Sarızeybek JES projesine Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 20 Nisan’da Nisan 2020 tarihinde  “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu” kararının verilmişti. Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği ile bölge halkı tarafından açılan iptal davasında, atanan bilirkişilerin yaptığı keşfin raporu geçen gün mahkemeye sunuldu. Harita, jeoloji ve hidroloji, jeofizik , makine, çevre ve ziraat mühendislikleri açısından bölgenin değerlendirildiği bilirkişi raporunda,  imar planı konusunda üç kurumun olumsuz görüş verdiği, santral ve ruhsat sahasının yerleşim yerlerine yakınlığı, dağ tarafının tamamen zeytin ağaçları ile kaplı olması, projenin yer altı su ve yerüstü kaynaklarıyla tarım alanlarını ve zeytinlikleri  olumsuz etkileyeceği belirtildi. Bilirkişiler raporda “Sonuç olarak ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararına esas teşkil eden ÇED Raporunun yeterli olmadığı ortak görüş ve kanaatine varıldı” dedi. Mahkeme, bundan sonra itirazları da değerlendirerek karar verecek. 

Ada devletleri afetlerde zarar görenlere yönelik fon mekanizmalarının hayata geçmesi için üç yıl daha bekleyemeyeceklerini vurguluyorlar. Gelişmekte olan ülkeler Glasgow’da geçen sene gerçekleşen COP26’da, afetlere bağlı kayıplara ve zararlara cevaben bir fon talep etmişlerdi. ABD ve Birleşik Krallık’ın karşıt pozisyon alışı gelişmekte olan ülkeler ABD ve Singapur’un eş başkanlığında 2024’e dek sürecek bir “diyalog”a razı oldular. Diyalogun gerçekleşen ilk oturumunda ada ülkeleri, 2024’ün maddi destek için fazlasıyla geç bir tarih olduğunu belirttiler. Bununla birlikte ada ülkeleri bu sene Mısır’da gerçekleşecek olan COP27’de detayların konuşulacağı bir finans merkezi oluşturmak istiyorlar. Marshall Adaları’nın iklim elçisi Kathy Jetn̄il-Kijiner, Bonn’da gerçekleşen hazırlık toplantıları sırasında şu açıklamalarda bulundu: “Şu anda temel insan haklarına zarar veren kayıplar ve yıkımlar için herhangi bir finansman yok. Asıl gerekli olan bu.” Jetn̄il-Kijiner’e göre ne iklim finansmanı ne insanı yardım ne de adaptasyon fonu ihtiyaç duyulan kaynakların büyüklüğüne yaklaşamaz. Ufak Ada ülkeleri ilk tazminatı tam 31 sene önce, öngörülen deniz seviyesi yükselmesi üzerine talep ettiler ancak çağrıları hâlâ cevapsız. Unutmamak gerek ada devletleri çok yakında sular altında kalacak ve bunun tarihsel suçlusu sera gazı salımı yapan gelişmiş Kuzey Ülkeleri.

Gazın ve nükleerin yeşil olarak sınıflandırılması AB’nin iklim hedefleriyle çelişiyor. Avrupa Parlamentosunun Ekonomi ve Mali İşler (ECON) ve Çevre (ENVI) Komitelerindeki milletvekilleri doğalgaz ve nükleerin Avrupa Birliği (AB) Taksonomisi’nde yer almasını veto etti. Yatırımcıları yeni doğalgaz için teşvik etmek küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefi, AB genelinde fosil yakıt tüketimini %32 ila %37 oranında azaltmayı içeren 2030 hedefleri ve REPowerEU’nun AB’nin Rusya’dan fosil yakıt ithalatı bağımlılığını azaltma hedefi ile de çelişiyor. Önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu, doğalgaz ve nükleerin, yatırım amaçlı çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin bir listesini oluşturan AB sınıflandırma sistemi olan AB Taksonomisi kapsamında yeşil olarak etiketlenip etiketlenmeyeceğine karar verecek. 

Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, 18 grostona kadar olan tanker, gemi ve diğer deniz araçlarından kaynaklı evsel atık suların, deterjanlı su, köpük, egzoz gazı yıkama sistemi suları ve benzeri yıkama sularının veya katı atıkların denize boşaltılması durumunda 5 bin lira, 18 ila 50 groston arasında olanlara 10 bin lira, 50 ila 100 groston arasında olanlara 20 bin lira, 100 ila 150 groston arasında olanlara 30 bin lira idari para cezası uygulanacak. Liman, tersane, gemi bakım-onarım, gemi söküm, yat limanı gibi kıyı tesisi yönetimlerinin, kendi yönetim sahaları içerisinde meydana gelen kirliliği yetkili mercilere bildirmemesi halinde kıyı tesis yönetimlerine 25 bin lira, deniz çöpleri, atıklar ve atık suların toplanması ve yönetimine ilişkin gerekli tedbirleri almaması halinde bu yönetimlere 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi yüzde yüze kadar geri ödenebilecek.