Avrupa’da kayak pistleri kapandı

-
Aa
+
a
a
a

Avrupa’daki rekor kıran sıcak kış havası kayak pistlerini kapattı ve tatil köylerini yazlık patikaları açmaya veya tesislerini tamamen kapatmaya zorladı.

Gezegenin Geleceği: 9 Ocak 2023
 

Gezegenin Geleceği: 9 Ocak 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Fransa’daki Chamonix’ten Avusturya’daki Innsbruck’a kadar mevsimsel karın yerini çim ve çamur aldı. Avrupa’daki rekor kıran sıcak kış havası kayak pistlerini kapattı ve tatil köylerini yazlık patikaları açmaya veya tesislerini tamamen kapatmaya zorladı. İsviçre, Almanya ve Fransa’da dahil olmak üzere Avrupa Kıtası’ndaki 8 ülkeden, 90 izleme istasyonunun verilerine göre şimdiye kadarki en sıcak Ocak günleri kaydedildi. İsviçre’nin ulusal hava ve iklim servisi MeteoSwiss, güneybatıdan esen hafif bir rüzgârın fön etkisiyle birleştiğini ve Alpler’in kuzey tarafında “Haziran ayına yakışır” sıcaklıklar ürettiğini söyledi. Bu hafta sonu klasik Chuenisbärgli parkurunda bir kayak Dünya Kupası etkinliğine ev sahipliği yapan İsviçre’nin tatil beldesi Adelboden, bu yılki yarışın neredeyse tamamının yapay kar üzerinde düzenleneceğini duyurdu.

215 bin buzulun geleceğine dair öngörüler paylaşıldı

Science dergisinde yayımlanan araştırmada, 215 bin buzulun geleceğine ait öngörü bulguları paylaşıldı. Sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi hâlinde temiz su ihtiyacının ana kaynaklarından buzulların büyük oranda yok olacağı tespit edildi. Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefi tutturulsa dahi buzulların yarısının yok olması bekleniyor. Çalışmaya öncülük eden ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nden buzul bilimci David Rounce, son yıllarda buzullardaki değişimi incelemek için daha çok uydu görüntüsüne başvurulduğunu ve her buzulun geleceğinin ayrı ayrı değerlendirildiğini belirtti. Rounce, küresel sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi hâlinde 2100 yılında karadaki buzul kütlesinin yüzde 32’sinin, buzulların ise yüzde 68’inin kaybolacağını bildirdi. Buzul bilimci Rounce, buzullardaki bu erimenin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar çıkarabileceği kaydedildi.

Hava sıcaklıklarının olağanüstülüğü hayvanları da etkiliyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve beklenen kar yağışının gerçekleşmemesi hayvanları da etkiledi. Sivas'ta ayılar kış uykusuna yatamadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sivaslı Doğa ve Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Mustafa Aslan şöyle dedi:

Kuraklık hem bizi hem de hayvanları oldukça kötü etkiliyor. En basitinden şu an kar olmadığı için ayılar kış uykusuna henüz yatmadılar. Normalde de kar çok yağsa bile ayılar 6 ay boyunca kış uykusuna yatmıyorlar. Yatıp arada bir kalkıp beslendikten sonra geri yatıyorlar. Bu şekilde bir yaşamları vardı. Fakat şu an ocağın ortasına ayılar etrafta dolaşmaya devam ediyorlar. Bu benim 7 yıllık yaban hayatı fotoğrafçılığı geçmişimde ilk defa başıma gelen bir olay. Daha önce bu şekilde bir olaya denk gelmemiştim. Ben yaban keçilerini ararken ayıya denk geldim. Bu mevsimde ayı görmeyi beklemiyordum. Şu anda aktif olarak doğada dolaşmaya devam ediyorlar. Birçok ilde kar yağışı maalesef yok. Karın mevsiminde yağmaması yaban hayvanlarını olumsuz etkiliyor. Ayılar şu an kar yüzeyi kapatmadığı için beslenmeye devam ediyorlar. Kış uykusuna yatmıyorlar. Ayılar ocak geldi ben kış uykusuna yatayım demiyorlar kar ne zaman kar yağarsa hayatlarını ona göre şekillendiriyorlar. En basitinden ayılar dedik ama birçok hayvanın birçok farklı döngüsü bozuldu diyebilirim.

Türkiye’de kuraklık belirginleşti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yağışlar azaldığından kuraklık belirgin hâle geldi. Türkiye’de 2 bin 57 gözlem sisteminden elde edilen en az 30 yıllık kesintisiz yağış ve sıcaklık verileriyle üçer aylık dönemler hâlinde aylık meteorolojik kuraklık analizleri hazırlanıyor. Buna göre, Marmara Bölgesi’nin tamamında, Ege Bölgesi’nin Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diğer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin Batısı ile Doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile Batısında, Karadeniz Bölgesi’nin yer yer Batı, Orta ve Doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile Kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkili oldu. Kuraklık, Marmara ile İç Ege’de ileri düzeylerde hissedildi. Diğer illerde ise kuraklık, orta, hafif ve normal değerlerde verilere yansıdı. 2023 su yılının 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 döneminde Türkiye genelinde kaydedilen yağışlar, uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Bölgesel olarak en fazla azalma yüzde 54’le Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin en yağışlı bölgesi Karadeniz’de de yağış geçen yıla göre yüzde 17,6 azaldı.

Malatya’da maden şirketlerine karşı ekolojik mücadele sürüyor

Malatya merkeze 74 kilometre uzaklıkta bulunan Pütürge ilçesi, maden şirketleri tarafından kuşatılmış durumda. Yaptıkları hiçbir ÇED başvurusuna olumsuz karar almayan maden şirketleri, Pütürge ilçesini delik deşik ediyor. Konuya ilişkin konuşan Malatya Çevre Koruma Platformu (Mal-Çep) Eş Sözcüsü ve Pütürge Doğa Koruma Derneği Yöneticisi Ramazan Derin, ilçede şu an 32 maden sahasında aktif çalışma yapıldığını söyledi. Maden şirketlerinin ilçeyi talan etmesine karşı ekolojik mücadele yürüttüklerini söyledi.