Araştırma: Tibet antilopları dağlarda hayatta kalmak için benzersiz bir evrim geçirdi

-
Aa
+
a
a
a

Tibet antiloplarının yüksek dağlarda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde evrim geçirdiğini tespit edildi.

Fotoğraf: Nelly Xiao
Gezegenin Geleceği: 22 Haziran 2020
 

Gezegenin Geleceği: 22 Haziran 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Nebraska Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu‘ndaki bir araştırmacı ekibi, Tibet antiloplarının yüksek dağlarda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde evrim geçirdiğini tespit etti. Tibet antilobu, yüksekliği deniz seviyesinden 3 bin 600 ila 5 bin 500 metre olan Tibet platosunda yaşıyor. Bu koşulda nasıl yaşadıklarını araştıran ekip, ilk olarak kandaki oksijenin taşınmasında büyük rol oynayan B-globin genlerinin odağını inceledi ve  bu genlerde farklılık tespit etti. 

Sürdürülebilir enerji ödülleri veriliyor

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu,  22-26 Haziran tarihlerinde Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası'nın "Krizin Ötesinde: Yeşil Toparlanma ve Büyüme İçin Temiz Enerji” temasıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Profesör Karaosmanoğlu "Dijital etkinliklerde Avrupa Gençlik Enerji Günü ilk kez kutlanırken, Politika Konferansı, Sanal standlar açılarak, Avrupa Sürdürülebilir Enerji Ödülleri sahiplerini bulacak. Avrupa Sürdürülebilir Enerji Ödül kazananlarını uzmanlar ve vatandaşlar seçiyor. İnovasyon, Gençlik ve Katılım kategorilerinde ödül verilirken, halk oylamasıyla en beğenilen projeye Vatandaşlık Ödülü sunulacak. Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası'nda, "Avrupa Yeşil Düzen Belgesi" gereğince toparlanma, kurtarma planı öne çıkarılacak" dedi ve Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası'nın ülkemizde ilk kutlaması için 2010 yılında fikir mühendisliği yapmaktan onur duyduğunu belirterek, 26 Mart 2010 günü Galatasaray-Taksim arasında "Adım Adım Sürdürülebilir Enerji" sloganı ile İstanbul Büyük Enerji Yürüyüşü'nü enerji ve çevre sivil toplumunun yüksek katılımıyla "Enerjimiz İstanbul'dan" diyerek kutlamıştık’’ dedi.

Hafta kapsamında Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi’nin düzenlediği “Online Energy Talks”ta  23 Haziran Salı günü saat 17.00-18.00 arasında Dr. Uygar Özesmi, “IN misin yoksa OUT mu? Enerji & Yaşam Tarzı” adlı konuşma yapacak. Üniversite dışından katılıma açık olan etkinlik ücretsiz. https://cesd.khas.edu.tr adresinde kayıt yaptırılabilir. 

Yüksek sıcak veya hava kirliliğinin hamilelere etkisi

New York Times’dan Christopher Flavelle’nin haberine göre, yeni bir araştırma, yüksek sıcaklıklara veya hava kirliliğine maruz kalan hamile kadınların erken, düşük kilolu veya ölü doğmuş çocuklara sahip olma olasılığı daha yüksek. Afrikalı-Amerikalı anneler ve bebekler ise diğer nüfustan çok daha yüksek oranda zarar görüyor. Araştırma, azınlıkların kirlilik ve küresel ısınma tehlikesinden orantısız bir pay aldıklarına dair bir kanıt daha sunuyor.  Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nin JAMA Network Open dergisinde yayınlanan araştırma, iklim değişikliğinin yeni doğan çocuklara zarar veren yönlerini birleştiren en kapsamlı kanıtlardan bazılarını sunuyor.  Çalışmalardan elde edilen bulgular, iklim değişikliği kötüleştikçe bebeklerin sağlığına ilişkin bedellerin ağır olacağını gösteriyor. İklim değişikliği daha sık ve yoğun sıcak dalgalarına neden olduğu için yüksek sıcaklıklar, daha erken doğumlarla ilişkilendirildi. Çalışma, yüksek sıcaklıkların erken doğum riskinin yüzde 8,6'dan yüzde 21'e çıktığını gösterdi. Doğumdan önceki hafta 1 santigrat derece sıcaklık artışının Mayıs ve Eylül ayları arasında yüzde 6 daha fazla ölü doğum olasılığına karşılık geldiği bulundu. 

Türkiye'nin emisyonu Avrupa ülkelerinin 3 katı arttı

Yeşil Ekonomi’de yer alan habere göre veriler AB ülkelerinin 2018 yılı sera gazı emisyonlarının 1990 yılı seviyesinin %21 altında gerçekleşti. Eurostat açıklamasında bu seviye ile birliğin 2020 yılı için belirlediği 1990 yılına göre yüzde 20 azaltım hedefine ulaşmasının mümkün olabileceğine vurgu yapıldı. Eurostat, yayınladığı istatistiklerde emisyonları artan ülkelere de yer verdi. 28 yıllık bu dönemde birlik üyesi ülkelerden Avusturya, İrlanda, Portekiz, İspanya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlik üyesi olmayan ülkelerden de Norveç, İzlanda ve Türkiye’nin emisyonları yükseldi. Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerinin sera gazı emisyonları toplamda 86,5 milyar ton CO2 eşdeğerinde artarken, Türkiye’nin emisyonları ise 313,1 milyar ton CO2 eşdeğerinde artış gösterdi, 3 katından fazla… 

Good4Trust.org Türetim Buluşmaları

Gezegenin geleceğini tehlikeye atan tüketim alışkanlıklarımızın konuşulacağı, bu alışkanlıkları nasıl dönüştürebiliriz konusunda katılımcıların fikirlerini anlatabileceği Good4Trust.org Türetim Buluşmaları 24 Haziran Çarşamba günü, saat 21.00’de Zoom üzerinden gerçekleşecek. Tüketim yerine Türetim kavramının konulacağı bu Good4Trust etkinliğinde başka çevre aktivistleri ve sosyal girişimcilerle buluşmak istiyorsanız, Good4Trust’ın sosyal medya hesaplarından ücretsiz ve herkese açık bu etkinlik için kayıt yaptırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://www.instagram.com/good4trust/ veya https://www.facebook.com/good4trust adreslerine bakabilirsiniz.