Ankara‘nın Nallıhan ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı

-
Aa
+
a
a
a

Ankara‘nın Nallıhan ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Gezegenin Geleceği: 1 Eylül 2020
 

Gezegenin Geleceği: 1 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Ankara‘nın Nallıhan ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. DHA’nın aktardığına göre ilçeye bağlı Yeşilyurt ve Belenören Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangını fark eden mahalle sakinleri, durumu itfaiyeye bildirdi. Bölgeye Orman Genel Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahale ettiği yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile mahalle sakinlerinin de destek verdiği çalışmalar gün boyu sürdü. Yangının büyümesi üzerine bölgeye sevk edilen helikopter de havadan müdahale etti. Yangın, gece boyunca devam etti ve sonunda kontrol altına alındı. 2014 ve 2017’de aynı şekilde yangın çıkmış ve her iki yıl 20 hektar orman yanmıştı. Henüz açıklanan bir rakam yok ancak hasarlar ne acaba Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği başkanı Mustafa Bektaş Nallıhan ve Beypazarı sınırında 1800 hektar Akdeniz bitki örtüsüne ait kızılçam ormanının olması ilginç bir durum diyor. Nallıhan-Göynük yolu üzerinde bulunan Beycik köyünün olduğu bölgede 1000e yakın anıt karaçam topluluğu var yaşları 390 ile 420 yıl arasında değişiyor. Buralarda orman işletmesi tarafından kesim yapılması öngörülmüş ise de köylülerin tepkilerinden dolayı vazgeçildiğini söylemiş. Karacasu köyü Duranlar mahallesinde ise  400 ile 430 yaş arasında 100e yakın görkemli karaçam ağacı var. Duranlarda yaşayanlar için bu ağaçların kutsallığı da olmamasına rağmen 430 yıl bu ağaçları koruyarak bu güne taşıdıklarını öğrendik. Sarıçalı dağında ise 250 ile 1071 yaşları arasında anıt ağaçların yanı sıra, 7,5 metre çevresi olan 550 yaşında fındık ağacı inanılmaz. Derinleşen iklim krizi ile acaba daha ne değerlerimizi kaybedeceğiz, insanların biran önce karbonsuzlaşan bir ekonomiye bir türetim ekonomisine geçmesi gerekiyor, turetim.org adresinde bu konuda daha faza bilgi abilirsiniz. 

İstanbul'un yüzde 63'ü Kanal İstanbul'u istemiyor

İBB, yurttaşların Kanal İstanbul’a bakışını değerlendirebilmek için "Kanal İstanbul Anketi" düzenledi. Ankete katılanların, ‘yüzde 63,2’si faydalı olmayacağını; yüzde 67,1’i İstanbul’un acil sorunlarından biri olmadığını’ belirtti. Halka rağmen halkın istemediği şeyleri yapmanın bedeli genelde zaman içinde çıkıyor, bakalım bunun bedeli ne olacak.

Diyarbakır'da uzun kulaklı çöl kirpisi görüldü

Kulakları diğer kirpilere göre daha uzun olarak bilenen ve avlanmaları yasak olan uzun kulaklı çöl kirpisi, Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri'nde görüldü. Fotoğrafçı Mehmet Mahsum Süer, tarafından görüntülenen uzun kulaklı çöl kirpisi, açlığa ve susuzluğa 10 haftaya kadar dayanabiliyor. Ukrayna, Moğolistan, Pakistan ve Libya’da rastlanan uzun kulaklı çöl kirpisinin, Türkiye'de de Suriye sınırına yakın bölgelerde yaşadıkları biliniyor. 

26 yaban keçisi şimdilik kurtuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü Erzincan Şubesi'nin 26 yaban keçisinin öldürülmesi için açtığı ihale, Erzincan İdare Mahkemesi tarafından "Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasak" denilerek durduruldu. Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü Erzincan Şubesi,   '26 adet yaban keçisinin kotalarının avlattırılması işi' için 3 Temmuz 2020 tarihinde ihale açtı. Salda İçin Türkiye Grubu'nda yer alan veteriner hekim Askar Altınöz de Erzincan İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talebiyle başvurdu. DHA'nın haberine göre Başvuruyu görüşen mahkeme, 'Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esas' ve 'Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasak' maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Balık sezonu başladı

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, 15 Eylül'de başlayacak av sezonuyla ilgili tahminleri anlattı: "Bu yıl palamut bol olacak, Türk halkı palamuda doyacak. Hamsinin ise az olacağı düşüncesi hakim" dedi. Duvar’ın aktardığına göre, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, balıkçıların yeni sezona hazır olduğunu söyledi. Balıkçılık yapan teknelerde ortalama 20 kişinin çalıştığını ifade eden Özkaya, “Geçen sezon Covid-19 salgını nedeniyle balıkçılarımız av yasağından 20 gün önce avlanmayı bırakmak zorunda kaldı. Tekne sahiplerimiz, kişilerin sağlıklarını daha değerli gördükleri için avlanmaya devam etmediler” dedi. Balıkçıların geçen yıl çok fazla kayıp yaşamadıklarını vurgulayan Özkaya, lokanta ve restoranların kapalı olmasından dolayı balık satamayan küçük balıkçıların bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Özkaya, geçen sezon yaklaşık 460 bin ton balık yakalandığını, aynı dönemde yaklaşık 1 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı yapıldığını bildirdi. Söylemekte fayda var WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) dünya genelinde balık nüfuslarının yüzde 33’ünün aşırı avlandığına, yüzde 59’unda limitlerin sonuna gelindiğine ve son 10 yıl içinde deniz balıkçılığının düşüşe geçen bir grafik izlediğine dikkat çekti.

Bu arada ABD’nin Florida eyaletinde yer alan St. Petersburg şehrindeki Balık ve Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü (FWRI) biyologları, biri yaklaşık 50, diğeri 30 ve 20 kilo olmak üzere 3 Suwannee "timsah kapan kaplumbağa" yakaladı. Araştırmacılar, kaplumbağaların 40-80 yaş aralığında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. 3 kaplumbağa fotoğrafları çekildikten sonra nehre geri bırakıldı.