Angıt, 44 günde 766 km uçtu

-
Aa
+
a
a
a

Uydu vericisi ile takibe alınan Angıt, 44 günde 766 km uçtu.

Iğdır'da uydu vericisiyle takibe alınan angıt, 44 günde Iğdır ile Ağrı arasında 766 kilometre kanat çırptı. KuzeyDoğa Derneği'nin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün izniyle, Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyü'ndeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ndeki çalışmaları devam ediyor. Buradaki bilim insanları, 16 Nisan'da bir angıta latincesiyle Tadorna ferruginea uydu vericisi taktı. Daha sonra doğal ortamına bırakılarak takibe alınan angıtın 44 günde uğradığı noktalar arasında Aras Nehri'nin yanı sıra Tuzluca ilçesinde bulunan Üçkaya Gölü, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki Örtülü, Karabulak, Bardaklı ve Suluçam sazlıkları ile Taşlıçay ilçesindeki Balık Gölü yer aldı. Takibe alındığı tarihten itibaren en uzun mesafeli aralıksız uçuşunu 53 kilometreyle Iğdır'ın Tuzluca ilçesi ile Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi arasında gerçekleştiren angıt, en yüksek uçuşunu 2 bin 381 metreyle Balık Gölü bölgesinde yaptı.

Kanal İstanbul Projesi yargıda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 15 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ni onayladı. Plan, 16 Temmuz 2021'den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu plan değişikliğine itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı. İBB, başvurusunda plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğunu ve İstanbul’un geleceği için hayati önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zararlar vereceğini savundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise İBB’nin itirazını zımnen reddetti. Mahkeme kararında, dava konusu revizyon imar planı değişikliklerinde nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği ve bu durumun belirsizlik yarattığı vurgulandı. Bilirkişi raporuna göre, nüfus hesaplarının eksik olduğu ve yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilginin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı kaydedildi. İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik diğer davaları ise yargıda devam ediyor. Örneğin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin dava, Danıştay’da görülüyor.

Küçük akbaba neslinin korunması için başlatılan çalışma devam ediyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, KuzeyDoğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD'den Utah Üniversitesi'nin işbirliğiyle küçük akbaba neslinin korunması ve popülasyonunun uydu vericisiyle takibi için başlatılan çalışma devam ediyor. Çalışmanın ilk yılında uydu vericisi takılıp ‘Midas’ ve ‘Doğa’ adı verilen küçük akbabalar, iki sene boyunca izlendi. Benzer güzergahları takip ederek 2022'nin sonbaharında Adana üzerinden Afrika kıtasına giren kuşlar, kış mevsimini Güney Sudan'da geçirdi. Havaların ısınmasıyla önce Çad'a geçen kuşlar, Nisan ayında Mısır ve Ürdün üzerinden Türkiye'ye girip Eskişehir'e ulaştı. Küçük akbabalar, aynı yolu geçen yılın sonbaharından itibaren bu sene Nisan’a kadar takip ederek turlarını tamamladı. Afrika'ya her gidiş gelişlerinde 10 ülkeden geçen kuşlardan ‘Midas’ın en hızlı uçuşu saatte 129 kilometre olarak ölçüldü. ‘Midas’, en uzun süreli duraksız uçuşunu ise 143 kilometreyle Türkiye ile Suriye arasında gerçekleştirdi. En hızlı uçuşunu saatte 121 kilometreye ulaşarak yapan ‘Doğa’, deniz seviyesinden 7 bin 842 kilometreye kadar yükseldi.

Kazdağı için imza kampanyası

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, çevre kirliliğine yönelik önlem alınması için imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında Balıkesir; Altınoluk, Akçay, Güre ve Edremit’te kurulan standlarda 2 bine yakın imza toplandı. Hazırlanan dilekçede; Akçay Sulak Alanı için yönetim planı hazırlanması, koruma kurallarına uygun düzenlemeler yapılması ve bölgeye atık, çöp dökülmesinin engellenmesi için önlemlerin alınması istendi. Dilekçe, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2. Bölge Müdürlüğü ve Balıkesir Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Maldivler iklim değişikliğine vurgu yapıyor

Maldivler’in Çevre Bakanı, ülkesinin iklim değişikliğini tersine çevirmesine yardımcı olmak için kayıp ve zarar fonuna çok daha hızlı erişimin hayati önem taşıdığını vurguladı. Maldivler’in İklim Değişikliği, Çevre ve Enerji Bakanı Thoriq İbrahim, kayıp ve zarar fonunun ülkesi için geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen COP28’in en önemli sonucu olduğunu söyledi. Fonlara başvurmanın ve yıllarca beklemenin pek bir anlamı olmadığını belirten Bakan, beklerken ‘daha fazla zarar’ oluştuğunu da söyledi. Kayıp ve zarar fonu, en savunmasız ülkelerin iklim değişikliğinin en kötü etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. COP28’in sonunda taahhütler 792 milyon dolara ulaşmıştı ancak uzmanlar genel olarak iklim değişikliğiyle mücadele için trilyonlarca dolara ihtiyaç duyulacağını ortaya koyuyor. Maldivler gibi gelişmekte olan küçük ada devletleri, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %1’inden sorumlu ancak çoğu zaman en ağır darbeyi alıyor ve bununla başa çıkma konusunda en az kapasiteye sahip. İbrahim, “İklim değişikliğinin etkisini hızlandıracak hiçbir şey yapmadık çünkü neden olduğumuz emisyonların miktarı çok az. Fakat iklim değişikliğinin etkileriyle her gün karşılaşıyoruz,” dedi.