IPCC raporuna göre Akdeniz’de iklim daha sıcak ve kurak olacak.
Hükümetler, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak için seragazı emisyonlarını hızla azaltmalı. Binlerce bilim insanının katkı verdiği ve yüzlerce hükümet temsilcisinden oluşan WMO/UNEP IPCC, hazırlıkları 3 yıldır süren 6. Değerlendirme Raporu Birinci Çalışma Grubu’nun Karar Vericiler İçin Özet Raporu’nun bölgesel değerlendirmelerine göre, Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz bölgesinde ortalama sıcaklıklar, aşırı sıcaklıklar, hidrolojik ve ekolojik kuraklık artıyor, ortalama yağışlar azalıyor. Kıyı bölgelerde daha fazla sel ve erozyon olması bekleniyor. Ayrıca rapor Akdeniz bölgesindeki ormanlık alanlarda, yangının çıkmasına uygun hava koşullarının artacağını da hesaplıyor. Rapor, günümüzde iklim değişikliğinin ciddi etkilerini hissetmeyen hiçbir bölgenin kalmadığını, sıcaklık artışlarının felaket sınırına beklenenden hızlı yaklaştığını ve gezegen için kritik eşik olan 1,5 derece ısınmaya önümüzdeki 20 yıl içinde ulaşacağımızı ifade ediyor. Rapor çıktıları bir kez daha insanlığın geleceğinin CO2 ve diğer seragazı emisyonlarını hızla kesmesine bağlı olduğu konusunda uyarıyor. Rapor, başta fosil yakıtların kullanımı kaynaklı emisyonların hemen kontrol altına alınmadığı takdirde gezegen için kasvetli bir resim çiziyor. Öte yandan, rapor, “iddialı emisyon azaltımlarının insan kaynaklı iklim değişikliği üzerinde ani ve sürekli etkileri olduğu” için, gelecekteki iklimin büyük oranda hala günümüz nesillerinin elinde olduğunu da açıkça ortaya koyuyor.
Karadeniz'de sel felaketi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün kuvvetli sağanak yağış uyarısı verdiği Karadeniz‘de akşam saatlerinde etkili olan yağış nedeniyle birçok ilde, sel ve su baskınları gerçekleşti. Bartın‘da heyelan meydana gelirken, evi yıkılan bir kadın selde kayboldu. Karabük‘te sel felaketi yaşandı. Sinop‘ta istinat duvarı çöktü. Kastamonu‘daki iki otomobil ise toprak altında kaldı. İki köye ulaşım sağlayan köprüler yıkıldı, su baskınları yaşandı. Evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşlar ise AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Sel sonucunda Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünde bazı evlerde hasar oluştu. Bazı evlerin yıkıldığı köyde, yıkılan bir evde bulunan 80 yaşındaki bir kadının sel sularına kapıldığı öğrenildi.
Kayseri'de %100 Ekolojik Pazar
Organik sertifikalı üretim yapan çiftçilerin ürünlerini pazarlayabilmesi için kurulan ve sezonluk olarak hizmet veren Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar, yerel üreticiler ile zehirsiz gıdaya erişmek isteyen tüketicileri kasım ayına kadar her pazar günü bir araya getirecek. Ekolojik tarımı yaygınlaştırmak, üreticiyi örgütlemek, teşvik etmek, pazarlama sorununu çözmek ve paralelinde tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin (KAPTAR) müteşebbisliğinde, Kayseri’nin 9 ilçesindeki 700 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapan 45 çiftçi, %100 Ekolojik Pazar’a 30 çeşit ürünüyle katılıyor. KAPTAR Derneği Başkanı Dr. Yeşim Bekyürek, Kayseri’de ikinci bir ekolojik pazarın kurulması yönünde çalışmalarını sürdürdüklerinin müjdesini verdiği açıklamasında, “Kayseri'ye ait yerel tohumların çiftçi elinde üretim yoluyla yaşatıldığı, yerel üreticilerin ve aile çiftçiliğinin desteklendiği Kocasinan %100 Ekolojik Pazarımız 9. yılında bir kez daha tüketicilerle buluştu. Tüm Kayseri halkını sağlıklı ve güvenilir ürünlerle buluşmak üzere pazarımıza bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek, üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. Yerel yönetim yetkilileri, ürünlerin satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alıyor. Belediyelerin yanı sıra, Buğday Derneği ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetimleri yapılan Pazarlar’da, düzenli olarak ürünlerden numune alınarak akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kalıntı çıkan veya sertifika kapsamı dışında ürün sattığı tespit edilen üreticiler ve esnaf pazardan men ediliyor. %100 Ekolojik Pazarlar hakkında ayrıntılı bilgi için www.ekolojikpazarlar.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
"İklim krizi evimizde"
Hükümetler Ararası İklim Değişikliği Paneli (The Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) altındaki Çalışma Grubu I, İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli başlıklı raporunu yayımlandı. Rapor iklim krizinin artık geleceğin meselesi olmadığını ortaya koyuyor. İklim krizi evimizde ve her geçen gün daha kötü senaryolara doğru hızla ilerliyoruz. Öngörülemeyen sıcak hava dalgaları, yangınlar, aşırı yağışlar, seller, eriyen buzullar ve can çekişen ekosistem tehlikeli bölgeye girdiğimizi bize her gün yeniden hatırlatıyor. Raporun dikkat çeken çarpıcı noktaları ise şöyle; 2030’da karbon emisyonlarının yarı yarıya azaltılması; en geç 2050’de ise net sıfıra indirilmesi gerekiyor. Rapora göre 2011-2020 yılları arasında yeryüzü sıcaklığı, endüstri öncesi çağların 1.09 santigrat derece üzerinde idi; bu sıcaklıklar en son 125 bin yıl önce görülenlere yakın… Deniz seviyeleri yükseliyor ve buz kaybı artıyor. Her geçen gün daha da kötü hava şartları ile karşı karşıya kalıyoruz; gözlenen değişikliklerin insan kaynaklı emisyonlardan kaynaklandığına dair kanıtların son değerlendirme raporundan bu yana güçlendiği görülüyor.