‘Afşin-Elbistan'da Termik Santral İstemiyoruz’

-
Aa
+
a
a
a

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’nun kampanyasında gelişme yaşandı.

""
Gezegenin Geleceği: 03 Mayıs 2024
 

Gezegenin Geleceği: 03 Mayıs 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’nun change.org/TermiksizAfsinElbistan adresinde yürüttükleri kampanyada bir gelişme yaşandı: Platform üyeleri adına avukat Özgür Çıkın, Afşin Elbistan’da kurulması planlanan yeni kömürlü termik santrallerin iptali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Genel Müdürlüğü, Enerji Yatırımları Şubesi ile görüşerek 16 bin imzayı Bakanlığa teslim etti. Afşin-Elbistan A termik santraline yapılması planlanan ek üniteler için hazırlanan ÇED raporuna ilişkin İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı 02.04.2024 tarihinde gerçekleştirilmiş ve platform üyelerinin yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri de bu toplantıya katılarak gerekli itirazlarını sunmuşlardı. Platform adına Bakanlık ile görüşen avukat Özgür Çıkın, “Yetkililerin bu çağrıya duyarsız kalmayarak ÇED raporuna olumsuz yönde görüş bildireceklerini ümit ediyoruz. Emeği geçen herkesin eline sağlık, bölge halkı adına minnet ve teşekkürlerimizi bildiririz,” diyerek görüşlerini iletti. Kampanya, change.org/TermiksizAfsinElbistan adresinde.

‘Deprem bölgesi bir de kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalmasın’

Haftanın bir diğer gelişmesi, Ekolojik Yaşam Aktivistleri’nin change.org/afetatikyönetimi adresinde başlattığı kampanyada yaşandı: Deprem bölgesindeki asbest tehlikesine karşı toplanan 21 bini aşkın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı'na iletildi. 6 Şubat depreminin ardından bölgedeki enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları sırasında herhangi bir önlem alınmadığını, yaşam alanlarının ve önemli doğal alanların yanı başına moloz döküldüğünü belirten kampanya, Afet Atıkları Yönetimi oluşturulmasını ve bu plan doğrultusunda harekete geçilmesini talep ediyor. Enkazların kaynağında ayrıştırılması, kaldırılması, ortaya çıkacak atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekolojik Yaşam Aktivistleri, bu atıkların doğru bir şekilde bertaraf edilmediğinde asbest açığa çıkardığını belirtti. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin yayınladığı rapora göre, alınan sekiz numunenin dört adedinde asbest tespit edilmişti. “Deprem bölgesi bir de kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalmasın diyorsanız lütfen kampanyamızı yaygınlaştırmamıza yardımcı olun,” mesajını taşıyan kampanya, change.org/afetatikyönetimi adresinde.

‘Akbük'ün ormanlarına Mermer Ocağı Kırma -Eleme Tesisi yapmayın!’

‘Akbük Ormanlarında Mermer Ocağı Kırma - Eleme Tesisi İstemiyoruz’ talebiyle change.org/akbük adresinde yeni bir kampanya başlatıldı. “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir madencilik firması tarafından Aydın’ın Didim ilçesi Akbük Mahallesi’nde açmak istediği mermer ocağı ile ilgili ÇED süreci başlattığını duyurdu. Faaliyet alanı, konutlara1.2kilometre, Cemal Ergenekon Ortaokulu’na 2.5 kilometre, Didim Hastanesi Semt Polikliniği’ne ise 3 kilometre mesafede. Ayrıca ocak sahası içerisinde 18 ve 19. yüzyıla tarihlenen Armutçuk Tepesi Sarnıcı’nın tapu kaydı beyan hanesinde ‘Korunması gereken taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescili. Aydın – Muğla - Denizli 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında orman alanı olarak işaretlenen bölgedeki ocak sahasında ve etrafından maki, kızılçam ve zeytinlikler de yer alıyor,” açıklamasında bulunan Serhat Özhan, “Didim Akbük'ün cazibe merkezi olma nedenlerinin bir tanesi, insan sağlığına iyi gelen iklimi. İnsanlar, KOAH, astım hastalarının Didim’e geldikten sonra sağlığına kavuştuğunu dile getiriyor. Bu üniversite araştırmaları ile de tescil edilmiş. Didim - Akbük'ün havasını böyle yapan da devlet ormanlarımız. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, benzer tesislerin faaliyete geçtiği bölgelerde hava kalitesi insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek oranlara düşüyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, ağaçların insan sağlığı üzerindeki pozitif etkilerini belirtti. Bu durumda, Akbük'ün ormanlarını ve iklimini korumak sadece doğa için değil, aynı zamanda insan dahil tüm canlıların sağlığı için önemli,” diyerek tesisin inşasının ormanların yok olmasına ve hava kalitesinin düşmesine neden olacağını belirtti. “Bu nedenle yetkililere sesleniyoruz: Lütfen Akbük'ün ormanlarına Mermer Ocağı Kırma -Eleme Tesisi yapmayın! Lütfen bu kampanyayı imzalayarak siz de bu çağrıya destek olun,” diyor Serhat Özhan.Kampanyachange.org/akbük adresinde.

İklim Krizi ile Mücadele için Kampanyacılığı Eğitimi 11 Mayıs’ta başlıyor

Duyuralım, kaçırmayın. ‘İklim Krizi ile Mücadele için Kampanyacılığı Eğitimi’ 11 Mayıs’ta başlıyor. 2023, kuraklığın ulaştığı korkutucu boyutlar ve anormal sıcak havalar ile selleri yaşadığımız bir yıl oldu ve şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olarak da tarihe geçti. ‘İklim kriziyle mücadelede ben de bir şeyler yapmak istiyorum’ diyen üniversite öğrencilerinin katılabileceği, Değişim Elçisi gençlerinin değişim yaratma yolunda kendi deneyimlerini aktaracakları eğitime katılım ücretsiz ve çevrimiçi gerçekleşecek! Kampanya & kampanyacılık nedir? Kampanyalar nasıl değişimler yaratıyor? Öğrenmek için son kayıt tarihi 10 Mayıs Cuma 15:00. Detaylar ve başvuru formu Change.org Türkiye İklim Instagram hesabında.