Afrika maliye bakanları, devam eden gıda krizi ve iklim değişikliği gibi üç şokla mücadele ettiğini söyledi.
Afrika maliye bakanları, kıtanın artan borç yükü, devam eden gıda krizi ve iklim değişikliği gibi üç şokla mücadele ettiğini ve bununla başa çıkmak için uluslararası kuruluşlardan ve zengin ülkelerden daha fazla yardım beklendiğini söyledi. Gelişmekte olan Afrika ekonomileri, COVID-19’un ekonomik kapsamdaki etkilerinden yeni yeni toparlanırken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sermaye piyasasında kargaşaya ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu, enflasyonun da hızlanmasını tetikledi. Bu arada kıta, iklim değişikliğinin ağırlaştırdığı kuraklık, sel ve kasırgalar gibi aşırı hava olaylarıyla halihazırda mücadele ediyordu.
478 adet maden sahası ihale edilecek
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 478 adet maden sahasının ihale edileceğini Resmi Gazete’den duyurdu. Maden Kanunu’nun 30. maddesi kapsamında ihale edileceği duyurulan ihalelerin, maden sahalarının büyük bir çoğunluğunun 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde enkaz haline gelen ve enkazdan çıkan molozların dahi henüz kaldırılamadığı şehirlerde olduğu görüldü. En çok ihalenin duyurulduğu şehir, 29 ilanla Kahramanmaraş oldu. Kahramanmaraş’ı 26 maden ihalesiyle Malatya takip ederken, üçüncü sırada ise depremin ardından sesini duyurmakta en çok zorluk yaşayan şehirlerden biri olan Adıyaman yer aldı. Türkiye’nin birçok noktasında madencilik faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan ekolojik tahribat nedeniyle çevre mücadelesi gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin doğusundan batısına evlerinin, tarlalarının ve/veya zeytinliklerinin yanı başında açılan maden ocakları nedeniyle sağlığı, toprağı, ekini tehdit edilen binlerce insan, gün geçtikçe bu mücadelenin bir ortağı olarak karşımıza çıkıyor. İklim krizine karşı birer karbon yutağı olan orman varlığını da çoğu yerde tehdit eden madencilik faaliyetleri nedeniyle iklim krizine karşı mücadele de zayıflıyor. Dünya çapında birçok eylemde yüksek sesle ifade edilen ‘iklim adaleti’ kavramı, ayrıca madencilik faaliyetlerinin yanı başında yaşayan insanların en çok etkinlenen gruplar olması ve bununla birlikte savunmasız hale gelmesini de ifade ediyor.
Finike, Uluslararası CittaslowTürkiye Ağı’na dahil oldu
Antalya’nın Finike ilçesi, Uluslararası Cittaslow [sakin şehir] Türkiye Ağı’na dahil olan 22. ilçe oldu. 14 - 15 Nisan tarihlerinde Polonya'nın Reszel şehrinde toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi, yaşamın kolay olduğu sakin şehirlerin ortak buluşma noktası olarak nitelendirilen Uluslararası Cittaslow Ağı'na Antalya'nın Finike ilçesini de dahil etti. Finike'nin ‘sakin şehir’ olabilmek için üç yıldır sürdürdüğü çalışmalara destek olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Güney Kore'de düzenlenen 6. Dünya Cittaslow Forumu'na katılarak aday ilçe Finike ile ilgili sunum ve görüşmeler yapmıştı. Finike'nin sakin şehir unvanı almasıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda ilçelerle yürüttüğü işbirliği çalışması ve yoğun lobi faaliyetleri de olumlu sonuçlanmış oldu. Reszel'deki toplantıda, Uluslararası Cittaslow Komite Başkanı Mauro Migliorini, Finike Belediye Başkan Yardımcısı Sıdıka Gökyar Kızılca'ya Cittaslow bayrağı ve sertifikasını takdim etti. Uluslararası Cittaslow ağına dahil olabilmek için pek çok kriteri yerine getirmek gerekiyor. Hava ve su temizliği, kentsel katı atıkların ayrıştırılarak toplanması, kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri, görsel kirlilik ve trafik gürültüsünün azaltılması, verimli bisiklet yolları gibi çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkârlara dair politikalar, sosyal uyum, ortaklıklar, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar başlığı altında yer alan kriterleri yerine getiren Finike, sakin şehir unvanını almaya hak kazandı.
Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi tamamlandı
Türetim Ekonomisi Derneği’nin Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile yürüttüğü Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi tamamlandı. Şimdi ise adil üretim yapan kadınlar bir araya geliyor. 26 Nisan’da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde adil üretim yapan kadın üreticiler ile türeticiler bir araya gelerek adil üretim ve türetim pratiklerini konuşacaklar. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Türetim Ekonomisi Derneği tarafından yürütülen Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi’nin temel amacı, kadınları ekonomik alanda güçlendirmek ve üretim süreçlerinin adil olmasına katkıda bulunmak. Proje kapsamında kadın üreticiler, alanında uzman eğitmenler tarafından verilen kapsamlı eğitimlerle sosyal ve ekonomik olarak iyileşme ve gelişme süreçlerine adil ekonomiyi dahil etme konusunda teknik bilgi ve uzmanlık edindiler. Türetim ekonomisi, sürdürülebilir finans, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda hazırlanan 10 adet oturuma katılarak eğitim süreçlerini tamamladılar. Tamamlanan eğitim serisinin ardından adil üretim yapan kadın üreticileri ve türeticileri bir araya getirecek olan etkinlik, 26 Nisan’da 18:00 - 21:00 saatleri arasında İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinlikte ‘Adil Dönüşenler’ isimli video gösteriminin ardından ‘Dönüşüm Muhteşem Olacak’ isimli panel gerçekleşecek. Panelde adil üretim yapan Sevim Şahin, Zuhal Tuzcu Çiftçi, Burcu Göçer ve Serap Çatalyürek, adil üretim hikayelerinden ve projenin kendilerine ve markalarına olan katkılarından bahsedecek. Etkinliğe gelen katılımcılarla birlikte adil üretim motivasyonlarından üretimde dikkat edilmesi gereken kriterlere kadar uzanan kapsamlı sorulara yanıt arayacaklar. Kurulacak stantlarda ise türeticiler, projede yer alan kadın üreticilerin ürünlerini inceleme şansı bulacak. Etkinlik başvuru formu Türetim Ekonomisi Derneği’nin sosyal medya hesaplarında.