'Afetlerden Etkilenen Kadınların Temel İhtiyaçları Önceliklendirilsin' yardım kampanyası sesini duyurmaya devam ediyor.
Afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınları karşı karşıya bıraktığı riskler ve hak ihlalleri nedeniyle bu konuya dikkat çekmek amacıyla Doğa Tamer change.org/AfetlerdeKadin adresinde 'Afetlerden Etkilenen Kadınların Temel İhtiyaçları Önceliklendirilsin' talebiyle imza kampanyası başlattı. Kampanyacı, “Afetler coğrafya ya da cinsiyet seçmiyor, ama afet sonrası etkilere bakıldığında, kadınların afetlerden daha çok etkilendiği ortaya çıkıyor. Kadınlar, afetlerden sonra yaşanan felaketlerde temel ihtiyaçlara ulaşamıyor, bakım emeğinin altında eziliyor, sağlık hizmetlerine erişemiyorlar. Afet bölgelerinde kadınlara çok acil ped, tampon gibi hijyen ürünleri temin edilsin ve yeterli miktarda tuvalet ve hijyen tesisi kurulsun.” çağrısında bulundu. Kadınların afet ve kriz durumlarında karşılaştığı cinsel sağlık ve üreme sağlığı problemleri, şiddete karşı başvurulabilecek destek mekanizmalarına erişimin zorlaşması gibi risklere değinen kampanyacı, “Afet sonrası yardımlarda ped, tampon, diğer hijyen ürünleri, iç çamaşırı temini önceliklendirilsin, ivedilikle temin edilsin. Yardım dağıtım noktaları karanlık ve kuytu köşelerde kurulmasın, herkes için erişilebilir olsun. Yeterli miktarda tuvalet ve hijyen tesisi kurulsun, kadınların ve kız çocuklarının güvenliği açısından içeriden kilitlenebilir olsun. Barınma alanlarında kalan kadınlar ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel şiddete yönelik önlemler alınsın. Afet yönetim planları toplumsal cinsiyete duyarlı yapılsın.” taleplerini sıraladı. Kampanya change.org/AfetlerdeKadin adresinde.
Afet Dirençli Kentler için Yenilenebilir Enerji Altyapısı Kurulsun
Görkem Gömeç, deprem sonrasında meydana gelen elektrik kesintilerinin afet zamanlarında, özellikle ilk günlerde elektriğin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu tekrar gösterdiğini dile getirerek, ‘Afet Dirençli Kentler için Yenilenebilir Enerji Altyapısı Kurulsun’ başlığıyla change.org/GunesileDirencli adresinde imza kampanyası başlattı. “Kesintisiz elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerji altyapıları ile sağlamak mümkün. Afetlere dirençli kentler planlanırken oluşturulacak bu altyapının güneş enerjisinden faydalanabilecek şekilde tasarlanmasını talep ediyoruz. Depremden sonra daha dirençli ve sürdürülebilir yaşam alanları oluştururken hızlı hareket etmek kadar bir sonraki afetten etkilenmeyecek kentler oluşturmak da son derece önemli. Çünkü bölgede deprem ile beraber, kuraklık başta olmak üzere iklim krizi kaynaklı afetlerin artması da söz konusu,” mesajını ileten kampanyacı, kentlerin özgün yapısı, kimliği ve kültürü gibi hususlar göz önünde bulundurulup afetlere dirençli, enerjide kendine yeten, sürdürülebilir kentler için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Gömeç, “Atılacak ilk adımlardan biri de bölgede yüksek bir potansiyeli bulunan güneş enerjisinden kesintisiz faydalanmak olmalı,” ifadelerini kullandı. Dirençli kentlerin altyapısını güneş ile kurmak mümkün çağrısıyla kampanya change.org/GunesileDirencli adresinde.
Foçada Taş Ocağına Hayır’ kampanyası başarıya ulaştı
Sofia Simbat Çolak’ın change.org/FoçadaTaşOcağınaHayır adresinde başlattığı kampanya başarıya ulaştı; Foça’da Pers Mezarı Anıtı’na yaklaşık 200 metre uzaklıktaki ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kurum görüşlerinin olumsuz olmasından dolayı sonlandırıldı. “İlçemizin Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alıyor. Arkeoloji ve sanat tarihi açısından büyük önemi bulunan ve bugüne kadar oldukça iyi korunan 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’na ve çevresine büyük bir zarar vereceği açık. Kurulacak taş ocağı yerleşim alanlarına çok yakın bir bölgede yer alacak. Bölgede bulunan tarım alanlarının, zeytin ağaçlarının, arıcılık faaliyetlerinin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Baraj suyunun ve yer altı sularının bu ocak nedeniyle zarar göreceği açık,” ifadelerinde bulunan kampanyacı gelen başarının ardından, “Foça'da yapılması planlanan taş ocağı projesinin ÇED izni iptal oldu. Kampanyaya destek veren imzalayan herkese destekleri için en kalbi duygularımla teşekkür ederim,” açıklamasında bulundu.
Gazipaşa Hepimizin"
Change.org/Gazipasa adresinde, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının ve Akdeniz fokunun Antalya'daki yaşam alanlarını korumak için başlatılan kampanya devam ediyor. Bölgede inşaatı planlanan beş yıldızlı otel projesinin durdurulması için başlatılan imza kampanyası büyürken, otel projesi de ne yazık ki devam ediyor. Kampanyayı başlatan Gazipaşa Hepimizin Platformu, “Depremin üçüncü günü insanlar canıyla uğraşırken, otel projesi için ÇED toplantısı yapıldı. Proje hayata geçerse, tescilli sahillerde ekolojik denge yıkıma uğrayacağı gibi halkın denizle bağı da kesilecek. Sesimizi duyurmaya devam edelim lütfen. Bu rant zihniyeti son bulsun,” çağrısında bulundu. Toplam 122 dekar alanda 51.260.08 metrekarelik yerleşim yeri ve 841 odalı 2508 yatak kapasiteli bu devasa beş yıldızlı otel projesi gerçekleşirse sahillerinin önemli bir kısmını kaybedeceğini düşünen halk, Gazipaşa Hepimizin Platformu’nun çağrısıyla ÇED’e karşı çıktı. Kampanya Change.org/Gazipasa adresinde.