KuzeyDoğa Derneği'nce 2019 yılının haziran ayında 120 leylek yavrusu yuvalarında halkalandı.
KuzeyDoğa Derneği'nce Iğdır’da sürdürülen çalışmalar kapsamında, leyleklerin göç yollarının belirlenmesi amacıyla 2019 yılının haziran ayında 120 leylek yavrusu yuvalarında halkalandı. Halkalanan leylekler bir süre Iğdır'da kalıp göç edebilecek seviyeye geldikten sonra kış mevsimini geçirmek için Iğdır'dan Afrika'ya göç etti. Göçten dönen kuşların tespiti için gözlem çalışması yapan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi ekibi, Tuzluca ilçesine gelen leylekler arasında "TLFA" kodlu bir leylekle karşılaştı. Dürbünle gözlenen ve fotoğraf makinelerinin tele objektifleri aracılığıyla fotoğrafı çekilen leyleğin, 3 yıl önce Tuzluca ilçesine bağlı Turabi Köyü'ndeki elektrik direği üzerinde halkalanan 4 yavrudan biri olduğu belirlendi.
Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan küçük akbabanın korunması ve popülasyonunun uydu vericisiyle takibi için Eskişehir'de çalışma başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, KuzeyDoğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD'den Utah Üniversitesi'nin iş birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında küçük akbaba, Türkiye'de üreme popülasyonu yoğunluğunun bulunduğu Eskişehir'de takip edilecek. KuzeyDoğa Derneği, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Eskişehir Hayvanat Bahçesi ve DKMP Eskişehir Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından küçük akbabanın en çok görüldüğü bölgelere kapanlar yerleştirildi. Üzeri toprak ve çalı parçalarıyla kamufle edilen kapanlar aracılığıyla yakalanacak küçük akbabaya takılacak uydu vericisiyle türün popülasyonunun neden azaldığına dair bilgiler elde edilmesi amaçlanıyor.
Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Yurttaşlar yoksullukla boğuşup ekonomik krizin pençesinde ezilirken denizi olmayan Kütahya’ya milyonlarca lira harcanarak “Kanal Kütahya” projesi yapılacak. MHP’li Kütahya Belediyesi, Kanal Kütahya adı altında bir proje hazırladı. Belediye, “çılgın projenin” tanıtım dosyasını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 17 Haziran tarihinde teslim etti ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başladığı açıklandı. Dosyada, Merkez ilçesi Sinar Mahallesi’nde yapılacak olan Kanal Kütahya projesi için belediye kasasından 90 milyon TL harcanacağı belirtildi. Bu devasa harcama ise yaklaşık 21 bin 100 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor. Hazırlanan dosyada “Faaliyetin gerçekleştirileceği alanda herhangi bir orman, tarım arazisi bulunmamakta” denilse de uydu görüntülerinde projenin yapılacağı alanın büyük bir kısmının tarım arazisi olduğu görülüyor. Ayrıca Kanal Kütahya projesinin yapılacağı alanda bir de sulama kanalı bulunuyor.
İklim krizi ile daha sık ve şiddetli yağışlar, ülkemizde hem can kayıplarına hem de büyük ekonomik maliyetlere neden olan sel felaketlerine dönüşüyor. Bir can kaybının yaşandığı Ankara’daki sel felaketiyle birlikte Batı Karadeniz Bölgesi’nde de sel kaynaklı afet yaşandı. Kastamonu’nda, 24 saatin ortalaması olarak metrekareye 152 kg yağış düştüğünü belirtildi. Ayrıca, 48 saat içerisinde heyelan/toprak kayması, sel/taşkın/su baskını, kaya düşmesi gibi 170 olay veya afet yaşandığı da kaydedildi. Etkileri her geçen gün artan iklim krizi; aşırı sıcaklıklar ve yağışlar, yangınlar, şiddetli kasırgalar ve fırtınalar, kuraklık gibi aşırı hava olaylarıyla kendini göstermeye devam ediyor. İnsanlığın doğa üzerinde yarattığı tahribatın bir sonucu olarak karşımıza çıkan aşırı hava olayları, her geçen gün şiddetini ve sıklığını artırıyor. Son zamanlarda özellikle iklim değişikliği kaynaklı aşırı yağışların yol açtığı sel felaketleri Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sarı uyarı yaptığı iller arasında yer alan Ankara’da sağanak yağış etkili oldu; özellikle Keçiören, Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü. Sürücüler suyla kaplanan yollarda ilerlemekte güçlük çekerken bazı araçların suda sürüklendiği gözlendi. Keçiören ilçesinde yokuştan gelen sel suyunun binanın içine girmesiyle bir yurttaş yaşamını yitirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, selden etkilenen Kastamonu Bozkurt’ta, Kastamonu, Bartın, Sinop ve Zonguldak’taki sel felaketine ilişkin bir açıklama yaptı. Bakan Kurum, Kastamonu’da Tosya hariç merkez de dahil tüm ilçelerin selden etkilendiğini söyledi. Kastamonu’da, 24 saatin ortalaması olarak metrekareye 152 kg yağış düştüğünü belirten Kurum, ayrıca son 48 saat itibarıyla heyelan/toprak kayması, sel/taşkın/su baskını, kaya düşmesi gibi toplamda 170 olay veya afet yaşadıklarını, Kastamonu’nun selden etkilenen ilçe ve köylerinde 135 konut, 27 dükkan, altı kamu binası olmak üzere toplam 168 noktada su baskını veya kısmi hasar tespit ettiklerini, bazı noktalarda da çatılarda ve istinat duvarlarında hasarlar olduğunu anlattı. Yapılan sel ve yağışlar sonrası hasar tespit çalışmaları sonucunda, toplam 13 binanın yıkıldığı, 11 binanın ağır hasarlı, 509 binanın da az hasarlı olduğu yedi ilde, 20 bina acil yıkılacaklar listesine alındı. Sel felaketleri farklı nedenlerden ileri gelebileceği gibi daha çok bölgelere hızla ve şiddetli şekilde düşen aşırı yağışlarla, nehir yataklarının taşması, kıyı taşkınları ve benzeri olaylarla açıklanıyor. Yaşanan sel felaketleri, can kayıplarının yanı sıra hasar ve yıkıma da neden olarak büyük ekonomik maliyetler yaratıyor.