İnsanlık artık kaçamak davranamaz. Bu bir iklim acil durumudur

-
Aa
+
a
a
a

Gazeteci, köşe yazarı Rebecca Solnit ve yazar, doğa bilimci, aktivist Terry Tempest Williams'ın The Guardian'da yayımlanan yazısını paylaşıyoruz.

NASA'ya göre Mead Gölü'ndeki su seviyeleri, rezervuarın ilk kez doldurulduğu Nisan 1937'den bu yana en düşük seviyede.
NASA'ya göre Mead Gölü'ndeki su seviyeleri, rezervuarın ilk kez doldurulduğu Nisan 1937'den bu yana en düşük seviyede. Fotoğraf: Frederic J Brown/AFP/Getty Images

(Bu yazı 28 Temmuz 2022 tarihinde The Guardian'da yayımlanmıştır.)   

İklim acil durumu defalarca ilan edildi. Bilim insanlarının bizi uyardığı gelecek burada.

Şimdi, iklim acil durumu ilan ediyoruz. Herkes, dünyanın neresinde olursa olsun evim dedikleri yerde, yapabilir. Artık kimsenin politikacıları beklemesine gerek yok - onları on yıllardır bekliyoruz. Tarihin bize gösterdiği şey, halklar önderlik ettiğinde hükümetler onları takip eder. Gücümüz tanık olduklarımızda yatar. Büyük Tuz Gölü'nün gözlerimizin önünde güneşten çatlamış bir tuz ve zehirli kimyasallar oyununa dönüştüğünü inkar edemeyiz. Ne de Mead Gölü'nün bir su birikintisine döndüğünü reddedebiliriz. New Mexico'da nisan ayı başlarında başlayan bir orman yangını temmuz ayı sonlarında hâlâ devam ediyor. Geçen ağustos, Ida Kasırgası'nın gözü ikiye ayrıldı – sakin bir esinti yoktu – sadece Louisiana körfezindeki kasabaları paramparça eden 190 mil/saatlik rüzgarlar; ve 2021'de Amerika'nın batısında 7 milyon dönümlük alan yandı. Bilim insanlarının bizi uyardığı gelecek, şu anda yaşadığımız yer.

İklim acil durumu, felaket sonuçlarına yanıt olarak Doğa ve insanların acı çekmesi ve ayaklanmalar tarafından defalarca ilan edildi. Portekiz ve İspanya'da yakın zamanda sıcaklar nedeniyle ölen 2.000 kişi tanıklık etmek için burada değil, ancak Uluslararası Af Örgütü'nün sıcaklıkları "insanlar için yaşanmaz" ilan ettiği Pakistan'daki Jacobabad sakinlerinin çoğu burada. Sıcakla eğrilmiş İngiliz tren sisteminin rayları, bükülmüş yollar, bunun benzeri görülmemiş bir şey olduğunu haykırıyor. Geçen yaz sıcak hava dalgası nedeniyle Pasifik'in kuzeybatı kıyılarında ölen tahmini bir milyardan fazla deniz canlısı, bir iklim acil durumu ilan etti. Güney Asya'nın sıcaktan harap olmuş toplulukları, Çin, Hindistan, Avrupa ve Amerika'nın orta batısında mevcut tahıl mahsulündeki bozulmalar, Afrika Boynuzu'nda iklimin yol açtığı kuraklık nedeniyle yaşanan açlıktan ölümler, Avustralya'nın ağarmış ve ölmekte olan mercan resifleri, Grönland'ın buz tabakasından fışkıran erimiş su nehirleri, Sibirya ve Alaska'nın eriyen permafrostları: Hepsi bunun bir iklim acil durumu olduğuna tanıklık ediyor. Ve biz de. Yine de hissettiğimiz endişe, bize ait olan keder, azmimizin gaddarlığına kıyasla sönük kalıyor.          .

Daha farklı yaşamayı ve üretmenin, tüketmenin ve seyahat etmenin daha akıllı ve daha adil yollarını inşa etmeyi seçebiliriz. Umudumuz kolektif eylemlerimizde yatar. İklim acil durumu, ‘her zamanki gibi işler’in durması, önceliklerimizin değişmesi ve iklim krizinin ön safındakilere karşı sorumluluğumuzun farkına varma zamanının geldiği demek oluyor. Bu acil durum aniden başlamadı ve biz yaşarken bitmeyecek. Yine de ivedi müdahalemize ihtiyaç duymaktadır. Bu, gezegenin sağlığını dengede tutmak ve fosil yakıtlardan vazgeçişi hızlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapmak anlamına geliyor. Şimdi. Bilim insanları ve mühendisler, filozoflar ve şairler, Yerli liderler, iklim aktivistleri ve angaje gençler arasında biz ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı biliyoruz. Çok sayıda aracımız var, her birimizin bize ait olan armağanları sunabileceği kaleydoskopik görüşümüz var ve en önemlisi, yanan kaderimizin gidişatını değiştirmek için manevi irademiz var.

Geleceğin bize ihtiyacı var. Birbirimize ihtiyacımız var. Amerikalıların çoğunluğunun ciddi bir iklim eylemi görmek istediği bir zamanda, çok fazla politikacı bizi başarısızlığa uğrattı ve deneyenleri baltaladı. Gelecek hafta, gelecek on yıl ve gelecek yüzyılda doğacak olanlar ve toprakların, yaratıkların ve insanların o enfes çeşitlilikte yeşerdiği canlı bir gezegene ihtiyaç duyanlar için bizzat biz karşılık vermeliyiz. Onların ya da şimdiden kaotik bir geleceğe bakan gençlerin, doğuştan gelen haklarını çalmaya hakkımız yok. Onları temsil etmiyoruz, ancak tüm yaşamla dayanışma içinde olan insanlar olarak kendimizi temsil edebiliriz.

Bu ruhla, dünyanın dört bir yanında iklim acil durumu ilan etmiş olanlara katılıyoruz ve herkesi bize katılmaya davet ediyoruz.

Çeviren: Ceren Demirci


Rebecca Solnit, Guardian ABD köşe yazarıdır.

Terry Tempest Williams yazar, doğa bilimci ve aktivisttir.