Yeni bir yayınevinin "Derin Düşün" isimli dizisinin ilk iki kitabı olan Yaş ve Mutluluk, söz konusu kavramları yeniden düşünmek için yeni bir fırsat yaratıyor...
İçinde bulunduğumuz koşullar hiç kimse için kolay değil ama bazı yaş gruplarını çok daha fazla tedirgin ve mutsuz ettiğini söyleyebiliriz. Onlar için eller kollar bir yere kadar bağlı belki, evet, ama elden gelenin en iyisinin yapıldığı da pek söylenemez maalesef. Bugünlere biraz daha soğukkanlı yaklaşabildiğimiz bir dönemde, bu konuda çokça şey yazılıp çizilecektir eminim ama şimdiden de ufak ufak okumalar yapmaya başlayabiliriz. Mesela şu iki yeni kitap, bize bu konuda yol gösterici olabilir: Yaş ve Mutluluk.
Suresh Rattan, bir biyogerontolog; diğer bir deyişle, yaşlanmanın biyolojik mekanizmaları ve bedenlerimizin neden yaşlandığı üstüne araştırmalar yapan bir bilim insanı. "İnsan hissettiği yaştadır," sözünü onaylayan bir bakış açısına sahip olması, bunu bir bilim insanından duymak eminim birçoğumuzu sevindirecektir; hatta, Yaş kitabında sonsuz yaşam için sunduğu bir formülü bile var! Tam olarak şöyle diyor kendisi: "Görünüşe göre, yaşımızı deneyimleme biçimimiz beden ve zihin sağlığımıza bağlı." Ve kitabının çıkış noktası olarak da şu soruyu alıyor: Yaş sadece doğduğumuzda sıfırdan başlayan ve öldüğümüzde sona eren bir doğrusal rakamlar dizisi mi?
Christian Bjørnskov'un Mutluluk kitabı da, insanlığın neredeyse kendisini bildi bileli peşinde olduğu sorularda odaklanıyor; mutluluğun ne olduğu, nasıl olması gerektiği ve onu nasıl bulacağımız soruları... Bu konuda felsefe tarihine adım atabiliriz pekâla; ne de olsa Sokrates’ten, Platon’dan ve Aristoteles’ten bu yana, iki bin yıldır çoğu felsefeci insanların iyi, mutlu bir yaşam sürmek için neler yapabileceklerini ve neler yapmaları gerektiğini derinlemesine düşündü. Ancak Christian Bjørnskov, biraz daha farklı bir yol öneriyor: "Bu kitabın amacı kesinlikle okurlara şu ya da bu filozofun, araştırmacının, siyasetçinin ya da romancının bakış açısından hayatın nasıl yaşanması gerektiğini anlatmak değil. Bu kitap, mutluluk irfanından neler öğrenebileceğimizi göstermeyi amaçlıyor – bununla kastedilen de şu: Çoğu insanın kendi yaşamına dair algısına bakarak yapılan akademik araştırmalardan elde edilen yeni bulgulara dayanarak neler öğrenebiliriz? Başka bir deyişle bu kitap, çoğu insana yaşamın nasıl olması gerektiği konusunda neler düşündüklerinden ziyade, onların yaşamı nasıl deneyimlediklerini sorduğumuzda öğrendiklerimizi ele alıyor."
Suresh Rattan'ın ve Christian Bjørnskov'un kitaplarının birbirini tamamladığını söyleyebiliriz. Zaten aynı dizi kapsamında yayımlanmış olmaları da bunun bir göstergesi. Yeni bir yayınevinin "Derin Düşün" isimli dizisinin ilk iki kitabı olan Yaş ve Mutluluk, söz konusu kavramları yeniden düşünmek için yeni bir fırsat yaratıyor...
YAŞ
Suresh Rattan
çev. Tülin Er
Edisyon Kitap, 2020, 64 s.
•
MUTLULUK
Christian Bjørnskov
çev. Tülin Er
Edisyon Kitap, 2020, 64 s.