Ne hediye alacağınıza karar veremiyorsunuzdur belki!: Yeni çıkan çocuk kitapları

-
Aa
+
a
a
a

Cuma günleri Açık Dergi'de, yetişkinlere yönelik kitaplar kadar ağırlıklı olmasa da, yeni çıkan çocuk kitaplarını da "sözlü" olarak tanıtıyoruz aslında; ama Bu Köşe Kitap Köşesi'nin buradaki "yazılı" tanıtımlarında çocuk kitaplarına biraz haksızlık etmişiz gibi görünüyor. 

Bu açığı gidermek, daha da önemlisi bugünün 23 Nisan'a denk gelmesi sebebiyle son bir iki hafta içinde çıkmış harika çocuk kitaplarından birkaç tanesini aşağıda dikkatinize sunuyoruz. Kim bilir, belki bugün birine hediye almak istiyor ama ne alacağınıza karar veremiyorsunuzdur! 

İlk kez gün ışığına çıkan resimler

Çağdaş Türk resminin duayenlerinden Mehmet Güleryüz’ün 1968 yılında çizdiği, o zamandan beri Türkiye’nin önde gelen grafik sanatçısı Mengü Ertel’in çekmecesinde bekleyen resimler, Dünya Çocuklarına Günaydın'a (Doğan Egmont) ilham olmuş. Esma Ertel’in öyküsü eşliğinde Mehmet Güleryüz’ün ilk kez gün ışığına çıkan resimleriyle Dünya Çocuklarına Günaydın kitabı, Türk resim sanatının önemli bir değerini çocuklara ulaştıran, kuşaklar arası yaşsız ve zamansız bir iletişime köprü niteliğinde...

Etkinlikli ve çıkartmalı bir polisiye çizgi roman

Teresa Hala'yla geçen sene ekim ayında tanışmış, Venedik'te Kayıp Köpek Vakası'nda soruşturmaya dahil olmuştuk. Kaniş Mimi ortalarda yoktu; kaçmış mıydı yoksa kaçırılmış mıydı? İlkokul öğrencilerinin görsel ve mantıksal becerilerini geliştirmek için hazırlanmış etkinlikli ve çıkartmalı bir polisiye çizgi roman serisi olan “Teresa Hala'nın Soruşturmaları”, şimdi ikinci ve üçüncü kitabıyla devam ediyor. Limanda Hırsızlık ve Müzedeki Sahte Tablo (Domingo Yayınevi) isimli kitaplarla Teresa Hala ile yeniden bir araya gelen çocuklar, davaları çözmek için çeşitli soruları cevaplıyor, ipuçlarını ortaya çıkarıyor ve çıkartmalar yardımıyla şüphelileri eliyorlar.

Dünyayı öyle bir değiştirmek ki...

Ada Lovelace ve Sayıların Başını Döndüren Makine’de (KÜ Çocuk) yazar Zoë Tucker ile çizer Rachel Katstaller, teknoloji tarihinin en parıltılı isimlerinden biri haline gelecek olan, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak tanınan küçük bir kız çocuğunun hayret verici gerçek hikâyesini anlatıyorlar. Şair bir baba ile matematik sevdalısı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ada, yaşıtlarından farksız küçük bir kız çocuğu gibi görünse de, dünyayı değiştirmek üzeredir... Dünyayı öyle bir değiştirmek ki, 2009’dan bu yana her yıl ekim ayının ikinci salı günü, “Ada Lovelace Günü” kabul ediliyor.

Arkadaşlıkların öyküsü

Türkiye'deki çocuk edebiyatının akla gelen ilk isimlerinden Sevim Ak'ın yeni kitabı Sen, Ben, Elma Ağacı (Can Çocuk Yayınları) ismini taşıyor. Sevim Ak, kendimizi tanımaya ve sevebilmeye olanak sağlayan arkadaşlıkların öyküsünü anlatıyor bu romanında. Bir yanda insanları yuvalarından eden savaş gerçeği, diğer yanda ailelerinden gelen beklentilerle yorgun düşen çocuklar ve nesiller arası kırgınlıklar... İhtiyaç duyulan yakınlık sohbetlerde, sorularda, dünü bugünle buluşturan hikâyelerde saklı. 

Her yaştan okur için görsel bir şölen  

2017'de yayımlanan Öpücük Ne Renktir? kitabından tanıdığımız sevilen sanatçı Rocio Bonilla, bir benzetme nedeniyle kuşlarla arasında bağ kurmaya çabalayan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor bu sefer de Tuhaf Kuş’ta (Günışığı Kitaplığı). Alvaro, araştırmayı, öğrenmeyi seven, çok meraklı bir çocuktur. Bir gün, komşu Bayan Manolita onu kuşa benzettiğini söyleyince kafası karışır ve hemen kuşları araştırmaya başlar. Bir kuş gibi görünmeyi, davranmayı dener. Ama bir türlü kendini kuşa benzetemez. Yoksa komşu kadın başka bir şeyi mi kastetmiştir?.. Soruların, hayal gücünün ve yaratıcılığın değerini yücelten neşeli resimli öykü, her yaştan okur için görsel bir şölen sunuyor.