Programcımız Ceyhan Usanmaz, haftanın kitabı olarak İthaki Yayınlarından çıkan, John Kampfner imzalı "Almanlar Neden Daha İyi Yapıyor: Gelişmiş Bir Ülkeden Notlar" kitabını inceledi.
Aramızda –kıskançlık da dahil– nasıl bir ilişki olursa olsun, bir noktada mutlaka kendimize sorduğumuz sorulardan biri de bu sanırım: Almanlar neden daha iyi yapıyor?
Görünen o ki, bu sorgulamada yalnız değiliz! Gazeteci John Kampfner, soruyu sormakla kalmayıp nedenlerini farklı yönlerden araştırmaya da girişmiş...
Malum savaştan bu yana, Almanya tarihi açısından dört kilit yıl belirlemiş John Kampfner: 1949, savaş sonrası yeniden yapılanma dönemi; 1968 ve o dönemin isyanları; 1989, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve 2015, mülteci krizi. İklim krizi ve koronavirüs pandemisi de John Kampfner'ın özellikle üstünde durduğu, karşılaştırma yaptığı konulardan.
İsmi ve görünüşü itibariyle "eğlencelik" gibi durmakla birlikte, Kampfner'ın kitabını Almanya merkezli bir yakın dönem Avrupa/AB siyasi tarihi olarak nitelendirmek daha doğru. Diğer taraftan, bir gazetecinin kaleminden çıktığı da unutulmamalı, "kuru" bir anlatım söz konusu değil. Üstelik 1989 ve 1990 yılları arasındaki o dramatik dönemi Telegraph'ın Doğu Almanya'daki muhabiri olarak yaşamış bir yazar var karşımızda; Almanya konusunda daha derin kişisel bağlara da ayrıca sahip. Dolayısıyla kitabı için görüştüğü farklı gruplardan isimler, yaptığı araştırmalar bir yana, kendi deneyimlerinden de yola çıkmış John Kampfner. Kitapla ilgili tanıtımlarda altının özellikle çizildiği gibi, "yirminci yüzyılın en çalkantılı ülkelerinden Almanya’yı objektif, samimi ve adil bir değerlendirmeden geçiriyor."
Künye
Almanlar Neden Daha İyi Yapıyor:
Gelişmiş Bir Ülkeden Notlar
John Kampfner
çev. Nermin Mollaoğlu
İthaki Yayınları, 2022, 312 s.