Büyükbaba Elliott

-
Aa
+
a
a
a

Mavi askılı kot tulumu, hasır şapkası, görmeyen gözlerini örten bir camı düşmüş gözlüğü ve pamuk şekeri sakallarıyla, New Orleans sokaklarının simgesi olan, bu sevimli mi sevimli, 75’lik delikanlıyı tanımayan yoktur sanıyorum.

Fotoğraf: cittadinovara.com

'Grandpa Elliott' New Orleans’ta önceleri 'Küçük Elliott', ilerleyen yıllarda 'Remus Amca' olarak da bilinirmiş. Grandpa Elliott, 2008’de New Orleans’da, Royal Caddesi’nde kaydedilen 'Stand By Me' şarkısı ile bir anda dünyanın dört bir tarafında tanınan bir müzisyen haline gelmişti. Bu video bugün 135 milyona yaklaşan sayıda insan tarafında izlenmiş. Büyükbabayı ben de ilk kez bu videoda dinledim ve büyülendim ve o günden beri tutkuyla dinlemeye devam ediyorum.

Grandpa Elliott’un yaşam hikâyesi

Grandpa Elliott 1944’de New Orleans’ın yoksul semtlerinden Lafitte mahallesinde dünyaya gelmiş. Yaşam koşullarının ağırlığını çok küçük yaşlarda sığındığı müzikle hafifletmiş.

Dans etmeyi de televizyonda izlediği Fred Astaire filmlerinden öğrenmiş. Sokaklarda dans edip, şarkı söyleyerek, armonika çalmaya başlamış.

6-7 yaşlarında üvey babasını terk ederek annesiyle birlikte, Broadway’e, New York’a gitmişler. New York’ta birlikte yaşadıkları adam bir gece her ikisini birden dövmüş ve annesi bu olay sonrası hayatını kaybetmiş. Büyükannesi onu New Orleans’a geri getirmiş.

İlerleyen yıllarda yerel kulüplerde Soul müzisyenliği yapmış.

1960’lı yılların başında ailesiyle yeniden New York’a taşınmışlar. Orada 'Armonika Kralı' olarak ünlenmeye başlamış. Uzun yıllar birçok müzisyenle ve müzik gruplarıyla birlikte sahne almış, turnelere çıkmış, plak kayıtlarında yer almış.

1980’li yılların başlarında görme yetisini kaybetmeye başlamış. New York müzik sektöründen de pek hoşnut değilmiş artık, New Orleans’a geri dönmüş ve müziğini bu kez sokaklara taşımış. Fransız mahallesinde, Toulouse caddesinde bir köşe başında gitarist Michael Stone ile birlikte çalmaya başlamışlar. Bu ikili The New York Times’a da konu olmuş. Sonra birçok müzisyenle uzun yıllar sokak şarkıcılığı yapmaya devam etmiş.

Playing for Change projesi

Amerikalı ses mühendisi ve yapımcı Mark Johnson, Ran Williams ve Whitney Kroenke, Amerika sokaklarının nabzını tutmak için bir mobil kayıt stüdyosu ve kamera ile 2002’de yola çıkmışlar.

Bu çalışma ilerleyen yıllarda müzik aracılığıyla dünyayı birleştirmek, küresel barışa-toplumsal dönüşüme pozitif ilham vermek- geliştirmek için bir multimedya projesine dönüşmüş: Playing For Change. Bu proje bağlamında Johnson ekibiyle birlikte dünyanın dört bir tarafından sokak şarkıcılarının performanslarını kaydetmeye başlamış. New Orleans başta olmak üzere, Barcelona, Güney Afrika, Hindistan, Nepal, Ortadoğu, İrlanda ve daha birçok ülkeye seyahat etmiş. Buralardan seçilmiş, milyar dolarlık müzik piyasasına bulaşmamış, en iyi bildikleri işi, sadece müziği yapan, farklı kültürlerden gelen usta müzisyenler aynı şarkıyı kendi yorumlarıyla seslendirmişler ve sonra bu kayıtlar stüdyoya girip birleştirilmiş. Ortaya nefis armoniler çıkmış.

Bu multimedya projesi 2008’de dünyada gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar için müzik ve sanat okulları kuran, kâr amacı gütmeyen bir vakfa dönüşmüş. Bugüne kadar 3 müzik okulu kurulmuş ve 12 tane de müzik programı gerçekleştirilmiş. Vakfın sitesine girip, üye olarak, ürünler satın alarak sizler de destek olabilirsiniz. Projenin bugüne kadar yapılan bütün video kayıtlarını da buradan izleyebilirsiniz.

Playing For Change projesi bugün de devam ediyor. Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden müzisyenleri bünyesinde barındıran Playing For Change Band tam bir barış-değişim bandosu ve usta müzisyen Grandpa Elliott da bu bandonun gerçekten büyükbabası.

Grandpa Elliott’un çeşitli zamanlarda yapılmış sokak ve konser kayıtlarından seçtiğim şarkılara yer verdiğim programı şuradan dinleyebilirsiniz.