“Yetişkinlerin Dünyası”na Ters Köşe Bakış: Van Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi
Çocukların objektifinden şehirlerini aktardıkları “Çocukların Fotoğraflarıyla Van” sergisi Van’ın ardından İstanbul’da sergileniyor. Sergiyi 9 Aralık’a kadar Galatasaray meydanında ve Cezayir’de görebilirsiniz. “Anadolu Kültür”,” Fotoğraf Vakfı”, ”Galata Fotoğrafhanesi”, “Van Fotoğrafçılar Kulübü” ve “Nar Photos” işbirliğiyle gerçekleşen çalışmaların sergilenmeye başlandığı gün, Açık Dergi ekibi, fotoğrafçılar Özcan Yurdalan, İkram Kapagan ve Gülnaz Bingöl’le bir söyleşi yaptı:
Dinlemek için:
İndirmek için: mp3 14.3 Mb.
Açık Dergi Söyleşileri’nin podcast servisine ulaşmak için tıklayın.
“Su içme molası verdik. Ben fotodrama oynarken hiçbirşey takmadım. Birisinde başını kaşıyan kız oldum, diğerinde de kuş oldum.”
1999 İzmit depreminin ertesinde bir grup fotoğrafçı, deprem bölgesine giderek bu ani acının yarattığı travmayla çocukların baş edebilmesi için fotoğraf çalışmaları yapmış, üç ay süren bu atölyeler “İzmit Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi”nin kurulmasını sağlamıştı. Ülkenin batısındaki depremden 13 sene sonra, bu sefer doğu yakasında yaşanan Van-Erciş depreminin yaralarını sarmak için fotoğrafçılar geçmişte yaşadıkları deneyimlerle geçtiğimiz temmuz ayında Van’a gitti ve üç ay boyunca Lale-1 Konteyner Kenti’nde ve Bostaniçi beldesinde çocuklarla fotoğraf çalıştılar.
Çalışmak demek aslında oyun oynamak demek; yarışma kültürünün karşısına konmuş bir dayanışma demek. Van, Diyarbakır ve İstanbul’dan çalışmaya katılan yirmi iki yetişkin fotoğrafçı, iki yüz elli çocuk ve gençle fotoğraf çekmeye geçmeden önce periskop ve “camera obscura” yapmışlar, psikodrama atölyeleri gerçekleştirmişler. Fotoğrafın amaç değil araç olduğu bu atölye çalışmalarının ardından çıkan sonuçlar, çocukların bakışıyla Van’da deprem sonrası hayatı yansıtıyor. Sokak köpeklerinden, evdeki kadın terliklerine, yakınlarının fotoğraflarından, yemek sofrasına gündelik hayatın tüm izleri çocukların gözlerinden bize ulaşıyor.
“Bugün burada ilk olarak bir güven oyunu oynadık. Bu oyun kimin kime ne kadar güvendiğini gösterdi.Daha sonra bir konu seçerek kolaj yaptık. Ben yardımlaşma ve dayanışma konusunu seçtim. Bu konu bence insanların en önem vermesi gereken bir konu...”
Atölye çalışmalarının içinde başından beri yer alan Özcan Yurdalan’ın vurguladığı gibi “Van Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi”nin nihai amacı, öğreten-öğrenen hiyerarşinin yok edilmesi. Bu üç ay boyunca, özne olarak tanınan genç fotoğrafçılar ve yetişkinler, birlikte öğrenme sürecini sonuçtan daha çok önemsemiş. Zaten süreç halen devam ediyor; atölye çalışmalarının sonuçları İstanbul’da sergilenedursun Van’daki çocuk foroğrafçılar, kurulmuş olan dernek bünyesine fotoğraf çekmeye halen devam ediyor. Çalışmalara katılan Van’dan ve Diyarbakır’dan fotoğrafçılar da Roboski köyündeki çocuklarla fotoğraf çalışmalarına başlamış.
Bilgi için: www.facebook.com/events/308071365963366/?ref=nf
* Sergilenen fotoğraflardan, Cüneyt Elver ve Mehmet Yüksek'in çalışmaları.