Türkiye'nin Linç Rejimi

-
Aa
+
a
a
a

Ahmet İnsel Açık Gazete'de, Birikim Yayınları’nın  “Güncel” dizisinden çıkan ve Tanıl Bora’nın daha önce Birikim Dergisi’nde yayımlanan üç makalesinin birleştirildiği Türkiye'nin Linç Rejimi başlıklı broşürü ele alıyor ve bu vesile ile günümüz Türkiye toplumunun ruh halini değerlendiriyor.

 

Dinlemek için:

 

İndirmek için: mp3 27 Mb.

Türkiye'nin Linç Rejimi'nin tanıtımından:

“Tarihimizde pek çok örneği bulunan, bugün de gayet olağan bir şekilde sürüp giden linçler silsilesi, Türkiye’de sürekli bir linç “rejimi”nin varolduğunu düşündürüyor. Hepsinin bahanesi ya da hedef aldığı kesimler, isimler birbirine benziyor. Bunlar eskiden azınlıklar, daha yakın zamanda Aleviler, komünistler olurdu; ?imdilerde linç, PKK’yı bahane ederek Kürtlere yöneliyor. Linçleri besleyen tarih anlatısı, “millî” eğitimden itibaren resmî ağızlarca yaygınlaştırılan düşmanca ırkçı-etnisist söylemler barındırıyor. Yaşanan linç girişimlerine bunların izdüşümleri olarak da bakmalı. Tanıl Bora, Türkiye’nin Linç Rejimi’nde, bahanesi ve meşrulaştırma mekanizmaları hep hazır tutulan linç eylemlerinin analizini sunuyor. Nazi Almanyası ile halimizi karşılaştırarak... TV dizilerinin bu işteki rolüne işaret ederek... Son yıllardaki linç girişimlerinin inanılması zor dökümünü sunarak... “Linç, en aşikâr medeniyet kaybıdır. Linçin sıradanlaştığı, kolektif bir utanç yaratmadığı, infiâl uyandırmadığı bir toplum, toplum olma vasfını yitirir.”

 

12 Ocak 2010 tarihinde Açık Radyo’da Açık Gazete programında yayınlanmıştır.

Tanıl Bora’nın Brikim Dergisi’nde yayımlanan ve Türkiye'nin Linç Rejimi broşüründeki makalelerin izini süren yazısını okuyun.

Linç Açılımı : Tanıl Bora : Birikim Dergisi, Sayı 249