18 Nisan 2007
TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı ziraat yüksek mühendisi Ahmet İnci, iklim değişiklikleri nedeniyle arı popülasyonunda büyük kayıplar yaşandığını dile getirdi. İnci, "Arıların yok olması tarımsal ürünlerin inanılmayacak derecede azalmasına neden olacaktır. Aldığımız duyumlara göre kış aylarında yüzde 50'lere varan koloni ölümleri olmuştur" dedi. Dünyada yaklaşık 50 milyon bal arısı kolonisi olduğunu, Türkiye'de ise istatistiklere göre yaklaşık 4.5 milyon arı kolonisinin bulunduğunu söyleyen Ahmet İnci, "Önceki yıllarda en fazla yüzde 5-10 zaiyat olurdu. Bu sene yüzde 50'nin üzerine çıktı. 4.5 milyon koloninin yüzde 50'si öldü" diye konuştu. İnci, geçen yıl nisan ayının son haftasında Türkiye genelinde özellikle karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yaşanan "don" olaylarının arıları olumsuz etkilediğine işaret etti. İnci ayrıca, "Bu anormal hava koşulları sonucunda da 2006 yılı bal üretimi normal yılların ancak 3'te 1'i oranında gerçekleşti. Bazı yörelerde koloniler gelişememişler ve kış için yeterli bal stoku oluşturamamışlardı. Yeteri kadar beslenemeyen kolonilerin pek çoğu bu kışın ölmüşlerdir. Arı ölümleriyle bal üretimi düşecektir. Ayrıca arıların dölleme görevleri var. Bu azalınca Türkiye genelinde tarımsal ürünlerde düşüşler olacak. Asıl sorun bu" şeklinde konuştu. Kalitesiz ana arılar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, son 3 yıldır ana arı kullananlara, arıların her biri için 15 YTL destek verdiğine dikkati çeken TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı Ahmet İnci, "Destekten faydalanmak adına ana arı kullanımı ve üretimi son 3 yılda 3-4 kat arttı. Ancak damızlık özelliği olmayan ve kalitesi düşük olan bu ana arılar, verildikleri kolonilerde ölmekte ve kolonilerin de ölümüne neden olmaktadırlar" dedi. İnci, "Ayrıca bazı arıcılar, kolonilerini mısır nişastası orijinli ticari fruktozla besliyorlar. Sürekli fruktozla beslenen kolonilerin fizyolojik sistemleri bozuluyor ve sonuçta da ölüyorlar. Arıcılar, arılarına daha iyi bakmalı ve beslemeliler. Doğru ana arı kullanmaları gerekiyor. Arılar çok hassas varlıklardır. Gerekli önlemler alınırsa, arı ölümleri durdurulabilir" ifadelerini kullandı. "38 bin aile arıcılıkla uğraşıyor" TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı, yıllık bal üretiminin 60-65 bin ton civarında olduğu Türkiye'de 38 bin ailenin arıcılıkla uğraştığını, bu ailelerden yaklaşık 10 bininin de geçimlerini sadece arıcılıktan sağladığını ifade etti. Ahmet İnci, ürettikleri balla insanlara yararlı olan arıların bitkilerde döllenmeyi yaparak ürünlerin artmasını sağladıklarını vurguladı. İnci, arıların dölleme hizmetleriyle sağladıkları ürün artışının değerinin ürettikleri balın değerinden yüzlerce kat daha fazla olduğuna dikkati çekerek, bu yıl Türkiye'nin dört bir yanından arı kayıplarıyla ilgili birçok haber geldiğini bildirdi.
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&haberID=334376