Telekom yönetimi gösteriyor, polis de gözaltına alıyor

-
Aa
+
a
a
a

13 Kasım 2007

Bir hukuk devleti olduğu iddia edilen Türkiye'de, grev hakkı yasalarca tanınmış olan ve toplusözleşme sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine gerev çıkan Türk Telekom işçileri dün ülkenin dört bir yanında polis tarafından inanılması güç sebeplerle göz altına alınırken, grevin 29. gününde 7 işçinin iş akitleri de çeşitli gerekçelerle feshedildi. Türk Telekom yetkilileri, Ankara'da 2, İstanbul'da 2, Konya'da 1, Erzurum'da 1 ve Hatay'da 1 işçinin iş akdini feshetmesinin "çeşitli gerekçelerini", "sabotajda suçüstü", "kablo hırsızlığı", "şirket aleyhine müşteri ve 3. kişilere bildiri dağıtma", "şirket çalışanlarına saldırı ve darp", "şirket çalışanlarını ve müşterilerini tehdit" olarak sıralarken, Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akçan, üyelerinin iş akitlerinin grev kırıcılığını önlemeye çalıştıkları için feshedildiğini söyledi. Telekom yönetiminin, söz konusu işçiler hakkında ayrıca savcılıklara suç duyurularında bulunduğu öğrenildi.

'GREV KIRICILIĞA ENGEL OLDUK'Başından beri grevlerine olumsuz yansıyacak herhangi bir davranışı kimden gelirse gelsin tasvip etmediklerini vurgulayan Akçan, ancak örneğin Konya Cihanbeyli'de bir üyelerinin "ambardan malzeme çıkarılmasına engel olduğu için" iş akdinin feshedildiğini bildirdi. Akçan, grevdeki bir iş yerinde bu tür eylemlerin olamayacağını, bunun "grev kırıcılıK" olduğunu ifade ederek, benzer şekilde "grev kırıcı" faaliyetlere engel olmak isteyen ve aralarında sendika temsilcisinin de olduğu bazı üyelerinin iş akitlerinin feshedildiğini kaydetti.

VALİLİKLERE SUÇ DUYURUSUGrevdeki Türk Telekom çalışanlarının gözlerinin önünde haksız bir şekilde ekmekleriyle oynanmasına engel olmak istediklerini vurgulayan Akçan, grevi kırma girişimlerine engel olan bütün üyeleri için tüm hukuki yolları kullanacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Arzalar çoğaldıkça bir takım gerekçeler yaratılıp polis gücü kullanılarak arkadaşlarımız gözaltına alınıyor, taşeronlar şebekelere sokuluyor. Grevimizi kırmaya yönelik girişimlere olanak yaratan İstanbul ve Diyarbakır Valileri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Gelinen nokta grevdeki işçiye linç girişimine dönüşmüş durumda. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, greve engel olma girişimlerine rağmen onurlu bir şekilde grevimizi devam ettiriyoruz."

ORTADA DELİL YOK GÖZALTI VARHaber-İş Başkanı Akçan, Diyarbakır'da 'şebekelere yönelik yapılan sabotaj' sonucu uçakların havalimanına inişinin engellendiği iddialarına da tepki gösterdi. Uçakların inişini engelleyen herhangi bir durum olmadığını ifade eden Akçan, Diyarbakır Ha-valimanı'nda oluşan arızalar nedeniyle veri iletiminde sıkıntı oluştuğunu, bu nedenle de yolcularla ilgili işlemlerde aksamalar yaşandığını belirtti. "Arızanın yasalara aykırı bir şekilde giderildiği" haberini alan üyelerinin duruma müdahale ettiklerini dile getiren Akçan, bu sırada alınan kamera kayıtlarına giren tüm üyelerinin daha sonra gözaltına alındığını kaydetti. Akçan, "Ortada iddia edildiği gibi arkadaşlarımızı suçlayacak delil diye bir şey, telefon kaydı yok" dedi.

* * *KILIÇ: Keyfilik hüküm sürüyorTÜRK-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da işçilerin iş akitlerinin feshedilmesiyle ilgili, "Grevdeki işçinin iş akdi feshedile-mez. Yasalara aykırı yapılan bu işlemler korsandır" dedi. İşverenin yaptığı işlem ve davranışlarla "hukuku çiğnediğini" vurgulayan Kılıç, "Grev kırıcılık devam ediyor, keyfilik hüküm sürüyor. Bu tür işlemler yasalara, Anayasa'ya aykırı ve keyfidir. Hukuk dışı bu davranışları kınıyoruz" diye konuştu.

'Polis işçiyi değil grev kırıcıyı koruyor'TELEKOM yönetiminin yasayla yasaklanmış olmasına karşın grev kırıcı uygulamalarına devam ettiğini belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Hukuk Dairesi Müdürü Av. Necdet Okcan, bununla ilgili şunları söyledi: "Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun 43. maddesine göre, işveren greve çıkan işçilerin yerine hiç bir suretle daimi ya da geçici olarak başka işçi alamaz veya işleri yaptırmak için başkalarını çalıştıramaz. Dolayısıyla Türk telekom'un taşeron olarak işçi çalıştırması ve grevdeki işçinin işini bu kişilere yaptırması hukuka aykırı. Yasanın mantığı zaten grevi etkili kılmaktır, diğer türlüsüne izin verilse zaten gereve çıkılmasının bir anlamı olmaz ve bu kanunla da bu sağlanmaya çalışılıyor. 7 işçinin iş akitlerinin bu sebeplerle fesh edilmesi hukuka aykırıdır, tamamıyla grevi kamuyou nezdinde bitirme ve yok etme çabasıdır. Yasa grevdeki işçinin de başka bir yerde çalışmasını yasaklayarak aslında her iki tarafı da koruyucu maddeler getirir yani bir denge kurmuştur. Ama polis bu yasanın bir tarafını koruyor gibi görünüyor. Polisin işçileri değil grevi kıranları gözaltına alması ve hukuka aykırı tutumları yüzünden bunlar hakkında yasal işlem yapması gerekir."

* * *Türkiye'nin dört bir yanında 63 işçi gözaltına alındıGREVİN en başından bu yana grev kırıcılık yapan Türk Telekom yönetimine dokunmayan yargı ve güvenlik birimleri en ufak bir arızada sabotaj iddiasıyla grevci işçileri gözaltına almaya devam ediyor. Gaziantep'te Haber-İş Sendikası Şube Başkanı ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 41 kişi, Telekom tesislerinnde "teknik bakım" adı altında yapılan grev kırıcılık çalışmalarını engelledikleri iddiasıyla gözaltına alındı.

Türk Telekom'da grev başlatılan 16 Ekim'den bu yana Gaziantep il ilçelerinde internet ve haberleşme hizmetlerinin kesintiye uğratılması amacıyla yapılan 41 eylemle ilgili soruşturma başlatıldı. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Büro Amirliği ekiplerinin araştırması ve teknik takibi sonucu, TürkiyeHaber-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Tabur'un da bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 40'ının Türk Telekom Gaziantep İl Müdür-lüğü'nde çalışan işçiler olduğu belirlendi.

"Teknik bakımı engelleme", "tehdit", "hakaret", "sabotaj" ve "kundaklama" suçlamalarıyla gözaltına alınan 41 kişinin cumhuriyet savcısınca sorgulandığı öğrenildi. Polisin gece geç saatlerde de Türk Haber-İş Sendikası Gaziantep Şubesi hizmet binasında arama yaptığı belirtildi.

'BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERMEDİ'Dün İstanbul Bahçelievler Türk Telekom Ankesörlü Telefon Müdürlüğü'nde grevde olan işçilerden 4'ü de, 'grevdeki işçilerin işini farklı kapsamdaki işçilere gördürme' şeklindeki grev kırıcılıkların önüne geçmek üzere bulundukları grev yerlerinde 'giriş çıkışları engelliyorsunuz' gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.

Haber-İş İstanbul Bahçelievler Ankesörlü Telefon Müdürlüğü İş Yeri Baş Temsilcisi Nurettin Altun, son günlerde grevde oldukları iş yerlerinde, grevde olmayan, kapsam dışı, 2. Tip çalışanların, grevde olan işçilerin işini yaptıklarına; akrt sattıklarına şahit olduklarını ifade etti. Gözlemledikleri grev kırıcılık girişimleri için Çalışma Bakanlığı'na başvurarak müfettiş talep ettiklerini belirten Altun, bakanlıktan herhangi bir yetkili gelmediğinin altnı çizerek "Biz de grevin ilk gününden itibaren sürdürdüğümüz grev gözcülüğünü devam ettirdik. Ancak, 'Vatandaşın giriş çıkışlarını engelliyorsunuz' diyerek 4 işçi arkadaşımızı gözaltına aldılar" açıklamasında bulundu. Önceki gün de Diyarbakır Telekom İl Müdürlüğü'nde grevdeki işçilerden 4'ü, Konya'da da 14 işçi gözaltına alındı.

http://www.birgun.net/bolum-61-haber-53080.html#haber_basi