Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı Onaylanırsa Ne Olacak?
Fotoğraf: Levent Özaş (Kaynak: Türkiyenin Ananonim Kuşları, trakus.org)
Dinlemek için: İndirmek için: mp3, 29.7 Mb.
Çevre Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı önümüzdeki günlerde Meclis'in gündemine geliyor. Kanun tasarısı, gerek katılımcılıktan uzak hazırlanma süreci ve gerekse içeriği açısından pek çok sivil toplum kuruluşu ve toplumun büyük bir kesimi tarafından büyük endişeyle karşılanıyor. Açık Yeşil’de bu çok tartışmalı kanun tasarısını ele aldık. Bu kanun tasarısı meclisten geçerse ne olacak?
13 Şubat 2013 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır.
***
76 çevreci sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşan Tabiat Kanunu İzleme Girişimi'nin web sitesinde şöyle yazıyor:
“Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı uzun tartışmalardan sonra Meclis'in gündeiminde. Bu programda çok tartışmalı bu kanun tasarısını ele aldık. Bu kanun tasarısı meclisten geçerse ne olacak? Bir milli park alanında nükleer santral, doğal sit alanlarımızda HESler, yaban hayatı koruma sahalarımızda oteller… Mümkün mü? Eğer bu tasarı kanunlaşırsa mümkün. Kanun’da geçen ve net bir tanımı yapılmadığı için suiistimale açık olan “üstün kamu yararı” ifadesiyle mutlak suretle korunması gereken alanlar madencilik, enerji, sanayi, tarım, turizm gibi yatırımlara adeta adres gösteriliyor.”
Change.org’da TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e hitaben başlatılan kampanyanın metninde ise şöyle diyor Nasuh Mahruki:
“Doğal varlıklarımızın korunması ihtiyacıyla hazırlanmış ancak, yıllardır sürüncemede bırakılan, Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu, ne yazık ki yine ülkemizin bir klasiği olarak, rantı merkeze alan tümüyle korumadan uzak bir anlayışla tekrar düzenlenmiş bir şekilde, önümüzdeki günlerde TBMM’nin gündemine alınıyor. Bunu kabul etmiyorum ve asla razı gelmiyorum. Biliyoruz ki önümüzdeki günlerde bu yasa tasarısı Meclis toplantısına gelecek. Birkaç dikkate alınmayan itirazdan sonra, birkaç el kalkıp ‘evet kabul edildi’ dediğinde, belki basında küçük bir fotoğrafsız haber olduktan sonra, ülkemizin paha biçilmez doğasının üzerindeki son koruma kalkanı da kalkacak.”
Change.org’da imza kampanyasına katılmak için tıklayın.
Twitter: #sesver , @TabiatKanunuFacebook: https://www.facebook.com/TabiatKanunuIzlemeGirisimi