Psikiyatri Ve Sinema

-
Aa
+
a
a
a

Beyazperdeden yüzlerce yönetmenin, senaristin ve kahramanın iç dünyası... Okuyan Us’tan çıkan Psikiyatri ve Sinema adlı kitapta... “Filmlere getirdiğimiz eleştiri ve yorumlar değişecek ya da pekişecek. Sinemaseverler, bu kitapla nitelikli ve kapsamlı bir arşive sahip olacaklar” diye vaat ediyor tanıtım bülteni.

 

Psikiyatr Glen O. Gabbard ile felsefe doktoru Krin Gabbard, Psikiyatri ve Sinema’da, Alfred Hitchcock’un Sapık adlı filminden Milos Forman’ın Guguk Kuşu’na, Ridley Scott’un Yaratık adlı filminden Woody Allen’ın Zelig’ine psikiyatri ile sinemayı buluşturan birçok filme psikiyatri çerçevesinden ve tıpta bir uzmanlık dalı olan psikiyatriye de filmlerdeki imgesi açısından bakıyorlar. Bu bakışla, sinemadaki ruh hastaları ve hastalıklar, ilaç kullanımıyla ilgili düşünceler, psikiyatr imgesi ve delilik kavramı farklı bir boyut kazanıyor, hasta-terapist ilişkisine objektif eleştiriler getiriliyor.

 

Psikiyatri ve Sinema, psikiyatri tabanlı çalışmaların filmografisine, film setlerinde çekilmiş özgün fotoğraf karelerine, diyaloglara ve sahne değerlendirmelerine yer veren, sinemaseverler için büyük bir boşluğu dolduracağı düşünülen bir kitap.

Kitabın öndeyişinde Dr. Irving Schneider, “Psikiyatri var olmasaydı, sinema onu mutlaka icat etmek zorunda kalırdı” şeklindeki yorumuyla benzer bir konuyu paylaşan bu iki alanın bir arada incelenmesindeki öneme değiniyor.

 

Journal of the American Psychoanalytic Association’ın editörü Dr. Arnold Richards ise, kitap için “Sinema, psikiyatri ve psikanaliz arasındaki aşk-nefret ilişkisi azalmaksızın devam ediyor.... Canlı ve açıklayıcı bir anlatımla, sinema meraklıları ve ruh sağlığı alanında çalışanlar için kelimelerden ve fotoğraflardan oluşan bir şölen sunuyorlar. Eğer sinema üzerine yazılan kitaplar için bir ödül heykelciği olsaydı, kazanan hiç şüphesiz 'Psikiyatri ve Sinema’ olurdu” görüşünde.

 

Kitap hakkında bir diğer övgü, Arizona Üniversitesi’nden Medya Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Peter Lehman’dan: “Psikiyatri ve Sinema’nın ikinci baskısını literatürde görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Hem filmlerdeki psikiyatrı konu edinen hem de film eleştirilerinde psikanalitik metotları kullanan bu önemli çalışma şimdi yeni filmleri ve yeni teorileri de içerecek şekilde güncellendi. Sonuçlar gerçekten etkileyici ve bu büyüleyici alanlarla ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap.”

The Village Voice’un film eleştirmeni J. Hoberman, kitabı şu sözlerle özetliyor: “Psikiyatri ve Sinema, insanların hayallerine yeni yollar çizmek için buluştular. Zaten, eleştirmen Parker Tyler da sinemayı ‘çalışan insanın psikanalitik kliniği’ olarak tanımlamamış mıydı? Derin bir kavrayışın ürünü olan bu paha biçilmez çalışma, şimdi ikinci baskısıyla, romantik bir çekiciliğe sahip bu kliniğin hem ruh ikizi hem de rakibi olan sinemanın sunum yollarını aydınlatıyor.”

 

Psikiyatri ve Sinema, psikiyatriye veya sinemaya, ya da her ikisine de ilgi duyanlar için, Okuyan Us yayınlarından çıktı.

 

(Psychiatry and the Cinema; Glen O. Gabbard, Krin Gabbard; Çeviri: Yusuf Eradam, Hasan Satılmışoğlu).