Küresel ısınma orman yangın sayısını da etkiledi

-
Aa
+
a
a
a

İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün kontrolünde bulunan İzmir ve Manisa'da, 7 ayda çıkan yangınlarda tahrip olan orman alanı miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla arttığı öğrenildi.

Bu illerde 2006 yılının 1 Ocak - 2 Ağustos tarihleri arasında çıkan 112 orman yangınında 146 hektarlık alan yanarken, bu yılın aynı döneminde 189 orman yangınında 354 hektarlık alan kül oldu.

AA muhabirinin görüştüğü İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, orman yangını sayısındaki bu artışın, iddiaların aksine, genel seçimlerle ilgisi olmadığını belirterek, sıcak ve az yağışlı geçen kış mevsimi ile normalden daha sıcak geçen yaz mevsiminin orman yangını sayısını olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

-KURAK KIŞ, SICAK YAZ YANGINLARI TETİKLİYOR-

Genel seçimlerin orman yangını sezonuna rastlamasının orman yangınlarını daha tartışılır hale getirdiğini ifade eden Üzmez, 2006-2007 kışının kurak geçmesi nedeniyle toprağın suya aç kaldığını, yeşil alanların kuruyarak yanmaya hazır bir hale geldiğini söyledi. Üzmez, yaz mevsiminde de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

''Yangın mevsimi olan yaz aylarında bu faktörler üst üste gelince sayılarda artış yaşandı. Özellikle 9-19 temmuz tarihleri arasındaki kuvvetli rüzgar, yangınlara hız katan ve zararı artıran bir unsur oldu. Bu sene yangın sayısının fazla olmasının seçimle, siyasi yatırımla, yanan yerlerin imara açılması isteğiyle ve terörle hiçbir ilgisi yok. Barajlar kurudu, içecek su bulamıyoruz. Bizim gölet ve havuzlarımızda da sığlaşma var. Bu olumsuz etkenlerin üzerine vatandaşların dikkatsizliği ve ihmali de eklenince, dev gibi orman yangınları çıkıyor.''

Yanan alanların tekrar ağaçlandırıldığını kaydeden Üzmez, ağaçlandırılma yapılmamış olsa şimdiye kadar İzmir'in ormanlık alanının yok olmuş olacağını söyledi. Üzmez, BM Gıda ve Tarım Örgütünün ''Türkiye'nin orman alanlarını büyüten ender ülkelerden olduğu'' açıklamasını hatırlattı.

-''ORMANLIK ALANIN SINIRLARI YÜZDE 100 KORUNUYOR''

İzmir'de orman kadastro çalışmalarının 1940 yılında yapıldığını ifade eden Üzmez, hala o sınırların yüzde 100 korunduğunu, ''bir karış bile ormanlık alanın imara açılmasının söz konusu olmadığını'' bildirdi.

İsmail Üzmez, kadastro çalışmalarıyla ormanlık alan-Hazine alanı-özel mülk sınırlarının çizildiğini belirterek, belirlenen ormanlık alanların imara açılamayacağını kaydetti. Ormanlık alana yapılan yazlık, bahçe gibi yapılaşmaların kısa sürede yıkıldığına dikkati çeken Üzmez, ''Ormanlık alanın peşkeş çekilmesi gibi bir şey olamaz. Ormanlık alan olan yerlerdeki yapılar mutlaka yıkılır, kimse parasını ormanda yazlık gibi bir şey yapmak için harcamasın, boşa harcar'' dedi.

Üzmez, ormanlık alanda kaçak olarak yapıldığı tespit edilen çok sayıda yazlık ve bahçeyi de yıktıklarını, kadastro ile ilgili yaklaşık 5 bin davanın da sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

-''YANGINLARLA MÜCADELEDE DÜNYADA EN ÖN SIRALARDAYIZ''

İzmir Orman Bölge Müdürü Üzmez, dünyada haftalarca süren ve çok fazla alanın zarar gördüğü orman yangınlarının olduğunu belirterek, Türkiye'nin teknik yeterlilik, donanım ve mücadele konusunda dünyada ilk sıralarda olduğunu kaydetti.

Akdeniz ülkeleriyle Türkiye'yi kıyaslayan Üzmez, 1995-2004 yılları arasında yangın sayısı ve yanan alan ortalamalarını gösteren son verilerde Türkiye'nin İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere göre çok daha başarılı olduğunun görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de, bu 10 yıllık süreçte yıllık ortalama çıkan bin 916 orman yangınında 9 bin 526 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirten Üzmez, bu dönemde Yunanistan'da yıllık ortalama 2 bin 652 yangında 38 bin 61 hektar, İtalya'da 8 bin 396 yangında 79 bin 371 hektar, Fransa'da 4 bin 845 yangında 23 bin 636 hektar, İspanya'da ise 20 bin 949 yangında 116 bin 317 hektarlık ormanın zarar gördüğünü bildirdi.

İsmail Üzmez, orman yangınları sırasında canla-başla mücadele edildiğini, hiçbir Avrupa ülkesinde ateşle böyle mücadele edilmediğini ifade ederek, şimdiye kadar 102 orman işçisinin çalışmalar sırasında şehit olduğunu, bunlardan 33'ünün de İzmir'de bulunduğunu hatırlattı. Üzmez, ''Ancak bizim şehitlerimiz, toplumda pek şehit olarak kabul edilmiyor. Şehit ve gazilerimiz için toplumdan daha çok hassasiyet bekliyoruz'' dedi.

Vatandaşlardan en ufak dumanı bile, ücretsiz olan 177 nolu Yangın İhbar Hattı'na bildirmelerini isteyen Üzmez, 4 helikopter, 5 uçak, 68 arazöz, 15 dozer ve 1400 civarındaki işçiyle hizmette olduklarını bildirdi.