15 Ocak 2007Vedat Yücebaş
Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmanın, Türkiye'de tarımı, özellikle buğday üretimini ciddi şekilde tehdit edebileceği belirtildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Yağdı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kasım ayı başında yağan yağmurun ekimden sonra tohumun çimlenmesini sağladığını, nisan ve mayıs aylarında beklenen yağışların olmaması halinde yeterli ürün alımının riske girebileceğini söyledi.
Konuyla ilgili net şekilde, ''Risk var'' diyebilmek için meteorolojinin her bölge için yaptığı araştırma ve öngörülerin ciddi bir şekilde incelenmesi gerektiğine işaret eden Yağdı, ancak ocak ayında gündüz zaman zaman 17-18 dereceyi bulan sıcaklıkların, kuraklıkla beraber buğdayın gelişim sürecini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Yağdı, bunun yanı sıra mart ayında etkili olabilecek soğuk havanın bitkiye zarar verebileceğini de dile getirerek, ''Bu da bitkilerin fizyolojisini bozarak, buğday üretimini olumsuz etkiler. Bu duruma ilave olarak kuraklığın da söz konusu olması halinde o yıl için buğday üretimimizde çok ciddi düşüşler yaşayabiliriz'' dedi.
Meteorolojinin, yağışların istenilen düzeyde olmayabileceğine dair öngörülerde bulunduğunu anlatan Yağdı, şunları söyledi:
''Şu anda, (kuraklık olur, buğday üretimi düşer) şeklinde bir öngörüde bulunmak yanıltıcı olur. Yine yağışsız geçen bir dönemin ardından geçen yılın kasım ayı başındaki yağışlar buğday üretimi üzerindeki olumsuzluğu almıştı. Bu dönemde yağış düşmesi halinde çok fazla olumsuz etkilenme olmaz. Sadece sıcaklıkla aşırı büyüyen buğday, mart ayındaki aşırı soğuk ve don yüünden ciddi zarar görebilir. Sıcaklıklar böyle devam eder, nisan ve mayıs aylarında beklenen yağış olmazsa, tarım, özellikle buğday üretimi ciddi bir riskle karşı karşıya kalır.''