10 Aralık 2009Yeşil Gazete
Yeşiller Partisi Kopenhag İletişim Merkezi
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, yaşanan kriz nedeniyle durdu. Küresel ısınma sonucunda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan küçük ada ülkesi Tuvalu’nun önerilerinin görüşülmesi için bir temas grubu oluşturulması konusunda dün uzlaşılamamıştı. Uzlaşmazlığın bugün de devam etmesi üzerine toplantılar ikinci defa donduruldu. Hatırlanacağı gibi, Tuvalu’nun 2012 sonrası iklim rejimi önerisi Kyoto Protokolü’nün yükümlülüklerinin değiştirilerek 2013 – 2017 dönemine uzatılmasını ve Kopenhag Protokolü adında ikinci bir bağlayıcı metin imzalanmasını öngörüyordu. Ancak, önerinin görüşülmesi için Tuvalu bir temas gurubu oluşturulmasını talep ederken, Çin’in başını çektiği taraf ülkelerden bazıları buna karşı çıkıyor. Konunun Cumartesi yapılacak Genel Oturum’da tartışılması gündemdeydi; ancak, Tuvalu konunun öneminden dolayı bunu kabul etmeyeceğini belirtti. Bunun üzerine tarafların kendi aralarında görüşerek anlaşmaya varması için toplantıya 10 dakika ara verildi. Bu aradan da uzlaşı çıkmayınca gündem maddesi daha sonra görüşülmek üzere ertelendi.
TUVALU’NUN ÖNERİSİ G77’Yİ İKİYE BÖLDÜ
Tuvalu’nun 2012 sonrası iklim rejimi önerisi gelişmekte olan ülkelerden oluşan G77 grubunu ikiye böldü. Kyoto Protokolü’nün yükümlülüklerinin değiştirilerek 2013 – 2017 dönemine uzatılmasını ve Kopenhag Protokolü adında ikinci bir bağlayıcı metin imzalanmasını öngören Tuvalu’nun COP15'deki bu çıkışı bazı önemli siyasi çatlaklara işaret ediyor. Çünkü Tuvalu’nun diğer küçük ada devletleri ve bazı Afrika ülkelerinin desteğini alarak gerçekleştirdiği bu çıkış öncesi G77 ülkeleri tek bir blok olarak davranıyorlardı. Ancak, Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi bazı G77 ülkelerinin Tuvalu’nun önerisine karşı çıkması blok içinde önemli bir çatlak yaratmış oldu.
BOLİVYA DA TUVALU’NUN YOLUNDA
Toplantılar sırasında söz alan Bolivya delegesi “bizler dilenci değiliz” diyerek, Tuvalu’nun güçlü muhalefetine destek verdi. İklime zarar vererek zengin olan ülkelerin şimdi küresel ısınmanın ortaya çıkardığı maliyeti karşılamaları gerektiğini belirten Bolivya delegesi, gelişmiş ülkelerin 2013 – 2017 döneminde sera gazı emisyonlarını %49 düşürmesi gerektiğini ifade etti.
GENÇLERDEN TUVALU’YA DESTEK: SESSİZCE ÖLMEYECEĞİZ!
COP15 toplantısının 4. gününe Tuvalu’nun kararlı tutumunun yanısıra gençlerin eylemleri damga vurdu. İklim Zirvesi toplantılarının devam ettiği salonda bir araya gelen gençler, “Sessizce Ölmeyeceğiz” yazılı bir pankart açtı. Gençlerin hep beraber fırtına sesleri çıkararak yaptıkları eylem büyük ilgi topladı. Küresel ısınma sonucu yükselen sular nedeniyle ülkeleri sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Maldivler ve Fiji’den iki genç ise ülkelerinin karşılaştıkları sorunlara dikkat çekti. Gençler, gelişmiş ülkelerin kendi yarattıkları sorunu çözmeleri gerektiğini dile getirdiler.
Gençler bugün Kopenhag’da farklı bir eyleme de imza attı. “Gençlik ve gelecek kuşaklar günü” vesilesiyle üzerinde “2050 yılında kaç yaşında olacaksınız?” yazan turuncu t-shirt giyen gençler delegelere bugün için değil, yarın için çözüm üretmeleri mesajını verdi.
15 YAŞINDAKİ MALDİVLİ İKLİM ELÇİSİNDEN ZOR SORU: “BU KATLİAMA GÖZ MÜ YUMACAKSINIZ?”
Mohamed Axam Maumoon, 15 yaşında, Kopenhag’taki iklim zirvesine ülkesinin karşı karşıya olduğu tehlikeyi anlatmak için geldi. Eğer Kopenhag’da emisyon azaltım hedefleri kararı alınmaz ve küresel ısınma bu şekilde artmaya devam ederse Mohamed’in memleketi Maldivler sularagömülecek.
Mohamed kürsüden Kopenhag’daki liderlere seslendi, “bu cinayete göz mü yumacaksınız?”
AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDE YERLİ EYLEM
Kopenhag’daki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin önünde bugün çok anlamlı bir eylem gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir yanından gelen yerliler Amerika’dan adalet istedi.
Kanada, Alaska, Avustralya ve Amerika’nın çeşitli eyaletlerinden gelen ve “İklim adaleti istiyoruz!” diye bağıran eylemciler, yerli haklarına saygı gösterilmesini istedi.
Doğanın kucağında ona zarar vermeden yaşamaya alışmış bu insanların artık sabrı kalmadı. Kanserden, açlıktan soyları tükeniyor. Eylemci kadınlardan bir tanesi köyünde kalan son 300 kişiyi korumak istediğini anlatırken hem kendisi ağladı, hem de gösteriyi izleyenleri ağlattı.
Polis, basın açıklamasının Amerikan Büyükelçiliği’nin önünde yapılmasına izin vermediği için eylem yolun karşısında yapıldı. Eylemin sonunda yerliler, içine iklim değişikliğini durdurmak için destek taleplerini yazdıkları devasa bir mektubu elçiliğe teslim etti.
BELLA CENTER’DAKİ KUTUP AYISI KÜRESEL ISINMAYA DAHA FAZLA DAYANAMADI
Dünya liderlerine kutupların erimesini en kestirme yoldan anlatmak için COP15 zirvesinin gerçekleştiği Bella Center binasının önüne konan buzdan kutup ayısı tahmin edilenden çok daha önce eridi. Kopenhag İklim Zirvesinin henüz 3. gününde olunmasına rağmen kutup ayısının neredeyse yalnızca iskeleti kaldı.
Kutup ayısı heykeli 9 ton ağırlığındaki buz kalıplarından heykeltıraş Mark Coreth tarafından yapılmıştı. Coreth “Tüm kutup bölgesi tehdit altında. Gözümüzün önündeki sorunun anlaşılmasını sağlayacak bir heykel yaratmak istedim” şeklinde konuştu.
Bakalım dünya liderleri bu mesajı alıp gereğini yerine getirecekler mi?
YEŞİLLER’DEN HABERLER
Bugün Kopenhag’daki Yeşiller Partisi üyeleri bize güzel bir sürpriz yaptı. Ümit Şahin ve Durukan Dudu, yanlarına Açık Radyo’dan Ömer Madra’yı da alarak Tuvalu’nun muhalefeti nedeniyle bomboş olan toplantı salonunda, Kopenhag Ekranı adı altında bir söyleşi gerçekleştirdi. Üstüne üstlük bu söyleşiyi video paylaşım sitesi Youtube’e de koydu. Mahkemenin koymuş olduğu yasağa rağmen Youtube’e girebilenler –demek ki başbakanımız da dahil- arama motoruna “Kopenhag Ekranı” yazarak videoya ulaşabilir.
Türkiye Genç Yeşilleri’nden Esra Özkan ve Erdem Temel’se bütün ülkelerin posta kutularına hazırladıkları broşürleri bıraktı. Türkiye delegasyonunun posta kutusunaysa daha cömert davranarak Yeşiller Partisi’nin Zirve öncesinde hazırlamış olduğu eylem planını da bıraktı.
Anlaşılan Kopenhag’daki ekibimiz sıkı çalışmaya devam ediyor.
Bugünkü bültenimizi Kopenhag’daki eylemcilerden birinin, biz ekolojistlerin her yorulduğumuzda hatırlamamız gereken sözüyle bitiriyoruz: “Her ne yapıyorsak, devam etmek zorundayız!”