İsviçre'de zafer sağcı partinin

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a
Seçim afişleri

Parti yabancılar aleyhinde bir söylemle desteğini artırdı

22 Ekim 2007

Seçim kampanyası sırasında partinin göçmenler aleyhinde sert bir söyleme başvurması tartışma yaratmıştı.

Parlamentodaki en büyük grup olan parti, seçim sonrasında yapılan tahminlere göre oyların yüzde 29'unu kazanarak konumunu daha da pekiştirdi.

200 sandalyeli Ulusal Konsey'de partinin sandalye sayısının altı adet artışla 61'e yükselmesi bekleniyor.

Bern'deki muhabirimiz Imogen Foulkes parti yetkililerinin bile bu kadar başarılı olmayı beklemediğini söylüyor.

Partili milletvekillerinden Yvan Perrin, bunun 1919'dan bu yana kaydettikleri en büyük başarı olduğunu söyledi.

Bununla birlikte hiç bir parti tek başına iktidara yetecek oy kazanamadığından, ülke 50 yıldır olduğu gibi koalisyonlarca idare edilmeye devam edecek.

Halihazırda hükümette aralarında Halk Partisi'nin de olduğu dört parti bulunuyordu.

Ülkede en büyük ikinci parti olan Sosyal Demokratlar yüzde 19 oy oranı ile dokuz sandalye gerileme gösterirken, Yeşillerin oy oranı artmış görünüyor.

SANDALYE DAĞILIMI
İsviçre Halk Partisi 61
Sosyal Demokratlar 43
Radikal Parti 31
Hıristiyan Demokratlar 31
Yeşiller 19
Toplam sandalye sayısı 200

İsviçre Halk Partisi, suç işleyen yabancıların sınırdışı edilmesini ve ülkenin Avrupa Birliği'nin dışında kalmasını savunuyor.

Partinin seçim kampanyası sırasında kullandığı reklam ve afişler, muhaliflerince ırkçılığı körükleyen bir yaklaşım olarak görülmüştü.

Örneğin bir reklam filminde, parti "Cennet mi, yoksa cehennem mi?" diye soruyor, cenneti simgeleyen görüntülerde, aileler Alplerde kayak yapar, trenler vaktinde sefere başlarken görülüyor; 'cehennem'deyse; genç göçmenler İsviçreli kadınlara saldırıyor, siyah erkekler göl kenarında dinleniyor, peçeli kadınlar sokaklarda geziyordu.

Partinin afişlerinden birinde de, İsviçre bayrağı üzerindeki üç koyundan biri, dördüncü siyah koyunu bayrak dışına itiyordu. Afişte yazılan slogansa şuydu: "Daha fazla güvenlik için".

Muhalifleri, partinin yaklaşımının İsviçre toplumu içinde bölünmeleri körüklemesinden; ayrıca hoşgörü ve tarafsızlık açısından örnek gösterilen ülkenin itibarını zedelemesinden endişe ediyorlar.

http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2007/10/071021_switzerland.shtml