Ilısu Barajı İçin Alman Kredisi

-
Aa
+
a
a
a

1 Nisan 2007

Viyana'da, Avusturya Parlamento binası önünde Ilısu barajı için kredi verme hazırlığını protesto eden göstericiler (14 Mart 2007)
Türkiye’nin güneydoğusundaki Hasankeyf antik kenti, bugünlerde Alman ve Türk kamuoyunun gündeminde.  Alman Hükümeti Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajının yapımı için kredi verilmesini onayladı.

Bu onay, barajın bölgenin sosyal, ekolojik ve tarihi dokusuna zarar vereceğini savunanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Sivil toplum örgütlerinin ve birçok siyasetçinin protestolarına rağmen Hasankeyf Antik Kenti’ni sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın inşasının hızlandırılması için yeşil ışık yakıldı.

Alman hükümeti Ilısu Barajı’nın yapımı için Türkiye’ye 100 milyon Euroluk kredinin verilmesini onayladı. Bu onayın verilmesi öncesinde ve sonrasında Berlin’de ve Almanya’nın değişik yerlerinde çevre örgütleri tepkilerini dile getirdiler, nitekim Berlin’in simgesi Brandenburg Kapısı önünde ve üstünde eylemler yapıldı. Hasankeyf’i yaşatmak isteyen sivil toplum örgütleri kadar, siyasetçiler de tepki gösterdi. Federal Parlamento Sol Parti Milletvekili Hüseyin Kenan Aydın, verilen kredinin hangi şartlarda onaylandığının açıklığa kavuşturulmasını istiyor.

Tamamlandığında Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olacak projeyi üstlenen tröstün, Avusturya ve İsviçre’de ortaklığı bulunduğu için, bu ülkeler de krediye onay verdi. Kredi teminatının bazı firmaların milyarca Euro kazanmasını sağlamak için verildiğini savunan Aydın, Türkiye’nin çıkarlarının gözetilmediğini iddia ediyor.

Sol Parti kalkınma politikaları uzmanı Aydın’ın Federal Hükümet’i sert bir şekilde eleştirmesinin en büyük nedeni ise, Ilısu Barajı’nın tarihi Hasankeyf kentini sular altında bırakacak olması.

Alınacak kredinin 25 milyon eurosu ile, Hasankeyf’den çıkartılan eserlerin, bölge içinde başka bir yere taşınması planlanıyor. Ilısu Barajının yapımı ile, sadece tarihi eserler değil, bölge halkının da taşınması söz konusu. Türk hükümetinin verilerine göre yaklaşık 8,000 kişi, Hasankeyf’i kurtarmak için çaba gösteren sivil toplum örgütlerinin verilerine göre de 50 bin civarında insan, yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalacak.

Proje kapsamında, yöre halkına yeni yerleşim yeri gösteriliyor, ancak bu plan endişeleri gidermiyor. Bu baraj yüzünde, yeni bir yaşama alanı bulamayacak olan canlılar da var. Zira, suların toplanması ile bazı balık türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması bekleniyor.

http://www.voanews.com/turkish/archive/2007-04/2007-04-01-voa4.cfm?CFID=116152958&CFTOKEN=54436862