"İhmalci Görevliler Dahil Edilmeden Dink Davasından Adalet Çıkmaz"

-
Aa
+
a
a
a

7 Temmuz 2008Bağımsız İletişim Ağı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Hrant Dink'in geçen yıl öldürülmesiyle ilgili davada, Trabzon'dan Rahip Santoro cinayeti dosyasını sormak ve Trabzon Emniyet istihbarat Şubesinde çalışan iki görevlinin ifadeye çağırılması gibi olumlu kararlar aldı.

Ancak mahkeme, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevi ihmalden yargılanan iki jandarma görevlisinin dosyasının İstanbul'daki cinayet dosyasıyla birleştirilmesi yönünde müdahil avukatların daha önce birkaç kez dile getirdikleri talebi bugünkü (7 Temmuz) duruşmada bir kez daha reddetti.

Dink'in aldığı tehditler İstanbul polisinden sorulacak

Mahkeme, tetikçi zanlısı Ogün Samast ile ilgili "hatıra" görüntü çekilmesiyle ilgili emniyet görevlisinin yargılandığı Samsun 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın İstanbul'daki yargılamayla ayrı tutulmasına hükmetti.

Müdahil avukatlar, cinayet davasının tanıklarının İstanbul'daki davasında yer alıyorken "cinayetle sonuçlanan ihmal"den sorumlu tutulması gereken emniyet görevlilerinin işlemlerinin üstelik "idari" yönden Trabzon'da yürütülmesiyle adalete ulaşılamayacağını vurguladılar.

Mahkeme, Hrant Dink'in öldürülmeden önceki günlerde tehdit alıp almadığı, tehdit almışsa kaç kez tehdit aldığı konusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan yazının sorulmasına, yanıt gelmediği taktirde görevliler hakkında görevi ihmalden yasal işlem yapılacağı konusunda uyarı yapılmasına karar verdi.

Yasin Hayal'in bağlantıları araştırılıyor

Mahkeme, azmettirici olarak yargılanan Yasin Hayal'in kaldığı süre içerisinde kendisini ziyaret edenlerin listesi ve para tahsilat listesinin ayrıntısını Bayrampaşa Cezaevi müdürlüğünden sordu.

Ayrıca, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden de, Trabzon Jandarması ve polisinin talebiyle ve Vahabi Selefi Faaliyetler nitelendirmesiyle 1 Kasım 2005- 19 Ocak 2007 döneminde vermiş olduğu tüm iletişim tespit kararlarının örneklerini istedi.

Hayal'in 2004'teki Mc Donalds bombalamasından dolayı kaldığı Trabzon Cezaevi'ndeki ziyaretçilerine ilişkin dökümü "bilgisayar şifreleri kırılamadığı için" gönderilmedi için mahkeme, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne yeniden yazı yazmaya karar verdi.

Bununla birlikte mahkeme, Hayal'in cep telefonunun dinlenmesi, izlenmesi, sinyal bilgilerinin tespitiyle ilgili Trabzon polisinin Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 8 Kasım 2005'te ilettiği dinleme talep formunu soracak; Hayal'in cezaevinde kimlerle ilişkisi olduğu ve Hasan Deveci isimli kişiyle ilişkisinin ne kapsamda olduğu konusunda da bilgi isteyecek.

Mahkeme dört istihbaratçıyı sordu; iki de tanık oldu

Mahkeme, polis muhabiri Erhan Tuncel'in 26 Haziran 2008 tarihinde dilekçesinde kod isimlerine yer verdiği "Memduh", "Özgür", "Ahmet" ve "Kürşat"ın kim olduğunun Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne soracak.

Dilekçede adı geçen İstihbarat görevlileri Engin Dinç ve Ercan Demir de İstanbul'daki davada tanık olarak dinlenecekler. Ayrıca, Tuncel'in MSN ve E-mail trafiği de Microsoft Şirketi'ne yazı yazılarak araştırılacak.

Gelmeyen tanıklar dinlenecek; tahliye yok

Mahkeme, Kaan Gerçek, Osman Hayal, Cemal Yıldırım, Serkan İskender, Şahabettin Şahin, Akif Çillioğlu, Lerna Azan, Mithat Alkan, Muzaffer Yakar, Mesut Öz, Özcan Koyun, Ayşe Pamiş ve Mesme Havva'nın zorla duruşmaya getirilerek tanık olarak dinlenmesine karar da verdi.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal ve Mustafa Öztürk'ün tutuklu kalmalarına karar verdi. Yargılamaya 13 Ekim'de devam edilecek.

Mahkeme, çoğu tutuklu ve tutuksuz sanık toplam 13 sanıkla ilgili Türkiye'deki bankalardan hesapları bulunup bulunmadığı, ülke içinden veya dışında para transferleri yapılıp yapılmadığını soracak ve yapılmışsa hesap dökümlerini isteyecek. (EÖ)