Haftanın Sergisi 5

-
Aa
+
a
a
a

Haftanın Sergisi – 5

 

Şerif Erol:  8. Uluslararası İstanbul Bienal’inden çokca bahsettik, yine bahsedeceğiz gibi görünüyor ama istersen bu hafta biraz Bienal dışındaki İstanbul’daki etkinliklere bakalım, ne dersin?

 

Haldun Dostoğlu: Sıkıldın galiba?

 

ŞE: Bienal’den sıkılabilmek mümkün değil ama, bunun senin Bienal’le ilgili yorumlarından sıkıldığım olarak anlaşılmasını da istemem.

 

HD: Ondan da sıkılmış olabilirsin, belki dinleyicilerimizden de sıkılmış olanlar olabilir herhalde. Peki, ben senin soruna cevap olacak, birtakım aktivitelerden haberdar edeyim istersen. Aslında şunu teslim etmek lazım, 16 Kasım’a kadar haftanın sergisi 8. İstanbul Bienal’i. Bunun dışında neler oluyor, ona bir bakalım istersen. Bir de şu var, Bienal nedeniyle bazı kurumlar ve galeriler, Bienal’e paralel etkinlikler düzenlediler. Bu etkinliklerin bir kısmı sürüyor, istersen önce onları sıralayalım. Bir kısmı da Bienal’le ilgili yan etkinlik yapma faaliyetlerini bitirdiler.

 

Galeriler dünyasında birtakım organizasyonlar var. Bir; kâr amacı gütmeyen kurumların sergi açtığı salonlar, yerel yönetimlere ya da devlete ait salonlar da kiralanarak düzenlenen sergiler, bu salonların kiralanmasıyla düzenlenen sergiler ve birtakım şirket ve kurumların kendi asıl faaliyetleri dışında başka amaçlı, yan bir faaliyet olarak sürdürdükleri sergi düzenleme, sergi açma faaliyeti, bir de özel galerilerin düzenli olarak sürdüregeldiği sanat dünyasındaki etkinlikler var. Bunları total olarak değerlendiriyoruz.

 

Bienal’e paralel olarak sürdürülen faaliyeti sıralarsak: İlk akla gelenler Proje 4L’de “Organize İhtilaf”, Fulya Erdemci’nin küratörlüğünde gerçekleştirilen ve kendi deyişi ile “tuvalin organize direnişi” olarak adlandırdığı sergi sürüyor. Bienal’le neredeyse aynı tarihlerde, 22 Kasım’da bitiyor bu sergi.

Bienal’in açılış gününden 1-2 gün önce açılan Borusan Kültür Sanat Merkezinde Amerikalı Michelle Thurz’un küratörlüğünde gerçekleştirilen “Kopyala, Çal, Paylaş”, İngilizce adıyla “Copy it, Steal it, Share it” adlı sergi de devam ediyor.

Ali Akay’ın küratörlüğünde gerçekleştirilen “Gelecek Demokrasi” adlı sergi, Akbank Kültür Sanat Merkezinde. Bu serginin bitmesine az kaldı, 18 Ekim’de bitiyor, haftaya cumartesi son günü.

 

Fransız Kültür Merkezi direktörü Alain Bourdon ve Mürteza Fidan ile Melih Görgün’ün birlikte organize ettiği ve Marmara Üniversitesi - Mimar Sinan Üniversitesi sanat öğrencilerinin katılımıyla oluşturulan sergi, “Niyetlenerek ya da Niyetlenmeksizin” İstiklal Caddesi Fransız Kültür Merkezinde 18 Ekim’e kadar sürüyor.

 

Genç sanatçı Serkan Özkaya’nın “Minerva Caddesi” adlı retrospektif sergisi Galerist galerisinde.

 

ŞE: Genç sanatçı kaç yaşında?

 

HD: Serkan Özkaya’nın yaşını bilmiyorum ama 20’li yaşlarının sonunda, belki 30’lu yaşlarının başında olma ihtimali var. O yaştaki bir sanatçının ilk retrospektif sergisi.

 

ŞE: Evet, aslında ilginç.

 

HD: Apel sanat galerisinde “Şairin Bahçesi” adlı sergi, yine bu Bienal etkinlikleri çerçevesindeki sergilerden biriydi ki bu sergiden daha önce seninle söz ettik. Bugüne kadar plastik sanatlar alanında faaliyet göstermeyen Hasan Bülent Kahraman’ın da yapıtları var. Karşıt Sanat çalışmalarında “Eksik olan” adlı sergi, bir de eskiden Nişantaşı’nda olan ve şimdi Şehbender Sokağa taşınan CAM adlı galerinin yeni adresindeki “Randevu” adlı ilk sergisi sürmekte.

 

Bunun dışında Yapı Kredi Kültür Merkezinde Portekizli Julio Pomar adlı sanatçının pek de sevdiğimi söyleyemeyeceğim –bugün ardık eskimiş kabul etmek lazım- bir pentür sergisi.

Galeri Nev’de Amerikalı bir sanatçı olan Mike Berg’in duvar heykelleri sergisi. Galeri X’de “Empatisiz” adlı 9 kadından oluşan bir sergi var. Garanti’nin yeni açtığı tasarım ve mimarlık galerisinde Steven Hall’un “Düşünce ve Olgu” adlı sergi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesinde 7 Ekim’de “Disiplinlerarası 11 Sergi” adlı bir sergi açıldı. Yine aynı gün Tem Sanat galerisinin 18. edisyonunu yaptığı “Bizden ve Onlardan” adlı sergi  açıldı. Bugün ise şu saatlerde 3 sergi birden açılıyor: Bir tanesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Mimar Sinan Üniversitesinin öğretim üyelerinden Asım İşler’in bir retrospektif sergisi. Nişantaşı’nda Bir Kültür Sanat Merkezinde Şevket Sönmez’in sergisi. Bir de bizim alanımıza girmemekle beraber yine de söz etmekte bir sakınca yok, Yapı Kredi Sermet Çifter salonunda “Savaş ve Estetik” adıyla Urartu sergisi var.

 

Yarın 10 Ekim’de de Nişantaşı Artisan Galeri’de Türk pentürünün çok önemli bir ismi olan Avni Arbaş’ın sergisi açılıyor. Ayrıca Artisan Galeri’nin bu yıl 30. yılı, bu yıl galerinin çok uzun süredir çalıştığı sanatçı olan Avni Arbaş’la düzenleyeceği bir sergiyi doğrusunu istersen merak ediyoruz. Bu sergi 10-31 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor.

 

ŞE: Avni beyin sağlık durumunun iyi olmadığına ilişkin haberler de duyuyoruz.

 

HD: Öyle haberler alıyoruz, aslında uzun zamandır astım sorunu çekiyor galiba, o yüzden de İstanbul’da oturmamayı tercih ediyor. Bu sergi belki Avni bey hayatta iken görmek için büyük bir fırsat.

 

(9 Ekim 2003 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında yayınlanmıştır.)