Greenpeace üyeleri, Adana'nın Yumurtalık İlçesi sınırlarında kurulu özel sektöre ait İsken Sugözü Enerji Santrali'ne ithal kömür taşıyan geminin yanaştığı platforma çıkıp kömür yükleme işlemini durdurdu. Yaklaşık 4 saat kömür yüklemesini engelleyen 4 eylemci, platformda asılı durdu. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyacısı Hilal Atıcı, "Daha fazla termik santral inşa etmek, yangına körükle gitmektir. Eğer bütün ülkeler Türkiye gibi davranırsa, dünyayı iklim değişikliğinin etkilerinden korumak imkansız olacak. Kömür çılgınlığı biran önce son bulmalı" dedi.
Türkiye'de yeni termik santrallere ruhsat verilmesini protesto için Greenpeace aktivistleri Greenpeace'nin 'Rainbow Warrior' (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisi ile Yumurtalık açıklarına geldi. Gemiden 4 tırmanışçı, botla, dünyadaki en geniş kömür yükleme platformlarından biri olan İsken'e ait platforma çıktı. Greenpeace eylemcileri platformun en üst bölümüne çıkarak kendilerini iple aşağıya doğru astı. Ellerindeki, Türkçe ve İngilizce yazılı 'Kömürü Terk Et İklimi Kurtar', 'Kömür ölüm' pankartları açtı. Eylem üzerine Sahil Güvenliğe ait biri hücumbot 2 bot, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Greenpeace üyelerinin platforma yaklaşmasına engel oldular. Yaklaşık 4 saat platformda asılı kalan tırmanışçı eylemciler bu süre içinde kömür yükleme işlemlerini durdurmuş oldu. Sahil güvenlik ekipleri, eylemcileri platformdan inmeleri için ikna etmeye çalıştı. Greenpeace'nin birkaç gündür İskenderun Körfezi'nde dolaşan 'Rainbow Warrior' gemisindeki eylemciler de uzaktan tırmanışçı arkadaşlarının kömür eylemini izledi.
Saatte 440 ton kömür işleyen termik santral eylemine, Almanya, İsrail, Şili ve Hollanda'dan da 'aktivistler' olarak tanınan Greenpace eylemcileri katıldı.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyacısı Hilal Atıcı, Greenpeace olarak Türk yetkililerinden isteklerinin yeni termik santrallerine ruhsat verilmemesi olduğunu söyledi. Türkiye'de yapılması planlanan 40 yeni kömürlü termik santralinin iklime ciddi zarar verebileceğini belirten Atıcı, Akdeniz'in doğu kıyısında, Alman STEAG şirketinin yüzde 75 hissesine sahip olduğu Sugözü Termik Santralı'na ek olarak bölgede 12 yeni termik santralin yapılmasının planlandığını ifade ederek şunları söyledi: "Yalnızca Sugözü Termik Santralı yılda 10 milyon ton karbondioksit yayıyor. Bu rakam İzlanda'nın toplam salımlarının üç katı ve Lüksemburg'un tamamı kadar. Türkiye'de 40 yeni kömürle çalışan termik santral inşa ediliyor veya yapımı planlanıyor. Bu santrallerin 33 tanesi, Rusya, Güney Afrika veya Kolombiya gibi başka ülkelerden ithal edilecek kömür kullanacak. Daha fazla termik santral, daha çok çölleşme, kuraklık, orman yangını, daha fazla bulaşıcı hastalık, daha az tatlı su kaynağı ve daha az besin demektir. Bu nedenle, Greenpeace Akdeniz olarak Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) yeni termik santrallerin yapımına izin vermemeye çağırıyoruz. EPDK, yenilenebilir enerjilere öncelik vermeli ve Türkiye, kömür yoluyla iklim değişikliğini ithal etmemeli. Hiç kimse, kullanılmayan bu kadar bol, temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları dururken, ithal kömürle çalışan termik santral inşa etmenin enerji güvenliği için gerekli olduğunu iddia edemez. Eğer bu 40 yeni kömürlü termik santralin yapımı ve işletilmesine izin verilirse, bugünkü karbondioksit salımına 115 milyon ton karbondioksit daha eklenecek. Sonuç olarak, ülkenin toplam karbondioksit salımı gelecek elli yıl için yüzde 50 artacak. Greenpeace, EPDK'yı Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini fark etmeye ve yatırımlarını bu yönde yapmaya çağırıyor. Yenilenebilir enerjiler, Türkiye'nin enerji ihtiyacını tamamıyla karşılayabilecek ekonomik potansiyele sahip. Ortadoğu'da tüketilen kömürün yüzde 85'i Türkiye tarafından kullanıyor. Türkiye'de hali hazırda bulunan 15 kömürlü termik santral yılda 67 milyon ton karbondioksit salımı yapıyor, bu miktar Danimarka'nın bütün sektörlerde yaptığı yıllık toplam salımdan daha fazla." (dha)